Στο κάλαθο των αχρήστων θέλει να ρίξει η τουρκική πλευρά όλα όσα έχουν έως τώρα συμφωνηθεί στο Κυπριακό, επιδιώκοντας η νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και η άτυπη πενταμερής να εκκινήσουν από μηδενική βάση. Η όλη προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, αποτελεί και μια έμμεση απόρριψη του πλαισίου που έθεσαν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη μέσα από την επιστολή του Αντόνιο Γκουτέρες προς τους δύο ηγέτες, στην οποία μιλούσε για αξιοποίηση του όγκου εργασίας που είχε γίνει.
Ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Εργκιούν Ολγκούν, είναι αρκούντως κατατοπιστικός με τα όσα ανέφερε στον σταθμό Μπαϊράκ, στα κατεχόμενα, για τις προθέσεις του Ερσίν Τατάρ και της Άγκυρας, ενόψει της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό. Στις δηλώσεις του ο Ολγκιούν (πηγή ΓΤΠ) υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.
Η θέση Ολγκούν αποτελεί απόρριψη των όσων μέχρι τώρα είχαν καταφέρει, στο πλαίσιο των συνομιλιών, να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Ο όγκος εργασίας, όπως το είχε αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στην επιστολή του προς τους δύο ηγέτες – Αναστασιάδη και Τατάρ – τον Οκτώβρη, λίγο μετά την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ να αξιοποιήσουν αυτό τον όγκο εργασίας που είχε γίνει στο Κυπριακό, δηλαδή να συνεχίσουν από το σημείο που είχαν διακοπεί οι συνομιλίες το καλοκαίρι του 2017. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει συνεχώς την ικανοποίησή της γιατί ο ΓΓ ΟΗΕ μέσα από τη συγκεκριμένη επιστολή είχε θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο αναμένει ότι θα κινηθεί η διαδικασία στο Κυπριακό. Εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως, με εκείνη του τη θέση ο Αντόνιο Γκουτέρες έβαζε έναν φραγμό στις τουρκικές προσπάθειες.
Φαίνεται, ωστόσο, με τις τελευταίες δηλώσεις Εργκιούν Ολγκούν ότι κάθε άλλο παρά η τουρκική πλευρά έλαβε το μήνυμα του ΓΓ ΟΗΕ. Αντίθετα σπεύδει εκ νέου να βάλει το δικό της πλαίσιο μέσα στο οποίο ευελπιστεί η τουρκική πλευρά ότι θα κινηθούν οι συνομιλίες.
Η Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει μια δύσκολη αποστολή το επόμενο διάστημα ως προς το ουσιαστικό μέρος της άτυπης διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό. Η σύγκληση άτυπης πενταμερούς θεωρείται πλέον δεδομένη και η Τζέιν Χολ Λουτ όταν θα έρθει εκ νέου στο νησί, δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα έχει συζητήσει για τα υπόλοιπα.
Η άτυπη πενταμερής διαδικαστικού χαρακτήρα διάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί καθώς οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Εργκιούν Ολγκούν, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε (Σίγμα) πως από τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα «η άτυπη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Φεβρουαρίου». Από τουρκοκυπριακής πλευράς ο Ερ. Ολγκούν τοποθέτησε την άτυπη πενταμερή στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.
Όπως τόνισε ο Ν. Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του, «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση». Σημειώνοντας ότι η νέα επίσκεψη Λουτ στην Κύπρο ενδεχομένως να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το «πως προετοιμάζουμε το αποτέλεσμα αυτής της διάσκεψης που θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «το ζητούμενο είναι μέσα από την άτυπη διάσκεψη να συζητηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού από εκεί που έμειναν και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Οι επόμενες ημέρες είναι σημαντικές. Βρίσκεται σε εξέλιξη προεργασία για τη συνάντηση. Βλέπουμε από την ΕΕ μια θέληση για ενεργότερη συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία και με αυτό τον τρόπο στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα».
«Υγιής σχέση μέσα από συνεργασία»
Ο Ελγκιούν Ολγκιούν επανέλαβε τη θέση της τ/κ πλευράς για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής των δύο κυρίαρχων κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς. Ίδια είναι και η στάση της Τουρκίας, ανέφερε, λέγοντας ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι ενεργούν από κοινού. Η πιο υγιής σχέση, υποστήριξε, θα ήταν η συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Υπάρχουν νέες συνθήκες στην Κύπρο. Αν ο σκοπός όλων των πολιτικών κομμάτων στην τδβκ είναι η συνεργασία με τον νότο, αυτό είναι που λέει και η προεδρία της δημοκρατίας μας. Η προεδρία της δημοκρατίας μας ακολουθεί μιαν ρεαλιστική πορεία. Δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Στη διεθνή κοινότητα, υποστήριξε, δεν υπάρχει μία ενιαία κυριαρχία στη σχέση που θα δημιουργήσουν δύο κυριαρχικά ίσες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων, θωρώντας ότι είναι κυρίαρχη και συνεχίζει να επιθυμεί να έχει λόγο ως ανώτερη από τους Τουρκοκυπρίους. Ο κ. Ολγκιούν είπε ότι όλοι οι προηγούμενοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά στο Κυπριακό χωρίς να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι «ακόμα δεν υπάρχει αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία».
Μέσα στις συνθήκες που αλλάζουν, οι Τουρκοκύπριοι έχουν λάβει την ξεκάθαρη απόφαση για μια συμφωνία στο καθεστώς της κυριαρχικής ισότητας, συνέχισε ο Ελγκιούν Ολγκιούν λέγοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει τη συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Με την έννοια «κυριαρχική ισότητα», είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει λόγο για μια βάση όπου η έννοια «κράτος» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έναντι όλου του κόσμου και προβλέπει τη συνεργασία με τη «νότια Κύπρο. Όλοι μιλούν για τη «βούληση των Τουρκοκυπρίων», είπε, υποστηρίζοντας ότι η βούληση είναι κυριαρχία και κάλεσε όλους να προστατεύσουν την «κυριαρχία» τους έναντι όλων. «Να ασκήσουμε τη βούληση και έναντι του νότου, όχι μόνο έναντι της Τουρκίας», κατέληξε.
Κατηγορεί τον Αναστασιάδη ότι πρότεινε διχοτόμηση
Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, ο πρώτος και ο μόνος Πρόεδρος που αποτόλμησε όχι μόνο να συζητήσει αλλά και να προτείνει τη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Το ΑΚΕΛ επανήλθε χθες στο Κυπριακό και τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγορεί ανοικτά και με ευθύτητα ότι προωθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σε δηλώσεις υπογράμμισε πως, «οι διαψεύσεις που εκδίδει το Προεδρικό δεν πείθουν κανένα. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πρώτος και ο μόνος Πρόεδρος της Κύπρου που αποτόλμησε όχι μόνο να συζητήσει αλλά να προτείνει ο ίδιος τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, διά της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό. Ενεργώντας πίσω από τις πλάτες του λαού, φλέρταρε με την ιδέα να δωρίσει οριστικά και αμετάκλητα το 37% της πατρίδας μας στην Τουρκία». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «η ζημιά που προξένησε ο Νίκος Αναστασιάδης στην υπόθεση της Κύπρου, στην αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είναι ανυπολόγιστη και δεν έχει ιστορικό προηγούμενο».
Ο Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε πως «εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι πλέον αναστρέψιμη αυτή η τεράστια ζημιά. Για να έχουμε όμως κάποιες ελπίδες ότι αυτή δεν θα καταστεί ανεπανόρθωτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα βρίσκονται –και με δικές του ασήκωτες ευθύνες– σε μια πορεία οριακή και επικίνδυνη για τον λαό και την πατρίδα μας. Για το μέλλον των επόμενων γενιών».
Τέλος, ο Γ. Λουκαΐδης ανέφερε πως «το ΑΚΕΛ κατέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς πρέπει να δράσει έστω και τώρα» και κατέληξε προειδοποιώντας πως «αν ο κ. Αναστασιάδης δεν αλλάξει αμέσως ρότα, θα γραφτεί στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας ως ο ηγέτης της διχοτόμησης».
Πηγή: www.philenews.com