Τουρκικά ΜΜΕ: “Πόλεμος και Αιγαίο”, η κρίση στα Ίμια και οι Έλληνες πιλότοι που δεν έχουν “εμπειρία μάχης”

209

Χωρίς να διαθέτουν επιχειρήματα, αλλά με ξεκάθαρο σκοπό το εσωτερικό ακροατήριο, τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βάζουν στην ατζέντα τους το ενδεχόμενο πολέμου “με την Ελλάδα” ή “στο Αιγαίου”, θέλοντας να υπερτονίσουν την υποθετικώς αποφασιστική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν κηρύττει πόλεμο, αλλά προειδοποιεί αποφασιστικά την Ελλάδα.

“Αν ο Ερντογάν έμπαινε στο mode ‘Ας κηρύξουμε τον πόλεμο στην Ελλάδα’, οι βαθμοί του θα ανέβαιναν. Δεν προσέφυγε σε λαϊκισμό. Προειδοποίησε την Ελλάδα σε αποφασιστικό επίπεδο”, γράφει αρθρογράφος στην εφημερίδα Hürriyet. Στη συνέχεια το άρθρο προχωρά με το σύνδρομο των Σεβρών που διακατέχει εδώ και έναν αιώνα την πολιτική της Τουρκίας. Το σύνδρομο λέει ότι οι ξένοι προσπαθούν να διαμελίσουν την Τουρκία και το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας το παρουσιάζει ως εξής: “Παρ’ όλες τις προκλήσεις της Ελλάδας, η χθεσινή αποφασιστικότητα του Ερντογάν ήταν πολύ σημαντική. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση. Τι είπε ο Ερντογάν ; ‘Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας'”.

“Η Αμερική ήταν αυτή που ενθάρρυνε τον Σαντάμ Χουσεΐν να επιτεθεί στο Κουβέιτ. Ήταν και πάλι η Αμερική που έφερε την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αλλά ούτε ο Σαντάμ ούτε ο Ζελένσκι είδαν αυτό το παιχνίδι. Ποιο ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα;”, γράφει υη τουρκική εφημερίδα και βάζει στη θέση των Σαντάμ Χουσεΐν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα η οποία “δεν συνειδητοποιεί αυτό το παιχνίδι ή προσφέρεται εθελοντικά”. Αποκαλύπτοντας ότι όλη αυτή η φασαρία γίνεται για να προκληθεί πανικός στον τουρκικό λαό και να χαθούν πόντοι από την αντιπολίτευση, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται σίγουρο ότι θα κερδίσει τις εκλογές, το άρθρο περνά αμέσως σε κατηγορίες εναντίον του αρχηγού του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, της αρχηγού του Καλού Κόμματος (Iyi) Μεράλ Ακσενέρ και του δημοφιλέστατου δημάρχου Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς· όλων όσων παρουσιάζονται ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές εναντίον του Ερντογάν.

To ίδιο ακριβώς άρθρο αναπαράγει και το CNN Türk.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Milliyet ασχολείται με… τα Ίμια. Σύμφωνα με το άρθρο, ο απόστρατος Μπεγιαζίτ Καρατάς, ακόλουθος στην Αθήνα, υποτίθεται ότι μιλούσε με Έλληνες συναδέλφους του σχετικά με την κρίση των Ιμίων.

Γράφει η Milliyet: “Ο Έλληνας πιλότος είπε ότι έλαβαν ‘εντολή απογείωσης’. Ρώτησε τον διοικητή του εάν είχε άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον τουρκικών αεροπλάνων όταν ήταν απαραίτητο. Αυτό δεν επιτρέπεται… Εκείνη την περίοδο, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επικρατούσε μεγάλη ανησυχία… Η ερώτησή μου ήταν να μάθω τον λόγο για τον οποίο αποκάλυψε αυτή την ανάμνηση προ πολλών ετών στον Μπεγιαζίτ Πασά, το γεγονός ότι ‘η Ελλάδα μιλάει με πολύ υψηλό προφίλ, από πού παίρνει αυτό το θάρρος;’. Υπάρχει ένας όμορφος και ρεαλιστικός λόγος για την τέχνη του πολέμου: Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς!'”.

Στη συνέχεια το άρθρο προχωρά σε ανάλυση των δυνάμεων και των αδυναμιών των δύο πλευρών σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Αναφέροντας ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει ανακάμψει πλήρως μετά το πογκρόμ του Ερντογάν εναντίον υποτιθέμενων και μη μελών του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν η εφημερίδα προχωρά σε “ακτινογραφία των Ελλήνων”: “Οι Έλληνες πιλότοι δεν έχουν ‘μαχητική εμπειρία’. Εκπαιδεύτηκαν όμως σύμφωνα με μια πιθανή σύγκρουση στο Αιγαίο”.

“Όλοι οι πύραυλοι και οι βόμβες της Ελλάδας είναι εισαγόμενες. Η Τουρκία, από την άλλη, μπορεί να φτιάξει τους δικούς της πυραύλους, βόμβες ακόμα και έξυπνες βόμβες”, λέει το άρθρο.

Φυσικά και μια εφημερίδα σαν τη Milliyet δεν θα έμενε εκεί, καθώς προχωρά και παρουσιάζει την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ως κάτι το θετικό, που παρά το ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί τα συγκεκριμένα μαχητικά, η Άγκυρα θα το εκμεταλλευτεί φτιάχνοντας το δικό της εγχώριο μαχητικό.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Sabah παρουσιάζει τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ υπό τον τίτλο “Βήμα πίσω από τον Μητσοτάκη”, και αναφέρεται στο γεγονός ότι “ενώ πρόσφατα υπήρξαν προκλητικές κινήσεις κατά της Τουρκίας από την Ελλάδα, αξιοσημείωτες δηλώσεις έγιναν από τον Έλληνα πρωθυπουργό”.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: www.capital.gr