Το τείχος προστασίας από την ΕΚΤ ήρθε έπειτα από δουλειά πέντε μηνών

186

Αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς πέντε μηνών ήταν η απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η ΕΚΤ για τη συνέχιση της στήριξης της ελληνικής οικονομίας και μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP). Στελέχη της ΕΚΤ και της ΤτΕ επεξεργάστηκαν εναλλακτικά σενάρια στην κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του PEPP, επειδή δεν έχει ανακτήσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Κανένας στην ΕΚΤ δεν θέλει αναταράξεις στην Ευρωζώνη, σε μια στιγμή που οι αβεβαιότητες στην οικονομία περισσεύουν. Εξάλλου και η Ελλάδα δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά, να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις, να προσελκύει επενδύσεις. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε η κατ’ εξαίρεσιν και υπό όρους ένταξη στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τελικά απορρίφθηκε όχι μόνο γιατί υπήρχαν επιφυλάξεις από κεντρικούς τραπεζίτες επί της αρχής, αλλά και επειδή θεωρήθηκε ότι μια προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τους συνήθεις υπόπτους θα έθετε σε αμφισβήτηση το QE συνολικά. Τελικά βρέθηκε η φόρμουλα που ανακοινώθηκε, δηλαδή να αγοράσει η ΕΚΤ όσα ελληνικά ομόλογα χρειαστεί, ακόμη και ξανανοίγοντας το PEPP. Το σημαντικότερο, ωστόσο, ήταν το μήνυμα που έστειλε στις αγορές κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα με την ανακοίνωσή της. Τέτοιες αναφορές σε κράτη-μέλη δεν είναι συχνές. Ενα έμμεσο whatever it takes, με το οποίο δεν διαφώνησε κανένας. Οι καλές σχέσεις του Γ. Στουρνάρα με όλους βοήθησαν.

Οι Ιάπωνες

επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές των ομολόγων της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Société Générale. Η μεγαλύτερη μείωση των θέσεών τους σημειώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου με εκροές άνω του 1 τρισ. γεν. Τον Οκτώβριο ήταν καθαροί πωλητές γερμανικών, γαλλικών και ιδιαίτερα των ιταλικών ομολόγων, ενώ συνέχισαν να είναι καθαροί αγοραστές ισπανικών ομολόγων. Επίσης αγόρασαν ομόλογα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, οι Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν ιταλικά μακροπρόθεσμα ομόλογα ύψους 374 δισ. γεν, τα περισσότερα από τον Ιανουάριο του 2014, ακολουθούμενα από γαλλικά μακροπρόθεσμα ομόλογα, με εκροές περίπου 254 δισ. γεν. Συνολικά, οι καθαρές αγορές ξένων ομολόγων από την Ιαπωνία φέτος ήταν πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια.

Ενισχύσεις για νέες επενδύσεις

«Δύναμη πυρός» που μεταφράζεται σε νέα κεφάλαια αποκτά αριθμός επιχειρήσεων για επενδύσεις που υλοποιούν σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων εντάχθηκε η μονάδα μεταποίησης της «Σ. Κασιμάτης και ΣΙΑ» στην Κρήτη. Επιχορηγείται με 3 εκατ. ευρώ, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να είναι 6,9 εκατ. Ενίσχυση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ λαμβάνει το έργο του εκσυγχρονισμού του Minoa Palace Hotel στη Χερσόνησο Κρήτης, που είναι προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ. Στον αναπτυξιακό νόμο εντάσσεται και το έργο της κατασκευής ξενοδοχείου στην Κω, της εταιρείας FRL, λαμβάνοντας ενίσχυση 1,3 εκατ. ευρώ.

Οφελος 2,63 δισ. ευρώ

Σε 2,63 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος για τους καταναλωτές από 51 αποφάσεις από τις συνολικά 122 που έχει εκδώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το διάστημα 2002-2020. Μάλιστα, το 2020 το «σωρευτικό εκτιμώμενο πλεόνασμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση πεπραγμένων της Ε.Α. για το έτος 2020, αυξήθηκε κατά 19,9 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όφελος, 1,75 δισ. ευρώ, προέρχεται από τις 23 αποφάσεις της Ε.Α. για οριζόντιες συμπράξεις, τα γνωστά μας «καρτέλ», ενώ 482 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις αποφάσεις, συνολικά 14, για κάθετες συμπράξεις. Επίσης, όφελος για τους καταναλωτές ύψους 394 εκατ. ευρώ προέκυψε από 14 αποφάσεις της Ε.Α. για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Σημειώνεται ότι συνολικά την περίοδο 2002-2020 η Ε.Α. εξέδωσε 122 αποφάσεις, όμως συμπεράσματα και ποσοτικοποίηση του οφέλους μπορεί να γίνει για τις 51 από αυτές, με την Αρχή μάλιστα να επισημαίνει ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν συντηρητικές εκτιμήσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr