…απέναντι στους Ψεκασμένους, τους Παρανοϊκούς και γνωστά ΛΑΜΟΓΙΑ (Βίντεο)
Μάλιστα δεν παρέλειψε να δώσει απαντήσεις, έστω και με το γάντι σε όσους το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τόσο τον ίδιο όσο και την επιτροπή των ειδικών, χάρη στις οδηγίες που έγκαιρα έδωσαν, η Ελλάδα δεν θρηνεί χιλιάδες ανθρώπους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Ο επιστήμονας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, που έχει συγκινήσει πολλές φορές στο διάστημα των ενημερώσεων -όταν για παράδειγμα αναφερόταν στις μανάδες και τους πατεράδες μας που έπρεπε να προστατευθούν- επιστρέφει στους «αγαπημένους του ασθενείς και τους φοιτητές του, στα καθήκοντά του» και «θα συνεχίσει να βοηθά». Ο κύριος Τσιόδρας, όμως, έστειλε και ένα υπέροχο μήνυμα σε όλους μας, επιλέγοντας να πει «αντίο» με το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».
Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκλεισε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.
«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον»
Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει. Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ. Τσιόδρας που κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη. Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, το έργο με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».
Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…
«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».
Σε άλλο σημείο της τελικής του εισήγησης, ο κ. Τσιόδρας είπε: Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω με επιστημονικό τρόπο τα δεδομένα και με τη βοήθεια μίας επιτροπής 6 εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχω υπό τον γενικό γραμματέα κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τους υπουργούς κ. Κικίλια και κ. Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την πολιτική προστασία και τον κ. Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μία κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι η μόνη βεβαιότητα στην επιστήμη η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς «δεν γνωρίζω». Όλο αυτόν τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, και αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μία παρηγοριά στο μυστικό πόλεμο με το άγνωστο, με τον ίδιο το χειρότερο εχθρό μας που τον αγκαλιάσαμε με ένα παράξενο τρόπο, που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω, δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι’ αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά.
«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Πηγή : lykavitos.gr