Τάδε έφη Άδωνις Γεωργιάδης κοροδεύων!… Του Δημήτρη Στεργίου

269

Θρίαμβος … «μείωσης φόρων»! Το 2022, σε σχέση με το 2021, εργαστήκαμε δύο ημέρες λιγότερο για το κράτος!!!

Σύμφωνα με την εκπληκτική ετήσια μελέτη «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), μέχρι χθες οι Έλληνες εργάζονταν 181 ημέρες για να πληρώσουν φόρους και άλλες 20 ημέρες για το δημόσιο έλλειμμα, έναντι 183 ημερών το 2021, αλλά … 179 ημερών το 2019 (αυτό δεν το είπε ο κ. Γεωργιάδης!)

Του Δημήτρη Στεργίου

Από σήμερα, 21 Ιουλίου 2022, οι Έλληνες θα εργάζονται για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, δηλαδή να αγοράσουν τα αναγκαία αγαθά του πανάκριβου «Καλαθιού της Νοικοκυράς», να πληρώνουν το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, τα «καυτά» καύσιμα, τα ενοίκια, τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 έως και χθες (20 Ιουλίου 2022) οι Έλληνες εργάζονταν για το κράτος, δηλαδή να πληρώνουν τους φόρους στο κράτος!

Αυτό προκύπτει από την εκπληκτική μελέτη που εκπονεί για όγδοη συναπτή χρονιά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) με τα ίδια σχεδόν εφιαλτικά συμπεράσματα! Ότι, δηλαδή, εφέτος εργαστήκαμε 181 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έρχεται την 1η Ιουλίου. Εάν όμως συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν μελλοντικές γενιές, τότε θα έπρεπε να εργαστούμε μέχρι και χθες ( 20η Ιουλίου), όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.

Και μετά έρχεται και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης να μας δουλεύει ψιλό γαζί χωρίς ίχνος αιδημοσύνης με την ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή έκθεση του ΚΕΦίΜ, όπως και οι αντίστοιχες εκθέσεις άλλων οργανισμών και φορέων, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε σταθερή τροχιά μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπής στην ιδεολογία και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, επιλέγει στρατηγικά να απαντήσει στην παροδική αλλά πρωτόγνωρη διπλή κρίση, πόλεμο και πανδημία, και με φοροαπαλλαγές μόνιμου χαρακτήρα, ακριβώς για να στηρίξει τον παραγωγικό ιστό μαζί βεβαίως με το εισόδημα, ιδίως των πιο ευάλωτων. Ο προσανατολισμός μας είναι αδιαπραγμάτευτος: όσο περισσότερο βελτιώνεται η οικονομία και αυξάνεται ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, τόσο περισσότερο θα μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ενεργοποιώντας έναν υγιή κύκλο παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία»».

Πάρτε τον στον γάμο να σού πει και του χρόνου! Ναι και κυριολεκτώ! Και ξέρετε τι βρήκε για να μας κοροϊδεύει ο κ. Γεωργιάδης; Βρήκε ότι, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, δηλαδή το 2021, το 2022 εργαστήκαμε δύο ημέρες λιγότερες για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, καθώς σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 εργαστήκαμε για το κράτος 183 ημέρες (Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2021 ήταν η 3η Ιουλίου). Ξέχασε όμως να πει ότι το 2019, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, εργαστήκαμε για το κράτος … 179 ημέρες, δηλαδή κατά δύο μέρες λιγότερες, όταν δεν ήταν πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης!!!

Αλλά, και από την πλευρά του ΚΕΦίΜ, καταπέλτης είναι και ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Σκούρας, ο οποίος παρατήρησε πως «οι Έλληνες φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν κάθε χρόνο έναν πολύ ακριβό λογαριασμό στο κράτος και παραμένουν απογοητευμένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτό τους επιστρέφει». Και είναι απογοητευμένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών, διότι όλα σχεδόν τα έσοδα από τους φόρους (50 δις. ευρώ) και από δάνεια για κάλυψη των ελλειμμάτων (πάνω από 10 δις. ευρώ το χρόνο) δεν πάνε σε επενδύσεις για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών, αλλά για σπατάλες του κράτους.

Πού πάνε οι φόροι!

Από στοιχεία άρθρων μου και βιβλίων μου προκύπτει ότι από τα 100 ευρώ που εισρέουν στα δημόσια ταμεία με τη μορφή φόρων και δανείων πάνε:
-40 ευρώ για επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις (τοπική αυτοδιοίκηση, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί κλπ), 23 ευρώ για μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, 12 ευρώ για τόκους εξυπηρέτησης των δανείων των 450 δις. ευρώ, 11 ευρώ τάχα για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών!) και τα υπόλοιπα 5 ευρώ για εξοπλισμούς, αγορά αγαθών και άλλων … «χρησιμότατων» υλικών.

Άλλες 25 ημέρες εργασίας για το κράτος πρόσθεσαν τα Μνημόνια!

Σημειώνεται ότι εφιαλτικό είναι στα ελληνικά νοικοκυριά και το αποτύπωμα που άφησε πίσω της η μνημονιακή δεκαετία, καθώς, όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη, «από το 2010 ως το 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Καλή συνέχεια και αντοχή έως το τέλος Δεκεμβρίου με την ακρίβεια…