Τριμερής για τα κοιτάσματα

92
Τριμερής για τα κοιτάσματα
Πατώντας πάνω στις «Μέδουσες», τις ελληνοαιγυπτιακές ασκήσεις, και στο exercise plan που έχουν σχεδιάσει κυρίως τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν, απ’ ό,τι φαίνεται, μια νέα προσέγγιση, μέσω της αμυντικής οδού, στις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας HellasJournal, τουλάχιστον μια μονάδα από την Ελλάδα (πιθανότατα φρεγάτα) θα ταξιδέψει και πάλι προς τα εθνικά χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, μετά από πρόσκληση, στην αμερικανο-αιγυπτιακή άσκηση η οποία όπως φαίνεται θα κινείται με πολλά σενάρια από τις δύο «Μέδουσες» που έγιναν (η μία σε ελληνικά νερά και η πιο πρόσφατη βόρεια της Αλεξάνδρειας) και κέντρισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, τόσο της Μέσης Ανατολής όσο και στην Ευρώπη, τα οποία συνδύασαν τις ετοιμασίες που γίνονται από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα πλοία του αμερικανικού στόλου σε συνεργασία με αυτά της Αιγύπτου αναμένεται να προχωρήσουν σε συνεκπαιδεύσεις που έχουν να κάνουν με ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών ενδιαφέροντος, ασκήσεις που αφορούν την προστασία ερευνητικών σκαφών και πλωτών γεωτρύπανων, αλλά και σε αποβατικές ενέργειες με τη συμμετοχή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, αναφέρει το δημοσίευμα, θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεργαστούν σε πολυποίκιλα σενάρια και φυσικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Αμερικής και Αιγύπτου θ’ αναπτύξουν πολλές επιχειρησιακές συζητήσεις κυρίως για το σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων που αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της άσκησης «Μέδουσα», σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από την Ελλάδα σχέδια που είχαν καταρτιστεί κι αυτό δείχνει –όπως σημειώνουν αξιωματικοί– ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρησιακά πλάνα που σχεδιάζονται από την Ελλάδα σ’ αυτού του είδους τις ασκήσεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο πριν έναν χρόνο είχαν συννεφιάσει καθώς η χώρα των πυραμίδων επέκρινε τις ΗΠΑ για τη μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν αναφέρει πως η Ουάσινγκτον παγώνει προσωρινά την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο, ύψους 96 εκατομμυρίων, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί σε μεταγενέστερο χρόνο τη στρατιωτική βοήθεια που άγγιζε τα 195 εκατομμύρια δολάρια.

Με το βλέμμα στον «Πορθητή» 

Έμπειροι αξιωματικοί από το ελληνικό Πεντάγωνο σχολίαζαν πως αυτή η άσκηση ανάμεσα στην Αμερική και την Αίγυπτο αναμένεται να γίνει την ίδια περίοδο που η Άγκυρα έχει δηλώσει την πρόθεση να βγάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο το πλοίο “Fatih”, το πλωτό γεωτρύπανο που έως σήμερα είναι άγνωστο προς τα πού θα κινηθεί κι αν θα αγγίξει θαλάσσια οικόπεδα που ήδη έχουν δεσμευτεί από εταιρείες κολοσσούς και που αναμένονται να αρχίσουν οι προσπάθειες εξόρυξης του υποθαλάσσιου πλούτου.

Θα είναι απορίας άξιον αν η Τουρκία θα τολμήσει να λύσει τους κάβους του «Πορθητή» λένε οι ίδιες πηγές, με πλοία του αμερικανικού στόλου να κινούνται στην περιοχή, κοντά στην Κύπρο, αλλά και τουλάχιστον δύο ελληνικά πολεμικά σκάφη. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο «σταυρόνημα» των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται κάθε κίνηση που ίσως κάνουν οι Τούρκοι με το πλωτό γεωτρύπανο και η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, συνομιλεί συνεχώς με Αμερική, Γαλλία και Ιταλία ώστε ν’ αποτραπεί οποιαδήποτε πρόκληση εν τη γενέσει της.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κυπρου