Του Γιώργου Παυλόπουλου
Σήμερα το μεσημέρι, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Με αυτό, εκτός των άλλων, ισχυρίστηκε ότι κάνει και ένα αποφασιστικό βήμα προς το νέο σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει.
Στο ακροατήριό του είχαν προσκληθεί για να βρεθούν, όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων (ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος), δεκάδες πρέσβεις ξένων χωρών, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πολύ ωραίο το σκηνικό, αναμφίβολα. Πάμε τώρα και στην ουσία.
Κούρδοι και κεμαλιστές
Αλήθεια, είχε προσκληθεί στη σημερινή φιέστα και η ηγεσία του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Κι αν ναι, για ποιο λόγο; Μήπως για να της περιγράψει ο Ερντογάν τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεγκτάγκ και δεκάδες άλλα στελέχη του κόμματος; Μήπως για να τους εξηγήσει με πόση ευκολία έχει «εκπαραθυρώσει» όλους τους εκλεγμένους δημάρχους στις κουρδικές περιοχές της Ανατολίας ή για να τους αποκαλύψει τι θα κάνει με τους 21 βουλευτές του HDP των οποίων ζητά να αρθεί η ασυλία;
Τι προτίθεται να πει, επίσης, στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου; Ότι θεώρησε τους κεμαλιστές (όπως, βεβαίως, και τους πάσης φύσης αριστερούς) συλλήβδην ύποπτους για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και, γι’ αυτό, έχει στείλει χιλιάδες στα δικαστήρια και τη φυλακή, ενώ έχει απολύσει δεκάδες χιλιάδες από τον δημόσιο τομέα – δασκάλους και καθηγητές, εφοριακούς και γιατρούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς;
ΟΗΕ και Ευρώπη
Ίσως, όμως, έχει κάποιο σοβαρότερο μήνυμα για τον ΟΗΕ και την Ευρώπη. Όπως, ας πούμε, ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και τον Καύκασο συνάδουν με την διεθνή έννομη τάξη. Ή, ακόμη, ότι απλώς δεν έχουν φτάσει στα αυτιά του οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων, αλλά και του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.
Ξεχάσαμε, βεβαίως, να αναφέρουμε ότι παρόντες αναμένεται να είναι και πρυτάνεις πανεπιστημίων, εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και δημοσιογραφικών ενώσεων, καθώς και ΜΚΟ. Σε αυτούς να δείτε τι έχει να πει ο Ερντογάν: Για το ανελέητο κυνηγητό που υφίστανται φοιτητές και καθηγητές στο πανεπιστήμιο Μπογκαζίτσι του Βοσπόρου, επειδή τόλμησαν να εναντιωθούν στον δοτό πρύτανη. Για τη φίμωση και το κλείσιμο δεκάδων ανεξάρτητων ΜΜΕ, αλλά και τις διώξεις σε βάρος εργαζομένων σε αυτά, επειδή τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στον «σουλτάνο». Για την ωμή χειραγώγηση της δικαιοσύνης και τις διαρκείς παραβιάσεις των αρχών του κράτους-δικαίου. Και πολλά ακόμη.
Σχέδιο για τη δημοκρατία στην Τουρκία του Ερντογάν. Εάν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση, θα μπορούσε να αποτελεί το ανέκδοτο της ημέρας.
φωτογραφία: Stockholm Center of Freedom
Πηγή: in.gr