Τη σκληρή της όψη απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς, δοκιμάζοντας τα όριά τους, έδειξε η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από τις κυβερνήσεις, όπως προκύπτει από την φετινή έκθεση του Economist Intelligence Unit, για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον κόσμο.
Η ετήσια έρευνα, η οποία βαθμολογεί την κατάσταση της Δημοκρατίας σε 167 χώρες, βάσει πέντε παραγόντων – εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες – διαπιστώνει ότι μόλις το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πλήρη Δημοκρατία, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο ζει κάτω από αυταρχικούς κανόνες.
Σημειώνεται ότι η παγκόσμια βαθμολογία 5,37 στα 10 είναι η χαμηλότερη, η οποία έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε να διεξάγεται η έρευνα, το 2006.
Πρωταθλητές και ουραγοί – Η θέση της Κύπρου
Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία και το Τσαντ.
Η Kύπρος κατατάσσεται στην κατηγορία των «προβληματικών δημοκρατιών» και συγκεκριμένα βρίσκεται στην 34η θέση μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών, με βαθμολογία 7,56 στα 10, μια θέση κάτω από την Μποτσουάνα.
Την καλύτερη επίδοση καταγράφει στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό με 9,17.
Στην πολιτική κουλτούρα βαθμολογείται με 7.50 και στις ελευθερίες των πολιτών με 8.53. Ωστόσο στη λειτουργία της κυβέρνησης λαμβάνει μόλις 5,36 και στην πολιτική συμμετοχή 7.22.
Περιορισμός κατά 70%
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δημοκρατικές ελευθερίες περιορίστηκαν κατά 70% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν, οι οποίοι οδήγησαν σε μεγάλη υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθερίων.
Παρόλο που το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και έντονα οξυμένο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής με αυταρχικά καθεστώτα, εντούτοις η έρευνα τονίζει ότι «το πιο αξιοσημείωτο το 2020 ήταν ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών στις προηγμένες Δημοκρατίες».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία και η Πορτογαλία, οι οποίες υποβιβάστηκαν στην κατηγορία των «προβληματικών Δημοκρατιών» .
«Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους, ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς, ωστόσο δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία», σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ, υπεύθυνη της έρευνας. «Απλά οι πολίτες θέωρησαν, με βάση τα στοιχεία, ότι η πιθανή αποφυγή θανάτων δικαιολογούσε βραχυπρόθεσμα την προσωρινή απώλεια της ελευθερίας», επεσήμανε η κα Χόεϊ.
*Νικολέττα Κουρούσιη
Πηγή: www.philenews.com