ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; Η ΔΥΣΗ Η Ο ΠΟΥΤΙΝ;… Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

166

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Εδώ και λίγα 24ωρα η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επικίνδυνα κλιμακωθεί. Οι δυτικές χώρες έδωσαν την δυνατότητα (άδεια) στην Ουκρανία να επιτεθεί με όπλα, δικής τους κατασκευής, μακρύτερου βεληνεκούς στη Ρωσία. Αυτό είχε σαν συνέπεια οι ρωσικές δυνάμεις να ανταποδώσουν με την εκτόξευση ενός βαλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που αποτελεί καινούργια τεχνολογική εξέλιξη προερχόμενη από τα σχετικά ρωσικά εργαστήρια. Ο βαλιστικός πύραυλος έχει την δυνατότητα να βγεί απο την ατμόσφαιρα και να επιτεθεί κάθετα στον στοχο του, με ελάχιστη απόκλιση. Μπορει εύκολα να οπλισθεί με συμβατικές αλλά και πυρηνικές κεφαλές. Αποτελεί δηλαδή ενα πολύ σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο ευρωπαικές δυνάμεις.

Με την απειλή ενός πολύ μεγαλύτερου ολέθρου να επικρεμάται πάνω απο το κεφάλι του κόσμου κανείς δεν φαίνεται έτοιμος να κινηθεί για να συγκρατήσει τους συγκρουόμενους. Κάτι τέτοιο μπορεί τελικά να αρχίσει να σχηματοποιείται μετά την τελική άνοδο του Τράμπ στην εξουσία. Αυτό που διαπιστώνουμε τώρα είναι μια προσπάθεια των εμπολεμων να κερδίσουν πόντους (η εδάφη) στο ενδιάμεσο διάστημα. Ολοι εκείνοι που χαρακτήριζαν μιά πιθανή επικράτηση του Τράμπ σαν επικίνδυνη για την ειρήνη, επικροτούν τώρα για την Ουκρανία κλιμάκωση επικίνδυνων κινήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Τελικά είναι ο Πούτιν αυτός που αποκλειστικά προκάλεσε την κρίση και οδηγεί σε επικίνδυνη κλιμάκωση; Τελευταία, στα απομνημονεύματά της, η Ανγκελα Μέρκελ τονίζει πως η συγκρουση στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει πολυ νωρίτερα αν αυτή δεν είχε κάνει κάποιες συνεννοήσεις με τον Πούτιν. Διότι βέβαια αυτή γνώριζε καλά τις ρωσικές ευαισθησίες για την ασφάλειά τους και την περικύκλωση της χώρας τους από ξένες δυνάμεις. Πριν την ενοποίηση της Γερμανίας, το ΝΑΤΟ απείχε απο τα ρωσικά αστικά κέντρα πάνω απο 1.200 χλμ. Τώρα, και πριν την ένταξη και της Φινλανδίας, είναι είναι κάτω από 250χλμ η Αγ. Πετρούπολη! Αποτελεί αυτό στοιχείο πανικού για του ρώσους. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό απο τη Δύση;

Εξ άλλου, σημαντικές δυτικές προσωπικότητες, οπως ο Ντέηβιντ Οουεν, ο Κίσσινγκερ, ο Τζώρτζ Κένναν και οι πρ Πρόεδροι των ΗΠΑ Ρήγκαν και Μπούς είχαν τονίσει πως το ΝΑΤΟ δεν έπρεπε να πλησιάσει τα ρωσικά σύνορα. Ο σημερινός Δ/ντής της CIA Μπιλ Μπέρνς έχει γράψει πως δύσκολα η Ρωσία θα μπορούσε να ανεχθεί κάτι τέτοιο. Και ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει, σε σχετικη συνάντηση για την Ασφάλεια στο Μόναχο, το 2008, πως ένταξη της Ουκρανίας στην δυτική Συμμαχία δεν θα ήταν ανεκτή για την Ρωσία. Κάτι παρόμοιο είχε τονίσει και παλαιότερα ο Γκορμπατσώφ, και τον είχαν καθησυχάσει ο Κολ, η Θάτσερ και ο Μπούς. Γιατί όλα αυτά αγνοήθηκαν και ξεχάσθηκαν; Οι εθνικές ευαισθησίες κάθε λαού δεν μπορούν να πετιούνται στα σκουπίδια…

Η δαιμονοποίηση όμως του Πούτιν συνεχίζεται. Η Δύση στηρίζει με οπλικά συστήματα της Ουκρανία για να αποτραπεί μια επικράτηση της Ρωσίας που στη συνέχεια θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το επιχείρημα διατυπώθηκε για την συσπείρωση των Δημοκρατιών στην “σωστή πλευρά της ιστορίας”. Ποιός το πιστεύει πλέον αυτό; Είναι φανερό πως μιά κυβέρνηση Τράμπ θα κινηθεί υπέρ της ειρήνης κι’ όχι για την οριστική εμπέδωση των σχεδίων των πρ. σοβιετικών αρχών για την μόνιμη ενσωμάτωση Κριμαίας και των ανατολικών επαρχιών Ντομπάς κάι Ντονέτσκ στην Ουκρανία!

ΥΓ. Ηλθε στην Αθηνα ο γγ του ΝΑΤΟ. Δεν μάθαμε αν του τέθηκαν οι αντισυμμαχικές συμπεριφορές της Αγκυρας στα περισσότερα θέματα. Και γιατί η συμμαχία τα αγνοεί και συνεχίζει να την χαιδεύει;