Θετικά αξιολογούν οι επιχειρήσεις την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, αλλά και τη δική τους πορεία. Για το μέλλον, οι ανησυχίες είναι υπαρκτές και εντείνονται πλην όμως έχουν μάλλον θετικό πρόσημο
Του Αθαν.Χ.Παπανδρόπουλου
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», την οποία πραγματοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB. Η έρευνα δίνει φωνή στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, ώστε να αναδειχθούν τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την αναπτυξιακή τους προοπτική, την καθημερινή τους λειτουργία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.Και αυτές οι τελευταίες στην εποχή μας είναι κρίσιμες ,πολύπλοκες και με ισχυρές προεκτάσεις. Η ελληνική οικονομία είναι πλέον για καλά ενσωματωμένη στο νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας και από μόνο του το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμούς και αβεβαιότητες.
Όσοι δεν συνειδητοποιούν αυτή τη διάσταση της σημερινής πραγματικότητας, κακό στη χώρα και στον επιχειρηματικό της ιστό προσφέρουν.Από την άποψη αυτή όμως δεν μπορεί κανείς να μην εξάρες το επιμορφωτικό και εκσυγχρονιστικό έργο του ΣΕΒ και των υπηρεσιών του.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε: «Η ελληνική οικονομία αξιολογείται σήμερα, χωρίς αμφιβολία, θετικά. Όμως, οι ανησυχίες για το μέλλον είναι υπαρκτές και εντείνονται. Αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, αλλά πολλές προκλήσεις παραμένουν. Στον ΣΕΒ εκπροσωπούμε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Από τη συνεχή επαφή που έχουμε με τα μέλη μας, είχαμε ήδη διαπιστώσει ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Δεν διαθέτουν ούτε το μέγεθος και τις υποδομές των μεγάλων, ούτε την ευελιξία και την ταχύτητα αντίδρασης των μικρών. Η έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εικόνα. Αυτή η αποτύπωση της πραγματικότητας είναι κρίσιμη. Μας βοηθά να εστιάσουμε στις ουσιαστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και να δουλέψουμε πάνω σε πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις.».
Αμέσως μετά, ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας. Σύμφωνα με αυτά:
1. Οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την παρούσα κατάσταση της χώρας, αυξάνονται ωστόσο οι προβληματισμοί τους για το μέλλον
Όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση της χώρας, το 66,3% των επιχειρήσεων την αξιολογεί θετικά ή ουδέτερα, ενώ το 33,8% την αξιολογεί αρνητικά. Για τους επόμενους 12 μήνες, oι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ανήσυχες από πέρυσι, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7% και οι θετικές μειώνονται από 23,9% σε 14,5% (οι εκτιμήσεις για σταθερότητα διαμορφώνονται από 44,4% σε 48,4%).
2. Για τη δική τους πορεία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ικανοποιημένες, αλλά αντίστοιχα αυξάνονται οι προβληματισμοί τους για το μέλλον
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται ανοδικά η εκτίμηση για τη δική τους πορεία με το 54,9% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε. Ελαφρώς πιο συγκρατημένες είναι οι επιχειρήσεις για την πορεία του τζίρου τους στους επόμενους 12 μήνες, με το 43,6% να προβλέπει ότι θα αυξηθεί.
3. Παρά την ανησυχία, το 2025, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις είτε θα αυξήσουν είτε θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους
Το 2024, το προσωπικό στις επιχειρήσεις διατηρήθηκε κατά κύριο λόγο σταθερό (68,7%). Το 21% των επιχειρήσεων αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων του, ενώ το 9,3% έκανε μειώσεις. Για το 2025, το 92,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι είτε θα κρατήσει σταθερό (72,4%) είτε θα αυξήσει το προσωπικό του (20%). Το 4,3% δηλώνει ότι θα προβεί σε μείωση του προσωπικού.
4. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς το 2025. Tο μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις καταγράφεται στη Βιομηχανία (79,4%). Κύριος λόγος των αυξήσεων είναι η επιβράβευση της απόδοσης των εργαζομένων
Συνολικά, το 52,4% των επιχειρήσεων θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς το 2025, με σημαντικότερους λόγους την επιβράβευση της απόδοσης (62,3%) και τη διατήρηση του ταλέντου έναντι του ανταγωνισμού (47,4%). Σε επίπεδο κλάδων, τη Βιομηχανία ακολουθούν οι Κατασκευές (66,7%) και οι Υπηρεσίες (60,2%).
5. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν, αν και σε μικρότερο βαθμό
Το 20,4% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του στους επόμενους 12 μήνες (vs. 22,8% το 2023), ενώ 25,5% θα τις κρατήσει σταθερές (vs. 30,3% το 2023). Αυξάνεται στο 49,2% από 37% το 2023, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις.
6. Παραμένουν τα διαχρονικά εμπόδια που επηρεάζουν τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, τα τρία πιο σημαντικά εμπόδια είναι το κόστος ενέργειας (93,9% και 78,1% αντίστοιχα), η φορολογία των επιχειρήσεων (86,8% και 82% αντίστοιχα) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (85,5% και 83,8% αντίστοιχα). Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (71,5%), η γραφειοκρατία (69,6%) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (68,9%).
7. Για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις, η κλιματική κρίση αποτελεί πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία
Για μία στις δύο επιχειρήσεις (50,7%), η κλιματική κρίση είναι μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία.
8. Στην Τεχνητή Νοημοσύνη(ΤΝ), οι επιχειρήσεις κινούνται δειλά. Πάνω από τις μισές, δεν σχεδιάζουν καμία σχετική πρωτοβουλία για την επόμενη χρονιά
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25,4%) κάνουν «κάτι» σε σχέση με την ΤΝ (κυρίως βρίσκονται στα πρώτα στάδια αξιοποίησης ή υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα ΤΝ), ενώ το 18,5% σχεδιάζει να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα ΤΝ μέσα στο επόμενο έτος. Το 55,1% των επιχειρήσεων δεν έχουν σχέδια για καμία πρωτοβουλία σχετικά με την ΤΝ τους επόμενους 12 μήνες.
Στο πλαίσιο αυτής της όχι πολύ θετικής πραγματικότητας που αφορά άμεσα όμως το μέλλον η αξιοποίηση της ΤΝ στις επιχειρήσεις εξετάστηκε εις βάθος στο φετινό BusinessPulse και τα σχετικά ευρήματα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ με θέμα «AI στην πράξη: Πώς θα εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις μας», τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, στο Ωδείο Αθηνών. Το συνέδριο, που έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη του Συνδέσμου, έχει ως στόχο την ανάδειξη εφαρμόσιμων λύσεων για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών, ώστε να τους ανοίξει, έστω και δειλά μια πόρτα του αύριο, που πολύ σήμερα εξελίσσεται σε χθες.