Τα 10 πρόσωπα που θα καθορίσουν το 2017 την Ευρώπη

147

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υποδεχθεί το 2017 υπό πίεση λόγω εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων, αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα. Ποια είναι τα 10 πρόσωπα όμως, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα χρονιά;

Ντόναλντ Τραμπ: Η νίκη του αποτέλεσε σοκ για τους Ευρωπαίους εξίσου με την ψήφο υπέρ του Brexit. Η θητεία του στον Λευκό Οίκο, που ξεκινά από τις 20 Γενάρη, και οι πολιτικές που θα ακολουθήσει, αναμένεται να έχουν ισχυρή επίδραση στην Ευρώπη.

Jarosław Kaczyński: Αψηφώντας τις Βρυξέλλες, η δύναμη της δεξιάς κυβέρνησης, δοκιμάζει τις αντοχές της Ε.Ε. για να επιβάλει τη θέλησή της και διευρύνει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Η Ε.Ε. έχει δώσει περιθώριο μέχρι τα μέσα Φλεβάρη να αλλάξει ρυθμό. Αλλά ο Kaczynski στην Πολωνία στηρίζεται σε συμμάχους όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία για να μπλοκάρει κυρώσεις.

Geert Wilders: Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι μπορούν να δώσουν τον «τόνο» στις εκλογές αν επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το Κόμμα Ελευθερίας κατά του Ισλάμ θα είναι εκείνο που θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο. Ο πολυκερματισμός κομμάτων θα σημαίνει μικρές πιθανότητες για να κυβερνήσει, αλλά η νίκη του θα καταστήσει την ψήφο για την ακροδεξιά πιο εύπεπτη για τους Γάλλους και τους Γερμανούς αργότερα.

Τερέζα Μέι: «Το Brexit σημαίνει Brexit». Η Βρετανή πρωθυπουργός θα πρέπει να επεκτείνει το «σλόγκαν» της όταν μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο». Θα πρέπει να ενώσει την κυβέρνησή της και μια χώρα τόσο διχασμένη και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Μερί Λε πέν: Τίποτε από τα παραπάνω δεν θα έχει σημασία αν στις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας στις 7 Μαΐου εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν. Η έλλειψη άλλων ισχυρών υποψηφίων υπόσχεται τη νίκη της στον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία τελικά. Παρόλ’ αυτά μετά το Brexit και τη νίκη Τραμπ, κανένας δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις.

Αφρικανοί μετανάστες: Οι μετανάστες από την Αφρική που ελπίζουν πως θα περάσουν στην Ιταλία μετά τον χειμώνα, ίσως θα υποχρεωθούν να το ξανασκεφτούν, καθώς η Ε.Ε. αναμένεται να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση των ροών.

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου παίζει «σκληρό παιχνίδι» για να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας διεθνώς. Μπορεί να δημιουργήσει φιλίες ή προβλήματα με τους δυτικούς γείτονες με πολλούς τρόπους, όπως αναφέρει το Euractiv, από το να ελέγξει το φυσικό αέριο μέχρι να υποστηρίξει αντιπάλους τους. Μέχρι τις 31 Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ανανεώσουν ή να άρουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Σέρτζιο Ματαρέλα: Ο πρόεδρος της Ιταλίας βρίσκεται στο επίκετρο. Πρέπει να πείσει διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις να κυβερνήσουν, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν. Οι εταίροι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη παρακολουθούν στενά τις δυσκολίες της χώρας με το χρέος και τις τράπεζές της. Σε αντίθεση με την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, όπως λένε, «είναι πολύ μεγάλη οικονομία για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί».

Άγκελα Μέρκελ: Για τέταρτη φορά υποψήφια στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη, η Γερμανίδα καγκελάριος απειλείται από τον θυμό και τον φόβο για τα εκατομμύρια των προσφύγων που ζήτησαν άσυλο στη χώρα της πέρυσι. Η 62χρονη Μέρκελ και οι πολιτικές της αποτελούν σημείο αναφορά ς για την Ε.Ε. και για τη σταθερότητα της Ευρώπης. Μπορεί όμως, να κάνει θαύματα, αν οι «γείτονές» της αρχίσουν να διασπώνται;

Ο άντρας με τα μαύρα: Γεννήθηκε για να μισεί την Ευρώπη στην οποία συνήθως ζει. Το Ισλαμικό Κράτος, υπό την πίεση της Συρίας και του Ιράκ, πυροδότησε τον θυμό του και δρα με όποιον τρόπο μπορεί. Μπορεί να στέκεται ανάμεσα σε αγνώστους και να προκαλεί μη προβλέψιμα γεγονότα αλλά και να εκτροχιάσει όποιους σχεδιασμούς και προτεραιότητες της Ευρώπης για την ερχόμενη χρονιά.

Μαργκρέτ Βεστάγκερ: Η Ευρωπαίο Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, είναι έτοιμη να λάβει ορισμένες από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για πολυεθνικούς κολοσσούς, έχοντας προειδοποιήσει πως στο «μικροσκόπιο» των ερευνών μπαίνουν μετά την Apple και τα McDonald’s και η Amazon.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος Πρόεδρος επέζησε του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις και έχει να διαχειριστεί μία από τις χειρότερες περιόδους στις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη χώρα του. Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Βρυξελλών- Άγκυρας έχει επικριθεί σημαντικά και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει απειλήσει πως θα τη διαλύσει αν η χώρα του δεν έχει την αντιμετώπιση που πρέπει από τους Ευρωπαίους.

Μάριο Ντράγκι: Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αθόρυβα εργάζεται για την αργή ανάκαμψη της Ευρωζώνης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και το στυλ του «business as usual» φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Ο Ιταλός δείχνει έτοιμος να συνεχίσει την πολιτική του για να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όμως, πολλά κράτη μέλη διαφωνούν με την προσέγγισή του, όπως η Γερμανία.