Τουρκία: Νέα «σφαλιάρα» από την ΕΕ στην Άγκυρα

227

H Κομισιόν τονίζει με νόημα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας

Βαρύ παραμένει το κλίμα στην Ε.Ε για την Άγκυρα, μετά το μπαράζ εμπρηστικές δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τούρκους αξιωματούχους.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, η Κομισιόν έριξε νέο «χαστούκι» στην Τουρκία καθώς στο προσχέδιο για τη διεύρυνση αποκαλύφθηκαν τα «αγκάθια» για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Άγκυρας.

Κομισιόν τονίζει με νόημα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, καλώντας την μάλιστα σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον… χαβά του ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρώπη για να σταματήσει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου και βάλει ένα τέλος στις πολεμικές ιαχές, συνεχίζει τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ενώ ο ίδιος έχει κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα, προτρέπει την ΕΕ να ζητήσει από την… Αθήνα να ξεκινήσει διάλογο σε διμερή βάση.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πράγα, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να επιλύσει τα «προβλήματα» – όπως είπε – σε Αιγαίο και Μεσόγειο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και προέτρεψε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να ξεκινήσει διάλογο σε διμερή βάση.

Μάλιστα επεσήμανε ότι οι διεθνείς εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με φόντο την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» , το οποίο έχει επιφέρει έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Όπως είπε ο Ερντογάν, η Τουρκία διαθέτει δυο σεισμογραφικά σκάφη και πέντε γεωτρύπανα και «τα πλοία μας μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι τα 12.000 μέτρα».

«Κι όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα να κάνουμε γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα σε άλλες χώρες» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται πως, αγνοώντας τις διεθνείς επικρίσεις και καταγγελίες, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, Αμπντελχαμίτ Ντμπέιμπα, έχει υπεραμυνθεί της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες. 

Στην αντεπίθεση η Αθήνα

Πάντως, το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη τουρκικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις (από ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτος) καθώς θεωρείται ότι ο Ντμπέιμπα στερείται «νομιμότητας» για να υπογράψει ένα τέτοιο σύμφωνο.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε την Κυριακή στην Αίγυπτο που έκανε λόγο για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Πηγή: in.gr