Τα κάτω-πάνω έφερε στο Χρηματιστήριο η διάψευση περί έκτακτου φόρου στις τράπεζες… Του Δημήτρη Τζάνα

136

Του Δημήτρη Τζάνα*

Το συνέδριο της Morgan Stanley με την ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ήταν τελικά ο χώρος και ο χρόνος που επελέγη για την κατηγορηματική διάψευση της σκέψης για έκτακτη εισφορά στα τραπεζικά κέρδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να έχει προϊδεάσει σχετικά δύο ημέρες νωρίτερα. Με το Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερούσε και τη διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας των ίδιων κεφαλαίων καθώς θα επιβράδυνε την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου. Και τον Κώστα Χατζηδάκη να δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα δάνειά τους (ιδιαίτερα τα στεγαστικά), να μειώσουν τις προμήθειες και να μη σπεύσουν να μειώσουν τα καταθετικά επιτόκια σε συνέχεια της περαιτέρω υποχώρησής τους από την ΕΚΤ.

Το χρηματιστήριο υποδέχθηκε τα παραπάνω με άμεση αναβάθμιση των συναλλαγών με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο αλλά και όλα σχεδόν τα blue chips ξεκινώντας το Δεκέμβριο με θετική διάθεση, σε συνέχεια των ισχνών επιδόσεων που καταγράφηκαν το Νοέμβριο (στο +0,78% ο ΓΔ & στο +0,20% οι τράπεζες), καθώς δικούς τους λόγους οι ξένοι επενδυτές πουλούσαν, τραπεζικές μετοχές κυρίως, ως και τις τελευταίες ημέρες του μήνα ! Ενδεχομένως γιατί το κλείσιμο των βιβλίων τους επέβαλε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων σε συνέχεια όσων είχαν προηγηθεί από τα αλλεπάλληλα placements της χρονιάς. Ενδεχομένως και λόγω της αναβάθμισης των κινεζικών τοποθετήσεων στις αναπτυσσόμενες αγορές σε συνέχεια της επιδίωξης για επιτάχυνση της ανάπτυξης με επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Προσπερνώντας την προοπτική συνέχισης της ανάπτυξης το 2025 για την ελληνική οικονομία (στόχος πάνω 2%), τα θετικά θεμελιώδη των δεικτοβαρών τίτλων και την αναβάθμιση των τιμών στόχων από διεθνείς οίκους (ως και +67% από την Ambrosia Capital). Με αποτέλεσμα ο ΓΔ να υποχωρήσει την Παρασκευή κάτω από τις 1400 μονάδες !

Το ερώτημα είναι αν η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε, με τη J.P.Morgan να σπεύδει να συστήνει στάση overweight για ελληνικούς τίτλους, θα έχει διάρκεια διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα year-end-rally με στόχο την αναμέτρηση με την περιοχή των 1500 μονάδων που είχε καταγραφεί το Μάιο (1502,79 μονάδες στις 20/5/24). Εγχείρημα που θα απαιτήσει συντήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκ. ευρώ και διατήρηση θετικής επενδυτικής ψυχολογίας με τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών λαμβάνοντας υπόψη τον παραδοσιακά χαμηλό βαθμό συμμετοχής των ξένων επενδυτών ενόψει και της εορταστικής περιόδου. Με τη ρευστότητα των 800 εκ. ευρώ που θα προκύψει σε συνέχεια της δημόσιας πρότασης για το 30% των μετοχών της Τενέργα μετά την εξαγορά του 70% από τη Masdar να είναι πιθανό να επανατοποθετείται, μερικώς τουλάχιστον, σε ελληνικά blue chips, διαδικασία που θα βοηθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει η γεωπολιτική αβεβαιότητα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και στη Μ. Ανατολή η ένταση επεκτείνεται και σε εδάφη της Συρίας. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναγγέλλει δασμούς ύψους 25% προς το Μεξικό-Καναδά και άλλο ένα 10% προς την Κίνα, την Κριστίν Λαγκάρντ να ζητεί να επιδιωχθεί συνεννόηση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για την αποφυγή ενός σκηνικού εμπορικού πολέμου και την κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία να καταρρέει οδηγώντας τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων πάνω από το 3% (τα ελληνικά στο 2,9%!). Εξελίξεις που αφήνουν ανοικτά διάφορα σενάρια για όσα θα λάβουν χώρα στην παγκόσμια οικονομία το 2025, εντείνοντας την αβεβαιότητα που παραδοσιακά οδηγεί σε συντηρητικές στρατηγικές επιλογές τους διαχειριστές. Επί του παρόντος, το δολάριο, οι δείκτες στη Wall Street και το bitcoin είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι τις πρώτες εβδομάδες από την εκλογή Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ !

*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ