Η απαίτηση της τουρκικής πλευράς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίδιο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων αποτελεί τελεσίγραφο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και της Λευκωσίας. Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησαν αποδοχή των συγκεκριμένων όρων που θέτει η τουρκική πλευρά προκειμένου να δεχθούν να προχωρήσει η διαδικασία προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξαν παράλληλα πως μόνο εάν βρεθεί κοινό έδαφος θα δεχθούν να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος.
Οι δηλώσεις Τατάρ-Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα έρχονται να εξανεμίσουν τις όποιες ελπίδες είχαν κάποιοι (κυρίως εκτός Κύπρου) για βελτίωση του κλίματος ώστε να μπορεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στις επόμενες του κινήσεις στο Κυπριακό.
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την αποδοχή της πρότασης των έξι σημείων που κατέθεσε στη Γενεύη και ιδιαίτερα του πρώτου σημείου για την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος και μιας απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ με πρωτοβουλία που θα πάρει ο ΓΓ. «Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση, σε ένα τέτοιο στάτους, μπορεί να υπάρξει δυνατότητα για μια συμφωνία».
Επανέλαβε τη θέση του ότι μέχρι σήμερα σε όλες τις διαπραγματεύσεις, όταν η διαδικασία τερματίζονταν οι Ε/κ έφευγαν από το τραπέζι ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τ/κ ως κοινότητα. Επανέλαβε επίσης ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/κ μπήκαν στην ΕΕ και εκμεταλλεύονται όλους τους μηχανισμούς της εναντίον των Τ/κ και η Ένωση αποδέχθηκε ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος και πως εάν υπάρξει μια συμφωνία, η ΚΔ θα κάνει κάποιες συνταγματικές αλλαγές, οι Τ/κ θα γίνουν μπάλωμα σε αυτή και θα δημιουργηθεί η κυπριακή ομοσπονδιακή δημοκρατία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η συνάντηση στη Γενεύη ήταν σημείο καμπής για το Κυπριακό. «Πλέον μια εποχή έκλεισε και μια νέα άρχισε. Στη Γενεύη η τ/κ πλευρά έθεσε στην ατζέντα μια νέα, ρεαλιστική και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, πρόταση. Ζήτησε την κυριαρχική ισότητα που κέρδισε το 1960 και την εκπροσώπηση του ίσου διεθνούς στάτους. Δήλωσε στα ΗΕ και σε όλο τον κόσμο ότι οι διαπραγματεύσεις από δω και πέρα μπορούν με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσουν. Μια μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να υπάρξει σε αυτό το πλαίσιο. Καλώ για ακόμη μια φορά από εδώ την ε/κ πλευρά και τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσουν καλά αυτή την ευκαιρία. Στο νησί υπάρχουν δύο ίσοι και κυρίαρχοι λαοί που κατέχουν δύο κράτη. Είτε αναγνωρίζεται είτε όχι, είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια πραγματικότητα».
Η λύση αποσπάστηκε από τις πραγματικότητες επί του εδάφους και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο τραπέζι, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου. Στη Γενεύη, συνέχισε, για ακόμη μια φορά είδαν ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί ακόμα να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα, επιπλέον αμφισβητεί κάποιες βασικές παραμέτρους, «προσπαθεί να πει αμήν σε μια προσευχή που δεν μπορεί να γίνει». Τέλος ανέφερε πως «η ε/κ πλευρά κρύβεται πίσω από τα ψηφίσματα του ΣΑ που έμειναν στο ράφι και πέθαναν. Δεν αποδεχόμαστε πλέον να παρουσιάζει τη μη λύση ως αναζήτηση λύσης. Αυτή η εποχή έκλεισε».
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΒΑΡΩΣΙ
Στην ευρεία σύσκεψη, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, συζήτησαν τα θέματα των Βαρωσίων και των υδρογονανθράκων τα οποία θέτει και στις συναντήσεις που έχει με διάφορους αξιωματούχους. Τελευταία, πρόσθεσε, τα θέματα αυτά συζήτησε και ο Τούρκος Πρόεδρος με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η Τουρκία, συνέχισε, θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνει υπόψη το όφελος και των «δύο λαών». Οι Ε/κ, είπε, παρακολουθούν με ενδιαφέρον το άνοιγμα των Βαρωσίων και «επιπλέον ξέρουμε ότι αυξήθηκε ο αριθμός όσων κάνουν αίτηση. Όπως λέμε σε όλους, το άνοιγμα του Βαρωσίου θα γίνει με τρόπο διαφανή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν παραβιάστηκαν τα ψηφίσματα του ΣΑ, ούτε θα παραβιαστούν. Τα βήματα που έγιναν δεν παραβίασαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα». Γι’ αυτό, είπε, θα στηρίξουν κάθε βήμα που κάνει σε αυτό το ζήτημα το ψευδοκράτος.
Ζητά από ΕΕ – ΟΗΕ να απαιτήσουν «δίκαιο διαμοιρασμό»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δώσουν το μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι χωρίς να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός και χωρίς διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα σε κάθε βήμα που θα γίνεται. Στο παρελθόν, είπε, έδειξαν την αποτελεσματικότητά τους και όταν οι Ε/κ έκαναν σεισμικές ή άλλες έρευνες η Τουρκία έστειλε τα πλοία της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ψευδοκράτους «βεβαίως στη δική μας υφαλοκρηπίδα».
Αυτό που πρέπει να γίνει, επανέλαβε, είναι ένας δίκαιος διαμοιρασμός, γι’ αυτό υπάρχει η πρόταση του ψευδοκράτους στο τραπέζι. «Σε αντίθεση περίπτωση εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται, όπως και το κάναμε στο παρελθόν. Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση για το Βαρώσι
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και η Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του δήμου ότι ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα ασκήσει πιέσεις για το θέμα του Βαρωσίου στην Τουρκία, δήλωσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.
Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε χθες χωριστές συναντήσεις με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ και τον Πρέσβη της Ελλάδας, Θεοχάρη Λαλάκο.
Ο κ. Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση με την κ. Γκάρμπερ έγινε στην οικία της Πρέσβειρας, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων. Ζήτησαν, είπε, να μεταφέρει στον Πρόεδρο και των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το μήνυμα ότι πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση στην Τουρκία για ν’ αλλάξει στάση όσον αφορά την στάση του στο θέμα της Αμμοχώστου. Και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα έχει θέσει το ζήτημα, ανέφερε ο κ. Ιωάννου με βάση την συζήτηση που είχαν με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία.
«Μας υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν. Εμείς είπαμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι θέμα παραβίασης των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ κι αν η Τουρκία αφεθεί να το κάνει, τότε αυτό θα πράττει σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χωρίς κόστος», σημείωσε.
Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσαν, είπε, ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις για το θέμα του Βαρωσιού.
Για την συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη, ο Σίμος Ιωάννου είπε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι δεδομένη, Ζήτησαν όμως το θέμα της Αμμοχώστου να τίθεται από την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία. «Και να τονίζουν στους συνομιλητές τους ότι αυτό που γίνεται είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι ζήτησαν από τον κ. Λαλάκο να έχουν συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και αρχηγούς κομμάτων για να θέσουν το θέμα της Αμμοχώστου.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου θέλησε να καλέσει και πάλι τον κόσμο να παρευρεθεί μαζικά στην εκδήλωση που προγραμματίζει ο Δήμος στις 19 Ιουλίου στην Δερύνεια.
Ανδρέας Πιμπίσιης
Πηγή: www.philenews.com