Του Νίκου Χρυσόγελου*
Η προσοχή των ΜΜΕ στρέφεται στην πολύ πιθανή συμμετοχή των Γερμανών Πράσινων σε μια κυβέρνηση “φωτεινού σηματοδότη” (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι). Οι Πράσινοι συμμετέχουν, όμως, ήδη σε 7 κυβερνήσεις: Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Σκωτία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία. Μόνο στη Γερμανία έχουν εκλέξει περίπου 1900 συμβούλους στην αυτοδιοίκηση.
Οι πρόσφατες εκλογές σε Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία επιβεβαίωσαν ότι το πράσινο κύμα συνεχίζει να απλώνεται στην Ευρώπη:
– Οι Γερμανοί Πράσινοι συγκέντρωσαν 14,8%, το υψηλότερο ποσοστό τους σε ομοσπονδιακές εκλογές. Τους ψήφισαν 6.848.215 πολίτες κι εξέλεξαν 118 βουλευτές.
– Οι Αυστριακοί Πράσινοι συγκέντρωσαν 17,32% στο Graz και 16,4% στο Linz, ενώ συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με χριστιανοδημοκράτες, και προωθούν μια φιλόδοξη πολιτική μετάβασης της χώρας σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030.
– Οι Γάλλοι Πράσινοι, μετά την πετυχημένη παρουσία τους σε Ευρωκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, πρόσθεσαν στην ομάδα τους στη Γερουσία και την Melanie Vogel, που θα εκπροσωπεί τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που ζουν στο εξωτερικό. Η Μelanie Vogel είναι μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και σύμβουλος για θέματα Συνταγματικών Υποθέσεων στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021 επιβεβαιώνουν τις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στο κοινωνικό σώμα και στην οικονομία. Οι Πράσινοι έγιναν γνωστοί για τους περιβαλλοντικούς αγώνες τους. Είναι γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος παραμένουν στον πυρήνα των πολιτικών τους προγραμμάτων και παίζουν καθοριστικό ρόλο για τους ψηφοφόρους τους (82%).
Όμως, η υπαρξιακή, πλέον, ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος οδηγεί τους Πράσινους να προτείνουν καλά επεξεργασμένες προτάσεις για βαθιές αλλαγές του οικονομικού, παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου. Αυτό είναι το δυνατό τους χαρτί. Δεν είναι μονοθεματικά κόμματα, όπως τους θεωρούσαν κάποιοι, μερικά χρόνια πριν. Στα προγράμματά τους αντανακλάται μια συνεκτική πρόταση για περιβάλλον, κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομία, που βρίσκει μεγάλη υποστήριξη σε ορισμένα τμήματα του εκλογικού σώματος που αλλάζουν αξίες και τρόπο ζωής: νέοι/ες, μορφωμένοι/ες, γυναίκες, κάτοικοι των πόλεων, μια αναδυόμενη νέα οικονομία, πολυπολιτισμικά ζευγάρια, οικογένειες ουράνιο τόξο.
Το οικονομικό και φορολογικό πρόγραμμα των Πράσινων είναι, όμως, και το “αδύνατο” σημείο στη σχέση τους με άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι βαθιές αλλαγές που προτείνουν, αν και κοινωνικά δίκαιες, φοβίζουν σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, που ναι μεν αντιλαμβάνεται ότι κλιματική και οικολογική κρίση απειλούν τον πυρήνα της ζωής, αλλά νοιώθει ανασφάλεια μπροστά στις αλλαγές αυτές: άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή με μικρή εξειδίκευση, χωρίς αυτοπεποίθηση. Τη μικρότερη επιρροή έχουν οι Πράσινοι στις ηλικίες πάνω από 70 (7%), όπου κυριαρχούν οι χριστιανοδημοκράτες με 39%, και 28% στην ομάδα 60-69. Το ακροδεξιό AfD συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά ή είναι πρώτο κόμμα στο Ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, πχ στο κρατίδιο SachsenAnhalt, όπου οι Πράσινοι έχουν μόλις 4,2%.
Η δύναμη των (Γερμανών) Πράσινων είναι κυρίως στους νέους. Οι Πράσινοι είναι το μέλλον. Στις ηλικίες μέχρι τα 25 είναι πρώτοι (23%), ενώ στις μέχρι τα 30, δεύτεροι (22%), μετά τους Φιλελεύθερους (23%). Έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των γυναικών (17%), σε σχέση με τους άνδρες (14%). Ορισμένοι υποψήφιοί κατέγραψαν ποσοστά πάνω από 30%, όπως ο Cem Ozdemir 40% στην Στουτγάρδη. Στο Berlin-Mitte συγκέντρωσαν 30,5%, στο Berlin-Steglitz-Zehlendorf 22,2%, στο Berlin-Pankow 25,2%, στο Berlin-Friedrichshain-Kreuzberg-Prenzlauer Berg Ost 37,8%, στο Berlin-Tempelhof-Schöneberg 25,1% κ.ά. Οι Χριστιανοδημοκράτες, αντιθέτως, έχουν μόλις 10% στις ηλικίες 18-24 χρόνων, 14% στις ηλικίες 25-34 και 19% στις ηλικίες 35-44.
Η σταθερότητα δεν συγκινεί όσους και όσες βλέπουν τον κόσμο να αλλάξει και θέλουν να επηρεάσουν τις κατευθύνσεις της αλλαγής.
*π. Ευρωβουλευτή Πράσινων / EFA, Μέλος του Συμβουλίου του νέου κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ