Το 9% των εσόδων τους επενδύουν οι εταιρείες σε ψηφιακές τεχνολογίες… Της Νατάσας Φραγκούλη

146

Της Νατάσας Φραγκούλη

Αυξημένες συνεχίζουν να βαίνουν οι δαπάνες των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έρευνα του GSMA Intelligence. δείχνει ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τη δαπάνη για ψηφιακό μετασχηματισμό από το 9% των εσόδων τους κατά την περίοδο 2024-2026 στο 11% μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη (The rise of digital industries: navigating enterprise needs, investments and supplier decisions), ενώ η μείωση κόστους παραμένει σημαντική για τις επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, το 60% των εταιρειών απαντά ότι προτεραιότητά τους είναι η αύξηση εσόδων, η βελτίωση της εμπειρίας πελάτη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης.

Οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τη δαπάνη για ψηφιακό μετασχηματισμό από το 9% των εσόδων την περίοδο 2024-2026 στο 11% μέχρι το 2030

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις καθοδηγείται από δύο βασικούς παράγοντες: την κυβερνοασφάλεια και τη μεγιστοποίηση των εσόδων. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι επιχειρήσεις επενδύουν στρατηγικά σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη (AI), για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες του ανταγωνιστικού τοπίου.

Ειδικά για το 5G και την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδύσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για την ακρίβεια, το 5G αποτελεί καταλυτική τεχνολογία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με το 85% των επιχειρήσεων να το θεωρούν σημαντικό και το 50% εξ αυτών να το αξιολογούν ως εξαιρετικά κρίσιμο.

Μάλιστα, η επένδυση στο 5G αναμένεται να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του 4G, εστιάζοντας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Καταλύτης επενδύσεων το ΑΙ

Επιπλέον, το AI αποδεικνύεται ουσιαστικός παράγοντας, με το 14% των επιχειρησιακών δαπανών να κατευθύνονται σε λύσεις AI.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) έχει ήδη υιοθετηθεί από το 90% των επιχειρήσεων, αν και μόνο το 33% τη χρησιμοποιεί σε προηγμένες εφαρμογές.

Τεχνολογικές ανάγκες ανά κλάδο

Η έρευνα διαπιστώνει ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών  υπηρεσιών πρωτοστατεί στη χρήση AI, με το 92% των επιχειρήσεων να την αξιοποιούν. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εστιάζουν στην αύξηση εσόδων, με το 65% να την ορίζει ως κορυφαία προτεραιότητα.

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης δαπανά το 14% του προϋπολογισμού ψηφιακού μετασχηματισμού στο AI, με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία: Ηγείται στη χρήση 5G, με το 54% των επιχειρήσεων να το θεωρούν θεμελιώδες για την ψηφιακή τους στρατηγική.

Ο ρόλος της κυβερνοασφάλειας

Με το 55% των επιχειρήσεων να εστιάζουν στην ασφάλεια δικτύων, η κυβερνοασφάλεια παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τεχνολογίες προστασίας δεδομένων συνδέεται άμεσα με την υιοθέτηση του 5G και του IoT.

Η έκθεση της GSMA Intelligence υπογραμμίζει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων. «Με τη συνδυασμένη χρήση AI, 5G και IoT, οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας» τονίζει η μελέτη.

Όσον αφορά το Internet of Things η έκθεση υπογραμμίζει τη συνεχή υιοθέτηση του Internet of Things (IoT), με τις επιχειρήσεις να εστιάζουν σε προηγμένες εφαρμογές, ενώ η χρήση eSIM για IoT αυξάνεται λόγω της επεκτασιμότητας και των ενισχυμένων δυνατοτήτων ασφαλείας. Μάλιστα, αναμένεται ότι οι eSIM θα αντιπροσωπεύουν το 42% της αγοράς κυψελοειδούς IoT μέχρι το 2030.

Πηγή: sepe.gr