Πώς υποδέχτηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ την ομιλία του Μητσοτάκη
Τα τουρκικά ΜΜΕ απασχολεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και όσα είπε για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά «Νταηλίκια γιοκ, κ. Ερντογάν», ενώ στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής από τη ΔΕΘ εκτίμησε ότι η επιθετική ρητορική της Τουρκίας εξυπηρετεί κυρίως εσωτερικούς λόγους, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι πάντα ανοιχτός για συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, τον οποίο όμως δεν μπορεί να αναγκάσει για κάτι τέτοιο.
Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ παρουσιάσει τον Μητσοτάκη στεφανωμένο με τις σημαίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Γαλλίας. «Ψευδονταή Μητσο(τάκη)» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Από πλευράς της, η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν».
Στον ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας ο Ερντογάν
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θα θέσει τις προβοκάτσιες της Ελλάδας». «Θα στείλει το μήνυμα ότι χάσαμε την υπομονή μας (με την Ελλάδας)» αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.
Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να χαμηλώνει τους τόνους, μετά και τις συστάσεις Μπλίνκεν – Στόλτενμπεργκ, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί για «νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή». «Αν θέλουμε ρίχνουμε τους Έλληνες και πάλι στη θάλασσα» ανέφερε προσεκτικά.
Η δήλωση Μητσοτάκη στην ομιλία στη ΔΕΘ
Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα, είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πλέον είναι και μεγαλύτερη αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Έχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά.
Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Έβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι κύριε Ερντογάν. Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα.
«Δεν ήμουν εγώ που είπα Ερντογάν γιοκ»
Στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου από τη 86η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τις συνομιλίες. Δεν είμαι εγώ που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με τον Ερντογάν και εκτιμώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μία συνάντηση. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην οποία πιθανόν θα προσκληθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε κάποιο εμπόδιο στη συμμετοχή της Άγκυρας. Όμως θα πρέπει η Τουρκία να σκεφτεί ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και να απαντήσει αν η προκλητικότητα συνάδει με την επιθυμία να έχει στενότερη σχέση με Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο της Πράγας, συνιστά μία έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που επεσήμανε ότι εάν υπάρξει συνάντηση με τον Ερντογάν, θα πρέπει να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση, καθώς θα εξηγήσουμε στην Τουρκία την προκλητικότητα της πολιτικής της και τους λόγους που τελικά δεν τη συμφέρει αυτή η προκλητικότητα.
Πηγή: in.gr