Το 54% των πολιτών εκτιμά ότι το επόμενο σπίτι τους θα είναι “έξυπνο”

296

Ως μια λύση προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αντιμετωπίζουν πλέον οι καταναλωτές τα smart homes, θέτοντας, παράλληλα, την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους ως κύρια προτεραιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το 40% των πολιτών, παγκοσμίως, εκτιμά ότι η τεχνολογία για “έξυπνες” κατοικίες θα βοηθήσει να γίνει το σπίτι τους πιο βιώσιμο.

Το 40% των καταναλωτών πιστεύει ότι η τεχνολογία για “έξυπνες” κατοικίες θα βοηθήσει να γίνει το σπίτι τους πιο βιώσιμο

Στο μεταξύ, πάνω από τους μισούς πολίτες (το 54%) αναμένουν ότι η επόμενη τους κατοικία θα είναι εξοπλισμένη με “έξυπνες” οικιακές συσκευές. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι αυξημένο κατά 13% σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2020.

Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη της Schneider Electric, οι σημερινοί κάτοχοι “έξυπνων” οικιακών συσκευών  – που πιθανότατα έχουν ήδη δει τα οφέλη της έξυπνης τεχνολογίας και την έχουν ενσωματώσει στον τρόπο ζωής τους – είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν €2.613  για τον τομέα του smart home. Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι ο “έξυπνος” φωτισμός και οι “έξυπνοι” θερμοστάτες κατάφεραν να είναι πια στις τρεις έξυπνες συσκευές, που αγοράζουν πιο πολύ οι καταναλωτές.

“Σε συνδυασμό με το ήδη αυξανόμενο κόστος ζωής, η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους είναι οι θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις, που προτρέπουν τους καταναλωτές να αναλάβουν δράση και να επενδύσουν σε έξυπνες βιώσιμες λύσεις. Η αγορά κατοικιών βρίσκεται σε σημείο καμπής και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ήδη τεχνολογικές λύσεις, που βοηθούν τους καταναλωτές να ακολουθήσουν πιο βιώσιμους τρόπους ζωής”, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Περί κλιματικής αλλαγής

Η έρευνα της Schneider Electric, που ειδικεύεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της ενέργειας και του αυτοματισμού, αποκάλυψε ότι σχεδόν 9 στους 10 (86%) καταναλωτές, παγκοσμίως, πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των λογαριασμών ενέργειας.

Μάλιστα, πάνω από τους μισούς (55%) θεωρούν σημαντική την αλλαγή στις κατοικίες τους, ώστε να παράγουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ωστόσο λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί στην πραγματικότητα.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς (55%) πιστεύουν ότι έγκειται στην ατομική ευθύνη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

“Με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται, το κόστος ζωής να είναι υψηλότερο από ποτέ και σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) στον δρόμο, η διαχείριση της οικιακής ενέργειας είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους τομείς που λαμβάνονται υπόψη για τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές κατοικιών, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Ενώ αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι πολλοί είναι διατεθειμένοι να προβούν σε αλλαγές, ακόμα κι αν αισθάνονται απαισιόδοξοι για τη διαφορά που μπορούν να κάνουν, το μέλλον είναι πραγματικά στα χέρια μας καθώς μετατρέπουμε τις κατοικίες μας σε πιο βιώσιμες με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης οικιακής ενέργειας (home energy management – HEM)”, εξηγεί η μελέτη.

Πηγή: sepe.gr