Τώρα η χώρα απέκτησε και “Εθνικό τραγουδιστή”… Του Δημήτρη Στεργίου

238

“Ζήτω το ελληνικό τραγούδι “ και … το κόστος των 4.000.000 δραχμών κάθε φορά το 1986 και το 1987, από το οποίο 500.000 δραχμές στον Διονύση Σαββόπουλο!!

Περιχαρής και διθυραμβικώς ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο την αναβίωση της “μοναδικής” αυτής εκπομπής, που παρουσίαζε ο Διονύσης Σαββόπουλος , εις βάρος των φοεολογουμένων, για να γαλουχηθεί και η σημερινή γενιά…

Του Δημήτρη Στεργίου

Το μικρό σχόλιο του Κώστα Κουτουβέλη στην ανάρτησή μου για την επιλογή από την Επιτροπή “Ελλάδα ‘ 21” του τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου, αντί του ¨Εθνικού Ύμνου” του Διονυσίου Σολωμού στη διαφήμιση με το σήμα για τα 200 χρόνια “μετά” την Επανάσταση του 1821, μού θύμισε πολλά που μόνο η παλιά μάχιμη δημοσιογραφία αποκάλυπτε κάποτε. Δηλαδή, μού θύμισε πώς στην Ελλάδα της “λειψανδρίας”, της “λεξιπενίας”, της ανορθογραφίας, της βίας, των παρενοχλήσεων, της ισοπέδωσης, της ήσσονος προσπάθειας, της καταπάτησης των θεσμών, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της βδελυγμίας για την ιστορία και τον πολιτισμό, της “αηδίας” για την πατρίδα, της υποκουλτούρας, του καρσιλαμά, και πολλών άλλων πληγών, μερικοί σπεύδουν να επιβεβαιώσουν όλα αυτά με τη δημιουργία “εθνικών στάρ”, “εθνικών κομμωτών”, “εθνικών σεφ”, “εθνικών πρωινάδικων”, “εθνικών βραδιάτικων”, “εθνικών σαββατιάτικων διασκεδαστών” και τώρα “εθνικού τραγουδιστή”!

Τα λέω αυτά, διότι τώρα θυμήθηκα γιατί έγινε και ο Διονύσης Σαββόπουλος “εθνικός τραγουδιστής” και μάλιστα με επιχορηγήσεις των φορολογουμένων. Θυμήθηκα ότι η προετοιμασία είχε αρχίσει από τον περασμένο Μάϊο, όταν ο ίδιος πρόεδρος της επιχουρηγούμενης από τους … καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος με 180 εκατ. ευρώ ετησίως συνάδελφος Κωνσταντίνος Ζούλας με συγκίνηση και με διθυραμβικά λόγια είχε ανακοινώσει την αναβίωση της εκπομπής “Ζήτω το ελληνικό τραγούδι που παρουσίαζε ο Διονύσης Σαββόπουλος από την ΕΡΤ το 1986 και το 1987. Όταν διάβασα τη ανάρτηση αυτή του Κωνσταντίνου Ζούλα νόμισα ότι επρόκειτο για την παρουσίαση του σημαντικότερου εθνικού, πολιτικού, πολιτειακού, ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, λαογραφικού, γλωσσικού, εκπαιδευτικού, επιστημονικού γεγονότος του 20ού αιώνα στην Ελλάδα και παγκοσμίως!

Γι’ αυτόν τον “συνταρακτικό” λόγο αποθήκευσα το κείμενο (20 Μαίου 2020) αυτό και τώρα το θυμήθηκα. Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό “νοσταλγικό” απόσπασμα για να σας προλάβω να μη χαρακτηρίσετε ως υπερβολικό το παραπάνω σχόλιο:

“Από την προηγούμενη εβδομάδα και κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 11 το βράδυ επαναπροβάλλεται στην ΕΡΤ2 μια από τις πιο σημαντικές, κατά τη γνώμη μου, μουσικές εκπομπές που έχουν γυριστεί στην ελληνική τηλεόραση. Το «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι» του μοναδικού Διονύση Σαββόπουλου που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ το 1986 φιλοξενώντας κατά κυριολεξία όλο το ελληνικό τραγούδι της εποχής. Από την Αρβανιτάκη, τη Γαλάνη, τους Φατμέ, τον Παπαπακωνσταντίνου, τους Κατσιμιχαίους, τον Μηλιώκα, τον Κηλαηδόνη και τον Παπάζογλου μέχρι το Νταλάρα, τον Πάριο, τον Ζαμπέτα, τον Μπιθικώτση, τον Χατζηνάσιο, τη Καίτη Γκρέυ και τη Λίτσα Διαμάντη. Οι πάντες πέρασαν από την εκπομπή. Μέχρι η Αλίκη και ο Χάρρυ Κλυν.

Τηλεφώνησα στον Διονύση Σαββόπουλο να του πω ότι ψηφιοποιήσαμε και τα 18 επεισόδια για να βελτιώσουμε όσο μπορούσαμε την εικόνα και ότι θα τα ανεβάσουμε και στο ΕΡΤFLIX για να τα παρακολουθήσει κανείς όποτε θέλει. Και ειλικρινά θέλω να τον ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που δέχθηκε όχι μόνον να μας δώσει την άδειά του, αλλά και να μας στείλει ένα βίντεο με λίγα δικά του λόγια για το πώς γυρίζονταν εκείνη την εποχή αυτές οι μοναδικές εκπομπές. Ενα βίντεο που μαζί με τις εκπομπές μπορεί κανείς να δει και στο EΡTFLIX (στο μενού αρχείο) αλλά και στη διαδικτυακή του μορφή πατώντας απλά εδώ… Για όσους έχουμε πατήσει τα… ήντα νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια για να περιγράψω τη νοσταλγία που νιώθουμε με αυτές τις εκπομπές…”

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΡΤ δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας εκμυστηρεύεται στις φίλες και τους φίλους ένα πράγματικι συγκινητικό ανθρώπινο περιστατικό από την ηχογράφηση μιας εκπομπής της σειράς αυτής, στην οποία ήταν παρώβ σε ηλικία 17 ετών.

Το κόστος της “μοναδικής” αυτής εκπομπής

Αλλά, το ένα φέρνει το άλλο και ιδιαίτερα για τον γράφοντα που έχει ένα πλουσιότατο δημοσιογραφικό αρχείο (άρθρα, σχόλια, έρευνες, βιβλία μου). Έτσι, θυμήθηκα ότι είχα αποκαλύψει τότε και το κόστος της εκπομπής αυτής για τους Έλληνες φορολογούμενους (τότε η ΕΡΤ επιχορηγούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό!) και το είχα σχολιάσει. Το σχόλιο αυτό το συμπεριέλαβα στο βιβλίο μου “540 ιστορίες καθημερινής οικονομικής τρέλας, από το 1974 έως το 2013), το οποίο κυκλοφόρησε το 2014, με τίτλο “Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» και τα …κορόιδα οι φορολογούμενοι…”

Το σχόλιο αυτό, όπως μεταφέρθηκε και στο παραπάνω βιβλίο μου, έχει ως εξής:

“Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 26 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1987, αποκαλυπτόταν ένα γεγονός στην ΕΡΤ που …. ισχύει και σήμερα ή τουλάχιστον σε περίοδο πάλι σκληρής λιτότητας.
Τότε, λοιπόν, έλεγαν ότι ο παραγωγός της εκπομπής «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» εισέπραττε 4.000.000 (σημείωση: 12.000 περίπου ευρώ!)  τη φορά, ενώ είχε ελάχιστο κόστος, αφού οι καλλιτέχνες, όπως καλή ώρα και στην ίδια εκπομπή «Εις Υγείαν…», προσφέρονταν διάφοροι να συμμετάσχουν δωρεάν για διαφημιστικούς λόγους.
Τότε, λοιπόν, έλεγαν ότι ο παρουσιαστής της εκπομπής έπαιρνε για κάθε τηλεοπτική εμφάνιση μόνο 500.000 δραχμές (σημείωση: περίπου 1.500 ευρώ) χωρίς … απόδειξη!
Σημειώνεται ότι τότε υπουργός Οικονομικών ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος είχε εξοντώσει φορολογικά μισθωτούς και συνταξιούχους…”

Στη συνέχεια, παρουσίαζα τους δημοσιονομικούς παραλογισμούς με επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, διαγραφές χρεών στεγαστικών δανείων, ενίσχυση φορολογικών προνομίων σε περίοδο μάλιστα λιτότητας και σε βάρος των καταθετών (ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Δημήτρης Χαλικιάς αύξησε το ποσοστό δέσμευσης των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες κατά δύο μονάδες δέσμευσης για να τις παίρνει το … Δημόσιο για σπατάλες…). Κι έτσι το έλλειμμα του Δημοσίου προσέγγιζε τότε το ένα τρισ. δραχμές ή τρία περίπου δισ. ευρώ!!!