Tokenization: Η νέα επανάσταση στις επενδύσεις και τα ρίσκα… Του Αριστείδη Ραψωματιώτη

369

Του Αριστείδη Ραψωματιώτη*

Ο χρηματοπιστωτικός κόσμος υφίσταται βαθιά μεταμόρφωση, καθώς η ψηφιοποίηση επιταχύνεται στον 21ο αιώνα.

Ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum έχουν αναστατώσει την παραδοσιακή χρηματοοικονομική, ενώ η έννοια του tokenization υπόσχεται να φέρει επανάσταση στις επενδύσεις κεφαλαίου.

Το tokenization – ουσιαστικά η διαδικασία μετατροπής των δικαιωμάτων σε ένα περιουσιακό στοιχείο σε ένα ψηφιακό token σε μια αλυσίδα blockchain – προσφέρει μια νέα, αποκεντρωμένη και δημοκρατική μέθοδο κατανομής κεφαλαίου. Ωστόσο, για να αντιληφθεί κανείς πλήρως τον αντίκτυπό της, πρέπει να κατανοήσει τους μηχανισμούς, τα οφέλη και τις πιθανές προκλήσεις.

Τι αντιπροσωπεύει

Ιστορικά, το trading ξεκίνησε με την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό εξελίχθηκε στην εμπορία μετοχών αυτών των αγαθών και υπηρεσιών για την άντληση κεφαλαίων, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη των χρηματιστηριακών αγορών.

Σήμερα, το tokenization αντιπροσωπεύει την επόμενη εξέλιξη, επιτρέποντας την περαιτέρω τμηματοποίηση των μετοχών σε μικρότερες, εμπορεύσιμες μονάδες που αποθηκεύονται σε μια αλυσίδα blockchain. Αυτή η ψηφιακή και αποκεντρωμένη προσέγγιση εισάγει πρωτοφανή αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και προσβασιμότητα στη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η αγοραία αξία του Tokenization βρίσκεται επί του παρόντος σε αρχικό στάδιο και εκτιμάται σε λιγότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η ευρύτερη αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια, υποδηλώνοντας τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Οι ειδικοί προβλέπουν δραματική αύξηση, με τα tokenized περιουσιακά στοιχεία να φτάνουν κατ’ εκτίμηση τα 6,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027. Ο τομέας της fintech είναι έτοιμος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την επέκταση, με σημαντική συμβολή από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Πώς λειτουργεί

Πώς λειτουργεί όμως το tokenization στην πράξη; Στον πυρήνα του, ένα token αντιπροσωπεύει μια καταχώρηση σε μια βάση δεδομένων σε μια αλυσίδα blockchain, που περιγράφει λεπτομερώς τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συναλλαγής. Τα token διατίθενται με τη χρήση έξυπνων συμβολαίων – προγράμματος κώδικα που αυτοματοποιεί και διασφαλίζει τις συναλλαγές. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι μόνο ο νόμιμος ιδιοκτήτης, που επαληθεύεται μέσω ιδιωτικών κλειδιών, μπορεί να μεταβιβάσει ή να τροποποιήσει το token. Η αποκεντρωμένη φύση της αλυσίδας blockchain εξαλείφει την ανάγκη για μεσάζοντες, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Τα πρότυπα token όπως το ERC-20 για τα fungible token και το ERC-721 για τα non-fungible token (NFTs) έχουν γίνει βασικοί πυλώνες του κλάδου. Τα fungible tokens, όπως οι μετοχές, είναι εναλλάξιμα, ενώ τα NFTs είναι μοναδικά και συχνά αντιπροσωπεύουν ψηφιακή τέχνη ή συλλεκτικά αντικείμενα. Αυτή η διάκριση έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο διαπραγμάτευσης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.

Το tokenization επεκτείνεται πέρα από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και περιλαμβάνει ακίνητα, τέχνη, ακόμη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, τα tokenized ακίνητα επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράζουν κλασματική ιδιοκτησία σε ακίνητα, ενδεχομένως εκδημοκρατίζοντας την πρόσβαση σε επενδύσεις σε ακίνητα.

Ομοίως, η τοποθέτηση συμβολαιογραφικών στοιχείων στον κόσμο της τέχνης επιτρέπει την κλασματική ιδιοκτησία έργων τέχνης υψηλής αξίας, καθιστώντας τις επενδύσεις στην τέχνη προσιτές σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο ενεργειακός τομέας πρόκειται επίσης να επωφεληθεί από τη χρήση του tokenization, με τη δυνατότητα αποκεντρωμένης, αποτελεσματικής διαχείρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η επεκτασιμότητα της τρέχουσας τεχνολογίας blockchain αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Εάν όλοι οι υφιστάμενοι τίτλοι μετατραπούν σε token και τοποθετηθούν σε αλυσίδες blockchains, το σύστημα θα μπορούσε να υπερφορτωθεί. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς τα συστήματα blockchain, παρά την εγγενή τους ασφάλεια, εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ιδίως σε σημεία διασύνδεσης όπως τα ανταλλακτήρια.

Τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των tokenized αγορών. Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA), για παράδειγμα, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συνεκτικού νομικού πλαισίου σε όλα τα κράτη μέλη, ενισχύοντας την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ομοίως, η ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων και βέλτιστων πρακτικών θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης τυποποίησης και τη διασφάλιση ευρείας υιοθέτησης.

Εν κατακλείδι, το tokenization αντιπροσωπεύει μια μετασχηματιστική αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό τοπίο, προσφέροντας ενισχυμένη ρευστότητα, διαφάνεια και προσβασιμότητα. Παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν, τα δυνητικά οφέλη μιας οικονομίας με χρήση tokens είναι τεράστια, και υπόσχονται ένα πιο συμπεριληπτικό και αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Καθώς η τεχνολογία και τα ρυθμιστικά πλαίσια εξελίσσονται, το tokenization είναι πιθανό να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της ψηφιακής οικονομίας, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τα περιουσιακά στοιχεία.

* Υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μελετώντας τη δημιουργία αξίας στην ψηφιακή εποχή μέσω των αναδυόμενων τεχνολογιών. Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, κάτοχος διπλώματος MBA και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές. Εργάζεται ως Διευθυντής εργοστασίου ανακύκλωσης στην Κορινθία ακολουθώντας την οικογενειακή επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρεται, εκτός των άλλων, για λειτουργίες του χρηματοπιστωτικού τομέα και για νέες τεχνολογίες, όπως τα Κρυπτονομίσματα και οι δυνατότητες των ψηφιακών ιδιοκτησιών (NFTs).”

Πηγή: euro2day.gr