Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή μία χερσαία επίθεση στη Γάζα;

473

Από καθαρά στρατιωτική άποψη, μία χερσαία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη επιτυχία και στην εξάλειψη των περισσότερων διοικητών της Χαμάς.

Ωστόσο, ελλείψει μιας διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας, η Χαμάς υπάρχει η πιθανότητα να αναγεννηθεί και ενδεχομένως μία νέα γενιά οργισμένων και ριζοσπαστών νεαρών μαχητών να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια, εκτιμά ο αναλυτής του BBC σε θέματα άμυνας, Φρανκ Γκάρντνερ.

Ακολουθούν κάποια βασικά δεδομένα σχετικά με την επικείμενη χερσαία επίθεση:

Πόσο έτοιμη είναι η Χαμάς

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι έτοιμη να διεξαγάγει μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ. Οπως τόνισε, θα χρησιμοποιήσει τους δεκάδες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Αλί Μπαρακέχ, μέλος της εξόριστης ηγεσίας της οργάνωσης στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η Χαμάς έχει οπλοστάσιο ρουκετών ικανό να υποστηρίξει επιθέσεις για «πολύ καιρό».

Το kathimerini.gr στο Ισραήλ: Τελ Αβίβ, μια πόλη σε σοκ
 

«Εχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτόν τον πόλεμο και για να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και το σενάριο μακροχρόνιου πολέμου», ισχυρίστηκε.

Σχετικά με τις επιθέσεις του Σαββάτου, ο Μπαρακέφ ανέφερε ότι πολύ περιορισμένος αριθμός ανώτατων διοικητών στη Γάζα γνώριζε για την εισβολή στο Ισραήλ και πως ακόμη και οι στενότερες επαφές της ομάδας δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το χρονοδιάγραμμα.

Διέψευσε τις αναφορές ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στον σχεδιασμό της επίθεσης.

Πόσο χρόνο έχει το Ισραήλ 

Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή μία χερσαία επίθεση στη Γάζα;-1

Παρά την άνευ προηγουμένου φρίκη κατά την έναρξη της νέας σύρραξης, η συνέχεια δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα.

Το Ισραήλ είναι σε θέση να γνωρίζει πως το κύμα διεθνούς συμπάθειας και καλής θέλησης προσφέρει στον στρατό του «παράθυρο» για τη διεξαγωγή εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων μέσα στη Γάζα.

Πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το BBC, ανέφερε πως το Ισραήλ θα έχει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» προτού οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την Ουάσιγκτον (τη μοναδική δύναμη με πραγματική επιρροή στο Ισραήλ) γίνουν πιεστικές.

Αν το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στη Χαμάς, αυτό θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα μαζική χερσαία επιχείρηση, οπότε οι απώλειες αμάχων –ήδη υψηλές– θα αυξηθούν.

Μεσανατολικό: Χωρίς τέλος οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Ζωντανά οι εξελίξεις
 

Η παράμετρος των ομήρων

Τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς 100 Ισραηλινοί –μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων και άμαχοι– κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα.

Ο Ντόρον Κέμπελ, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της Sayeret Matkal –της επίλεκτης μονάδας κομάντο του Ισραήλ– ανέφερε μιλώντας στο BBC ότι «η πρόκληση είναι το πώς θα εντοπιστούν οι θέσεις των ομήρων και το πώς θα χρονομετρηθεί η επίθεση έτσι ώστε οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να εισβάλουν στις θέσεις όπου κρατούνται και να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους».

Κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι όμηροι δεν κρατούνται σε περιοχές υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ποιοι στηρίζουν το Ισραήλ

Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή μία χερσαία επίθεση στη Γάζα;-2

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν κοινή δήλωση που εκφράζει «απερίφραστη καταδίκη της Χαμάς και των αποτρόπαιων τρομοκρατικών ενεργειών της».

Η κοινή δήλωση ήρθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, δεν νομιμοποιούνται και πρέπει να καταδικαστούν παγκοσμίως», αναφέρεται στη δήλωση.

«Οι χώρες μας θα υποστηρίξουν το Ισραήλ στις προσπάθειές του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του ενάντια σε τέτοιες φρικαλεότητες», συνεχίζει η δήλωση, προσθέτοντας: «Η στιγμή δεν προσφέρεται προς εκμετάλλευση από οποιονδήποτε εχθρό του Ισραήλ. Ολοι μας αναγνωρίζουμε τις νόμιμες προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού και τασσόμαστε υπέρ της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους».

«Ωστόσο, μην κάνετε λάθος: Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει αυτές τις φιλοδοξίες και δεν προσφέρει τίποτα στον παλαιστινιακό λαό εκτός από περισσότερο τρόμο και αιματοχυσία», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν στρατό

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα στο Ισραήλ.

Διευκρίνισε πάντως ότι η Ουάσιγκτον θα προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα αιτήματα από την πλευρά του Ισραήλ για ενίσχυση της ασφαλείας, στα οποία οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατό.

Αρθρο Τρ. Καρατράντου στην «Κ»: Η επίθεση στο Ισραήλ θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας;
 

Ο ρόλος του Ιράν

Παρά την επίσημη διάψευση από την Τεχεράνη των αναφορών για εμπλοκή της στην προετοιμασία των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Κίρμπι τόνισε πως «αναμφίβολα, το Ιράν είναι σε έναν βαθμό συνένοχο».

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον, όπως τόνισε ο Κίρμπι, δεν έχει αδιάσειστες και απτές αποδείξεις για το ότι το Ιράν εμπλέκεται άμεσα.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει πως το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να προετοιμαστεί για την αιφνιδιαστική επίθεση.

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η Τεχεράνη θα διαδραμάτιζε ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έπειτα από χερσαία εισβολής στη Γάζα, παραμένει άγνωστος. 

Ισραήλ: Πώς το φεστιβάλ Supernova μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου της Χαμάς – Ανάλυση των βίντεο στα social media
 

Η ανθρωπιστική κρίση

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη ζώνη των συγκρούσεων. 

Η UNICEF, υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια σε παιδιά παγκοσμίως, προειδοποίησε για «ραγδαία επιδείνωση».

Απηύθυνε έκκληση, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν δυνατότητα ασφαλών διελεύσεων για να προσφέρουν υπηρεσίες διάσωσης και προμήθειες σε παιδιά και οικογένειες.

«Υπενθυμίζω σε όλα τα μέρη ότι σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και σε όλους τους πολέμους, είναι τα παιδιά που υποφέρουν πρώτα και υποφέρουν περισσότερο», ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ σε δήλωσή της τη χθες το βράδυ.

«Ανησυχώ επίσης βαθιά για τα μέτρα που εμποδίζουν την ηλεκτροδότηση και εμποδίζουν την είσοδο τροφίμων, καυσίμων και νερού στη Γάζα, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών», πρόσθεσε.

Ζήτησε επίσης την «άμεση και ασφαλή απελευθέρωση όλων των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειες ή τους φροντιστές τους».

Θα αλλάξει η Μέση Ανατολή; 

Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή μία χερσαία επίθεση στη Γάζα;-3

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε σε δραματικό τόνο ότι η επιχείρηση στη Γάζα μόλις τώρα ξεκινά, ενώ ο ισραηλινός στρατός πρότεινε σήμερα Τρίτη στους Παλαιστινίους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει επίσης με τον αποκλεισμένο θύλακο.

«Γνωρίζω ότι το πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) είναι ακόμα ανοιχτό», δήλωσε σε ενημέρωση ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος των ξένων μέσων ενημέρωσης. «Οποιος μπορεί να φύγει, θα τον συμβούλευα να το περάσει», ανέφερε.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος. Και θα τη νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει», διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του τη Δευτέρα.

Διαβεβαίωσε, επίσης, πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». «Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές», υποστήριξε.

Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…) Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή», υποσχέθηκε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός Στρατός διέταξε τη Δευτέρα, κατά την τρίτη ημέρα της αιφνιδιαστικής και μαζικής δολοφονικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας.

Μεσανατολικό: Λεπτές ισορροπίες από την Τουρκία

Τι δείχνει η πρόσφατη Ιστορία

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η απειλή για το Ισραήλ από τη Χαμάς μπορεί με κάποιο τρόπο να εξαλειφθεί μια για πάντα με την πλήρους κλίμακας εισβολή στο έδαφος. Η Ιστορία δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο, σχολιάζει ο Γκάρντνερ.

Οταν το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα το 2014, περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, με κάθε κηδεία να μετατρέπεται σε διαδήλωση και να αυξάνει τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων.

Εκτοτε, η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά μήκος των συνόρων. Η ένοπλη-πτέρυγά της εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 30.000 μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φανατικοί στην αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την παλαιστινιακή γη.

Αλλωστε, γνωρίζουν τις σήραγγες, τα καταφύγια και τα σοκάκια της πυκνοκατοικημένης περιοχή, καλύτερα από τους εισβολείς.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Associated Press

Πηγή: kathimerini.gr