Το δράμα της Γιουβέντους απαιτεί στρατηγική εξόδου από την Exor… Της Lisa Jucca

265

Της Lisa Jucca

Το διοικητικό συμβούλιο της Γιουβέντους αποχώρησε από το γήπεδο.

Ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι και οι άλλοι διευθυντές παραιτήθηκαν μαζικά τη Δευτέρα εν μέσω νομικού και ρυθμιστικού ελέγχου των ισολογισμών του ιταλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου. Για τον κορυφαίο επενδυτή Exor, που ελέγχεται από την οικογένεια Ανιέλι, είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούν τους μακροχρόνιους δεσμούς με τη διάσημη αλλά χρόνια ζημιογόνα ομάδα.

Οι εισαγγελείς στην περιοχή καταγωγής του συλλόγου του Τορίνο και η ιταλική ρυθμιστική αρχή αγοράς Consob, εκφράζουν απορίες για το πώς η Γιουβέντους μπορεί να καλύπτει τις αμοιβές των παικτών της. Αυτό ώθησε τον σύλλογο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δέσμευε τα μπόνους που απονέμονταν σε παίκτες για τα οικονομικά έτη που έληξαν τον Ιούνιο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021 και να επαναδιατυπώσει τα πιο πρόσφατα οικονομικά του αποτελέσματα.

Η Γιουβέντους λέει ότι οι λογιστικές αλλαγές δύσκολα θα επηρεάσουν τις ταμειακές ροές και το καθαρό χρέος της. Ωστόσο, η δραματική αποχώρηση του Αντρέα Ανιέλι, στενού συγγενή του προέδρου της Exor, Τζον Έλκαν και υποστηρικτή της αποτυχημένης αποσχισθείσας Super League για κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, κάνει μια ήδη αμφισβητήσιμη επένδυση ακόμη χειρότερη.

Με 36 τίτλους πρωταθλήματος Serie A στο ενεργητικό της, η Γιουβέντους είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ιταλίας. Ωστόσο, οι νίκες της στο γήπεδο δεν αντανακλώνται στις οικονομικές της καταστάσεις. Ο σύλλογος, ο οποίος είχε συνδέσμους με τον Ανιέλι από το 1923, ήταν ζημιογόνος από τουλάχιστον το 2018 και χρειαζόταν επανειλημμένες κλήσεις σε μετρητά. Η επενδυτική εταιρεία συμμετοχών Exor, η οποία ελέγχει τον σύλλογο μέσω μεριδίου 64%, έχει καταβάλει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να τον στηρίξει, σύμφωνα με αναλυτές της Equita. Και μια περαιτέρω εισφορά μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να είναι ακόμα απαραίτητη.

Το χτύπημα της φήμης για τους Ανιέλι διαψεύδει το μικρό μέγεθος της Γιουβέντους. Η εισηγμένη ομάδα, αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά, αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της καθαρής αξίας ενεργητικού της Exor, ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα τέλη του 2021.

Παρά τη συναισθηματική αξία που αποδίδει ο Ανιέλι στη Γιουβέντους, η διακοπή των δεσμών μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν μεγάλη ζήτηση, με την πώληση της Τσέλσι νωρίτερα φέτος να προκαλεί φρενίτιδα μεταξύ των επίδοξων ιδιοκτητών.

Παρά τα προβλήματά της, η Γιουβέντους θα μπορούσε, με την πάροδο του χρόνου, να αποκτήσει την ίδια πολλαπλάσια αποτίμηση που προσέφερε πρόσφατα η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών RedBird για τη συμπατριώτισσά της Μίλαν. Με 4,6 φορές περισσότερες από τις προβλέψεις της για έσοδα 494 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv, η Γιουβέντους θα μπορούσε να έχει τίμημα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Οι πιθανοί μνηστήρες πιθανότατα θα κάτσουν στο περιθώριο όσο διαρκούν τα νομικά δεινά της Γιουβέντους. Αλλά στο μεταξύ, η επεξεργασία μιας στρατηγικής εξόδου έχει νόημα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Πηγή: ot.gr