Του Δημήτρη Τζάνα*
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου υπερακόντισε τις προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας, καθώς η επίδοση του κυβερνώντος κόμματος οδήγησε σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ύψους 48,7% (146 βουλευτές επί συνόλου 300) αν και διενεργήθηκε με απλή αναλογική. Δρομολογείται έτσι η με διαδικασίες fast track επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στις 25 Ιουνίου, κατά την οποία εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα θα πετύχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με δεδομένο το προβλεπόμενο ειδικό bonus που προβλέπει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν.
Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο βλέπει πολιτική σταθερότητα, πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση με συμφωνημένους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος, δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης (πάνω από +2,5% του ΑΕΠ) με οδηγό τις επενδύσεις (δημόσιες & ιδιωτικές), τις αυξημένες εξαγωγικές επιδόσεις των εξωστρεφών επιχειρήσεων και τις υψηλές ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη διαφαινόμενη εξαιρετική τουριστική χρονιά. Με τις χαμηλά συγκρατούμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να αποτρέπουν την επανάληψη του περσινού εκτροχιασμού του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που ήδη στο 1ο τρίμηνο καταγράφει θεαματική βελτίωση.
Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. ξεπέρασε άμεσα τη ζώνη των 1.150-1.170 μονάδων καθώς οι συναλλαγές εκτοξεύθηκαν και βρέθηκε πάνω από τις 1.200 μονάδες, προσβλέποντας σε σύντομη αναμέτρηση με τις 1.268 μονάδες επιδιώκοντας ένα ακόμη άθλο, ενώ την ίδια ώρα τα ελληνικά ομόλογα κάνουν ράλι και οι αποδόσεις υποχωρούν κάτω από το 4%. Με την επενδυτική βαθμίδα να εκτιμάται ότι θα συντελεστεί στους επόμενους μήνες, όχι ωστόσο στις 9 Ιουνίου από την Fitch καθώς δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και οι προγραμματικές ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, αν και ήδη οι αποδόσεις του Χ.Α. είναι στις κορυφαίες διεθνώς, το γεγονός ότι το P/E του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακόμη στο 8, η μερισματική απόδοση στο 4,5% και ο δείκτης P/BV στο 1,5 όταν το P/E του EuroStoxx 600 είναι 13, η μερισματική απόδοση στο 3,3% και ο δείκτης P/BV στο 1,9 πείθει για την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ο αισθητά υψηλότερος ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με εκείνο των χωρών της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές το σκηνικό παραμένει με χαμηλό βαθμό ορατότητας καθώς δεν έχει κλείσει ούτε το ζήτημα της αναπροσαρμογής του, ύψους $ 31,4 τρις, ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ ούτε έχει αποσαφηνιστεί η επιτοκιακή πολιτική της Federal που συσχετίζεται με τις επιδόσεις των μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας (ΑΕΠ, πληθωρισμός, θέσεις απασχόλησης κυρίως). Με την επενδυτική κοινότητα να προσβλέπει στην αναγγελία της παύσης των αυξήσεων με δεδομένα τα προβλήματα πολλών αμερικανικών «μικρών» τραπεζών και τους επενδυτές να βελτιώνουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο θα χρειαστεί ένα ήρεμο διεθνές περιβάλλον για να ξεδιπλώσει το ενάρετο σενάριο που προοιωνίζει η ευνοϊκή εγχώρια συγκυρία, με δεδομένο ότι το χρήμα που τοποθετείται σε ελληνικούς τίτλους συνεχίζει να είναι κυρίως από επενδυτές εξωτερικού !
*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ