Τα προ της πανδημίας μεγέθη προσεγγίζει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης… Της Δανάης Αλεξάκη

262

«Η φετινή χρήση αναμένεται να κλείσει κοντά στις επιδόσεις του 2019» κατά τον κύριο Αθανάσιο Συριανό

Της Δανάης Αλεξάκη

Στις επιδόσεις του 2019 επιστρέφει η δυναμική των μεγεθών της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ). Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΖΑ, Αθανάσιος Συριανός, το 2021 θα κλείσει αρκετά κοντά στις επιδόσεις του 2019, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ και το EBITDA σε περίπου 5 εκατ. ευρώ. “Πιστεύουμε ότι η εταιρεία ανέκτησε φέτος γύρω στο 40% των απωλειών που είχε σε σύγκριση με το 2019”. Για τη νέα χρονιά ο ίδιος ανέφερε ότι “αναμένεται με αισιοδοξία το 2022 και η εξέλιξη της εθνικής οικονομίας, με την ΕΖΑ να διεκδικεί το ρόλο του εθνικού πρωταθλητή της μπίρας”.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της, η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στη νέα γραμμή γυάλινου μπουκαλιού, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2020 ενώ φέτος η ζυθοποιία έχει διαθέσει κεφάλαια ύψους 2 εκατ. ευρώ για το ζυθοβραστήριο.

Σε ό,τι αφορά μελλοντικούς σχεδιασμούς, η ΕΖΑ διατηρεί το ενδιαφέρον της για την εμφιάλωση ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, προχωρώντας μάλιστα στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για την αξιοποίηση πηγής που έχει εντοπίσει η εταιρεία.

Σχετικά με τα πλάνα για την παραγωγή λυκίσκου, η ζυθοποιία της Αταλάντης έχει δημιουργήσει πειραματική καλλιέργεια σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μελλοντικά, καθότι τα αποτελέσματα είναι κατ’ αρχάς ικανοποιητικά. Στις σκέψεις της διοίκησης είναι και η είσοδος στη διαδικασία της βυνοποίησης, κάτι ωστόσο που θα αποφασιστεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.