Σιωπηρή παράταση έως το 2024 ή ακόμη και το 2025 πήρε η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας. Οπως ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», τότε αναμένεται να καλυφθεί το 90% της χώρας. Τελικώς θα δοθεί παράταση ενός ακόμη έτους στην οριστικοποίηση των κτηματολογικών στοιχείων στις 297 περιοχές που έληγε στο τέλος του έτους, όμως δεν πρόκειται να «ανοίξει» για τις υπόλοιπες 35 περιοχές στις οποίες τα στοιχεία οριστικοποιήθηκαν το 2018.
Μιλώντας στη Βουλή κατά την ακρόαση φορέων, ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Δημήτρης Σταθάκης έδωσε έναν νέο ορίζοντα ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου. «Εως το 2024 θα είμαστε στο 90%. Στο τέλος του έτους θα έχουν κτηματογραφηθεί 5 εκατ. δικαιώματα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές, όπως η Λευκάδα, η συμμετοχή έχει φτάσει στο 100%. Για την αύξηση των προστίμων καθυστέρησης υποστήριξε ότι σκοπός δεν είναι να εισπράξει χρήματα η εταιρεία, αλλά να γίνει ποιοτικότερη κτηματογράφηση. Τέλος, ανέφερε ότι δίνεται με ρύθμιση παράταση ενός έτους στην οριστικοποίηση των κτηματολογικών στοιχείων σε 297 ΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται να συμπεριληφθούν και οι 35 ΟΤΑ που «έκλεισαν» το 2018.
Στη συνέχεια, όμως, δέχθηκε «επίθεση» από τους εκπροσώπους συλλόγων δικηγόρων και συμβολαιογράφων. «Σε αρκετές περιπτώσεις η κτηματογράφηση είναι επιεικώς χάλια. Απαιτείται χρόνος για τις διορθώσεις και στις 35 περιοχές που εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση», ανέφερε ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών. «Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις εταιρείες που έκαναν την κτηματογράφηση και μεταφέρονται στους πολίτες», πρόσθεσε ο Αναστ. Μακρυγιάννης, μέλος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων. Οπως υποστήριξε, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας του Δημοσίου, εκτιμώντας ότι έχουν οδηγήσει στην κατάθεση 100.000 αγωγών από πολίτες. «Στις 297 περιοχές, το ποσοστό των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη είναι 6%, εκτιμούμε ότι τα 4/5 είναι αδήλωτες περιοχές του Δημοσίου», απάντησε ο κ. Σταθάκης. «Ο μέσος ρυθμός εξάλειψης των αγνώστου ιδιοκτήτη είναι μόλις 2% ανά έτος. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για διόρθωση. Αναλόγως, το ποσοστό των αγνώστων ακινήτων στις 35 περιοχές είναι 8% και ο ρυθμός απάλειψής τους 3% ανά έτος. Δεν μπορούμε να ξανανοίξουμε κλειστό πρόγραμμα, θα δημιουργήσουμε κακό προηγούμενο».
Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορεί να εξελιχθεί σε φορέα παροχής γεωχωρικής πληροφορίας για το Δημόσιο.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Εθνικό σχέδιο για τις αναδασώσεις… Του Γιώργου Λιάλιου
Ενα σχέδιο αναδασώσεων δεκαετούς διάρκειας παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αναδασωθούν σταδιακά μισό εκατομμύριο στρέμματα που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμιστεί. Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές όπου δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση, αλλά και στις περιαστικές περιοχές, όπως το Μάτι και η Κινέτα. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε πέντε φάσεις.
Οσον αφορά το πρώτο στάδιο, ο εντοπισμός και η ιεράρχηση των περιοχών που θα αναδασωθούν έχει ήδη ολοκληρωθεί βάσει μελέτης του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Στη συνέχεια, εντός του έτους θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου.
Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (μη κυβερνητικές οργανώσεις, μαθητές κ.λπ.) καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατόπιν θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών και έπειτα θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις, από το 2021 έως το 2026. Το πρόγραμμα έχει προταθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση με 310 εκατ. ευρώ.
Το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων ολοκληρώνεται με την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού έως το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκατεστημένων αναδασώσεων.
Πηγή: www.kathimerini.gr