Το ΔΝΤ στέλνει «τοποτηρητή» στην ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία

189

Η αμφισβήτηση των στοιχείων από πλευράς του ΔΝΤ και η διάσταση των προβλέψεων με την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην ΕΛΣΤΑΤ… «τοποτηρητή» του Ταμείου. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Θανόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, ζητήθηκε να υπάρξει παρατηρητής του ΔΝΤ «και εμείς για λόγους διαφάνειας δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προ δυο ημερών ο «διάλογος εργασίας» μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat -εν όψει των αποτελεσμάτων που θα παρουσιάσει η τελευταία για την ελληνική οικονομία στις 21 Απριλίου – έγινε παρουσία εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Ήταν η πρώτη φορά, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, που εκπρόσωπος του ΔΝΤ, με τον οποίο σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία, ζήτησε να παραβρεθεί αυτοπροσώπως. Παρότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Θανόπουλος δεν ήταν σαφής αν η παρουσία της ήταν «άπαξ» η θα συνεχιστεί σε πιο μόνιμο πλαίσιο, με νεότερη ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ διευκρίνισε ότι ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες.

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα τόσο για πηγές, όσο και για μεθόδους μας. Βέβαια, υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.  Ο κ. Θανόπουλος επανέλαβε ότι τα στοιχεία που βγήκαν πρόσφατα και αφορούν το τελευταίο τρίμηνο, δείχνουν ανάπτυξη 0,3% για το έτος 2016, αλλά μένει να επιβεβαιωθούν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων γενικότερα, υπογράμμισε ότι «την έχουμε αποδιώξει τη ρετσινιά των greek statistics. Νομίζω μας εμπιστεύεται πια η Eurostat, δεν υπάρχουν αστερίσκοι στα στοιχεία. Δεν είναι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat είναι τα ελληνικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat».  Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα,αναγνώρισε μια «ασυμφωνία που υπάρχει στον πίνακα 27 μεταξύ των στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ», σχετικά με τη σειρά κατάταξης στοιχείων φορέων γενικής κυβέρνησης, υπογράμμισε πως αυτό “δεν προκαλεί πρόβλημα”, ωστόσο τόνισε ότι θα έπρεπε να συμφωνούν».

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιου Θανόπουλου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διευκρινίζονται τα εξής: Ο κ. Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο. Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι αιχμές της Λαγκάρντ για τα στοιχεία που εμφανίζουν  Ελλάδα και εταίροι 

Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μόλις στις 9 Φεβρουαρίου είχε αφήσει βαρύτατες αιχμές για τα στατιστικά μεγέθη της Ελλάδας επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες τόσο στην ελληνική διοίκηση όσο και τους ευρωπαίους. Ειδικότερα, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ξεκάθαρα ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση το 2010. Η ίδια τόνισε πως από τότε έχουν βελτιωθεί πολλά, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρο πως η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως.  «Η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει στο μέτωπο των στατιστικών μεγεθών, καθώς όπως είπε, συχνά προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων.