ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ… Του Βασίλειου-Γεώργιου Γρ.Παπαδάκη

432

Του Βασίλειου-Γεώργιου Γρ.Παπαδάκη*

Αβρόχοις ποσί, χειροκροτήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο παράμερος νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από άτομα άμοιρα ευθυνών και ανεπαρκώς πληροφορημένων. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον το παράκαιρο κόμμα του 17%, καταλήξει στο 3 %, αφετηρία απ΄ όπου ξεκίνησε.

Στην πολυκομματική Βουλή οι βουλευτές-βουλευτίνες με το κύρος της πολύπλευρης δράσης και πολιτικής πείρας, καλούνται να διαφυλάξουν το δημοκρατικό πολίτευμα, την εθνική κληρονομιά και να προβάλλουν τη χώρα διεθνώς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των προαναφερθέντων είναι η παιδεία, όχι μόνο τεχνική αλλά και ανθρωπιστική, η υπακοή στους νόμους και ο σεβασμός στους θεσμούς. Οι μηχανές όχι μόνο δεν εξημερώνουν, αντίθετα εξαγριώνουν τον άνθρωπο με αποτέλεσμα τις συνεχείς ένοπλες συρράξεις και την έκρηξη βίας.

Η δημοκρατία είναι τρόπος ζωής, καθορίζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά των ατόμων τα οποία γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Δε νοείται δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη, ηθική τάξη, ελευθερία και προπάντων χωρίς παιδεία, το αντίπαλον δέος, (φράση από τον Θουκυδίδη), της αμάθειας, ημιμάθειας. Η αμάθεια οφείλεται λιγότερο σε έλλειψη θετικής μόρφωσης, όσο σ΄ έναν εσμό παραπλανητικών παραγόντων. Η ημιμάθεια χαρακτηρίζεται από ελλιπή μόρφωση και συγκεχυμένες γνώσεις. Στην κατηγορία των αμαθών, ημιμαθών υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων και κυρίως ανενημέρωτων νέων οι οποίοι εύκολα γίνονται βορά των τσαρλατάνων της πολιτικής και των Μ.Μ.Ε.

Στο πολίτευμα των πολλών ασκήθηκε κριτική από τον Πλάτωνα (427-347) ο οποίος δεν εμπιστευόταν την αρχή της πλειοψηφίας αλλά την αρχή του ορθού λόγου. Οι Σοφιστές θεώρησαν τη δημοκρατία ως το πολίτευμα των πολλών και αδυνάτων, άποψη την οποίαν ασπάστηκε και ο Νίτσε (1844-1900).

Επιγραμματικό σχόλιο:
Από την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κερδισμένοι έμειναν μόνο οι πολεμοκάπηλοι και οι πολεμικές βιομηχανίες. Χαμένοι ως συνήθως οι αθώοι πολίτες. Για μία ακόμη φορά επαληθεύεται η ρήση του προσωκρατικού φιλόσοφου Ηράκλειτου (6ος – 5ος, αι. π.Χ.) «Πόλεμος πάντων Πατήρ».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνιμα μέλη Αγγλία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ρωσία και Κίνα, όργανο του Ο.Η.Ε., έχει πρωταρχική ευθύνη τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης. Για την εισβολή της Ρωσίας, τι χλεύη, στην Ουκρανία και για τη σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς, τα μέλη του Σ.Α. αγρόν ηγόρασαν μεν, όπλα επώλησαν δε. Μήπως ο Ο.Η.Ε. πνέει τα λοίσθια όπως η κοινωνία των Εθνών το 1946?

*Βραβευμένο μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων