Τετελεσμένα μέσω Βαρωσίων

209

Μέσα από ένα καλοστημένο σόου η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στο Κυπριακό. Ο Ερντογάν έβαλε μπροστά τον Τατάρ να κάνει τις ανακοινώσεις για το Βαρώσι. Ανακοινώσεις που αφορούν τη γειτονιά του Αγίου Νικολάου στην περίκλειστη περιοχή, αλλά στοχεύουν στην προώθηση της «άλλης λύσης των δύο κρατών» στο Κυπριακό. Όλοι περίμεναν ότι ο Ερντογάν θα έκανε τις ανακοινώσεις για τα Βαρώσια, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος κινήθηκε πονηρά και έβαλε μπροστά τον Ερσίν Τατάρ να μιλήσει για τις αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος. Θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να στείλει το μήνυμα της ύπαρξης μιας χωριστής «κρατικής οντότητας» που λαμβάνει «δικές της αποφάσεις» τις οποίες η Τουρκία στηρίζει. Οι αποφάσεις (σύμφωνα με τ/κ μέσα ενημέρωσης) είχαν ληφθεί από την περασμένη Τετάρτη, αν και όλοι είναι βέβαιοι πως αυτές είχαν παρθεί από καιρό πριν στην Άγκυρα. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ερσίν Τατάρ:

-Πρόκειται για μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος στο Βαρώσι, αφαιρώντας το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% της περίκλειστης περιοχής.

-Η απόφαση θα υλοποιηθεί κατά τρόπο «που σέβεται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και εναρμονισμένο με το δίκαιο μέσω της επιτροπής ακίνητων περιουσιών».

-Θα διασφαλιστεί η δυνατότητα να αποφασίζει προς αυτή την κατεύθυνση η «επιτροπή» για τους δικαιούχους που αποτείνονται με αίτημα την επιστροφή.

Εν ολίγοις, η συγκεκριμένη περιοχή από στρατιωτική ζώνη θα περάσει στον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος, δηλαδή θα ισχύει ό,τι ακριβώς και στις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα είναι εμφανές ότι με τις αποφάσεις δεν εξυπακούεται επιστροφή των περιουσιών στους 36 αιτητές. Αυτές βρίσκονται ενώπιον της «επιτροπής» η οποία θα λάβει και τις αποφάσεις.

Για τη Λευκωσία είναι ξεκάθαρο πως οι νέες τουρκικές κινήσεις με δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους στοχεύουν ευθέως προς την κατεύθυνση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Ερντογάν και Τατάρ επανέλαβαν και χθες πως οι συνομιλίες μπορεί μόνο να ξεκινήσουν μόνο εάν θα είναι σε επίπεδο δύο κρατών.

Ήδη από χθες έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος διπλωματικών κινήσεων από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, υπήρξε ενημέρωση των πρέσβεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κινήσεις προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς σήμερα αναμένεται να συζητηθούν οι εκθέσεις του ΓΓ ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Από τους πρώτους με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και προβαίνουν σε παράλληλες ενέργειες. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έρχεται σήμερα στην Κύπρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Στις 11 σήμερα το πρωί θα συνέλθει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις εξελίξεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα.

Πάτησαν σε 36 αιτήσεις 

Συνολικής έκτασης 174.643 τμ είναι το τμήμα που θ’ ανοίξει στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί που γράφει ότι συνολικά 36 Ε/κ έχουν υποβάλει αίτηση για περιουσίες τους εκεί.  Αναφέρει επίσης ότι η περιοχή είναι γνωστή ως γειτονιά του Αγίου Νικολάου (φωτο) και εκεί βρίσκονται ιδιωτικές περιουσίες.

Τα κάγκελα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρεται, θα αφαιρεθούν και επιπλέον «θα συμπεριληφθούν στον δημόσιο τομέα κάποιες ιδιωτικές περιουσίες που ακόμα δεν δέχονται επισκέπτες» και βρίσκονται μεταξύ των λεωφόρων Δημοκρατίας και Κένεντι.

Στην περιοχή που θα αρθεί το στρατιωτικό καθεστώς, οι περιουσίες των 36 Ε/κ που έχουν προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα επιστραφούν. Οι 36 Ε/κ έχουν δικαίωμα επιστροφής, αλλά και αποζημίωσης και ανταλλαγής.

Μπορέλ: Φορτώνει την ευθύνη στην Άγκυρα 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ δεν έπεσε θύμα της πονηριάς του Ερντογάν ο οποίος έξυπνα έριξε το βάρος της απόφασης για τα Βαρώσια στον Τατάρ. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωση του αναφέρει ότι εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις σχετικές  αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένων των 550 και 789 και καλεί σε πλήρη σεβασμό τους.

«Καμιά ενέργεια δεν πρέπει να γίνει σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα. Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει την κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και θα αποφασίσει αναλόγως τα επόμενα της βήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει επίσης την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου καθώς επίσης και άλλες προκλήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και καλεί σε συμβιβασμό και επιστροφή σε διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Χρήζει εξέτασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Χρειάζεται να παραπέμψουμε την κατάσταση (με τα Βαρώσια) στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια, ανέφερε η δρ Κάρεν Ντόνφριντ, υποψήφια Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, καταθέτοντας πριν λίγο ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Η δρ Ντόνφριντ απαντούσε σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις προκλητικές εξαγγελίες Ερντογάν για συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών στην Κύπρο και το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων.

«Καθώς έμπαινα στην ακρόαση, παρακολουθώ τα νέα από την Κύπρο και την πρόσφατη ανακοίνωση του Τ/κ ηγέτη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την ανάληψη ελέγχου από τους Τουρκοκύπριους τμημάτων των Βαρωσίων»…, είπε.

Η δρ Ντόνφριντ χαρακτήρισε την κίνηση ξεκάθαρα ασύμβατη με τα ψηφίσματα του Σ.Α.

«Δεν γνωρίζω αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση γι’ αυτό, αλλά είμαι βέβαιη ότι η ενέργεια θα τύχει καταδίκης. Παρόμοιες ενέργειες είναι προκλητικές, αποσταθεροποιούν την περιοχή και αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε διευθέτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ στενά μαζί σας σ’ αυτό. Ειδικά για την περίπτωση των Βαρωσίων, νομίζω χρειάζεται να παραπέμψουμε την κατάσταση στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια», ανέφερε. Η δρ Ντόνφριντ σημείωσε ακόμη την ανάγκη για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγεια, ενώ σε νέα ερώτηση Μενέντεζ, δεσμεύθηκε το θέμα των Βαρωσίων να αποτελέσει προτεραιότητά της.

Πηγή: www.philenews.com