Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Πώς η Αίγυπτος βάζει «μπουρλότο» στην παράνομη συμφωνία

290

Νέο «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα φέρνει η αιγυπτιακή «σφήνα» για το τουρκολιβυκό μνημόνιο , καθώς η Αίγυπτος προχώρησε σε οριοθέτηση των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη, μία κίνηση που εκτιμάται από αναλυτές αλλά και στρατιωτικούς ότι είναι θετική για την Ελλάδα και επί της ουσίας, βάζει «μπουρλότο» στην παράνομη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του προέδρου Σίσι η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προς βορρά ενώ η οριοθέτηση σταματά ακόμη πιο νότια, στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο δε, ότι η ανακοίνωση της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι θα «προασπίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο», με αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Θετική κίνηση για την Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α., αναφερόμενος στην κίνηση της Αιγύπτου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, έκανε λόγο για μια θετική κίνηση για την Ελλάδα και «δεύτερο πλήγμα» στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ενώ ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, εκτίμησε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική οριοθέτηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

«Αν δούμε και τους χάρτες, οι οποίοι δεν έχουν (επίσημα) κυκλοφορήσει, θα δούμε ότι ξεκινάει από τη γραμμή οριοθέτησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και πηγαίνει δυτικά και νότια από την Κρήτη.

Πλησιάζει και δυτικά προς τη μέση γραμμή αυτό που πρεσβεύει το Δίκαιο της θάλασσας και αφήνει ένα τριεθνές στο βόρειο βορειοδυτικό τμήμα, όπου εκεί σαφώς θα κληθεί και η Ελλάδα και η Αίγυπτος για να γίνει μια διαπραγμάτευση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατιωτικός αναλυτής.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κωνσταντίνο Ιατρίδη η ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Αίγυπτο δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά έγινε κατόπιν συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση.

«Το ταξίδι του κ. Δένδια, μετά την επίσκεψη στη Λιβύη, δεν ήταν τυχαίο» εκτίμησε ο πτέραρχος ε.α. ενώ αποκάλυψε ότι είναι σε προχωρημένο σημείο οι συζητήσεις μας για να γίνει και μία οριοθέτηση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή το κομμάτι που έχει αφήσει εκτός η ελληνική Κυπριακή συμφωνία.

«Αν αυτό γίνει, κατόπιν φιλικής συνεννόησης με την Αίγυπτο, θα αναγκαστεί και η Τουρκία να συρθεί προς μια διαπραγμάτευση» προσέθεσε ο κ. Ιατρίδης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «θεωρώ ότι δεν θα το τραβήξει η Τουρκία, ούτε μπορεί να κάνει και τίποτα διαφορετικά. Αλλά μένει να δούμε όμως τις επόμενες ημέρες πώς θα αντιδράσει και τι θα πει ο Ερντογάν».

Απο την πλευρά του ο Tριαντάφυλλος Καρατράντος μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ για το θέμα και τις ραγδαίες εξελίξεις, ανέφερε πως «είναι μια ακόμη απόδειξη του πώς οι διεθνείς σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν είναι παίγνια μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή δεν είναι αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει η Τουρκία κυρίως με τη Λιβύη και μάλιστα με μια κυβέρνηση η οποία έχει τις ιδιαιτερότητες που πολλές φορές έχουμε συζητήσει και την περιορισμένη δυνατότητα στο διεθνές επίπεδο.

Δηλαδή μια χώρα η οποία προσπαθεί η Τουρκία για να κερδίσει τη δική της προβολή ισχύος και αντίληψης στην περιοχή, να την περιορίσει από άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών είναι τόσο περίπλοκο «που δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, βιώσιμη και ουσιαστική οριοθέτηση εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία». 

(Γράφημα που εικονίζει τη μέση γραμμή της συμφωνηθείσης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και τις καταφανώς παράνομες γραμμές του έκνομου τουρκολιβυκού μνημονίου)

Στο φως το προεδρικό διάταγμα

Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου και με τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα» αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

» Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

» Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πηγή: tovima.gr