Βαρκάδα για Μέρκελ-Κάμερον αλλά βυθίζεται ο Γιούνκερ

168

Τη στήριξη της στον τέως πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου επαναδιατύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι δεν χωράνε απειλές και εκβιασμοί – Η επιλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρμοδιότητα των αρχηγών κρατών και όχι της ευρωβουλής, επιμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Σε «πραξικόπημα» κατά του πρώην «κλειδοκράτορα» του Λουξεμβούργου εξελίχθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Σουηδία με την Άνγκελα Μέρκελ να επιστρατεύει τη διπλωματική μαεστρία της προκειμένου να πείσει τον «ενορχηστρωτή» της εκστρατείας αντι-Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν Κάμερον να βάλει νερό στο κρασί του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργο.

Στη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στη Σουηδία, του «οικοδεσπότη» και πρωθυπουργού της σκανδιναβικής χώρας, Φρέντρικ Ράινφελντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Βρετανού πρωθυπουργού και του Ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε, το θέμα της προεδρίας στην Κομισιόν είχε περίοπτη θέση στην ατζέντα.

Κι αφού η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν «στυλώσει τα πόδια» θεωρώντας τον Γιούνκερ φεντεραλιστή παλαιάς κοπής, ο Σουηδός πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να… σπάσει τον πάγο, τους πρότεινε μία βαρκάδα αναλαμβάνοντας ο ίδιος το ρόλο του κωπηλάτη.

Την ώρα που η φωτογραφία των τεσσάρων ηγετών να κάνουν βαρκάδα χαμογελαστοί στη λίμνη έξω από την εξοχική κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού κάνει το γύρο του κόσμου, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να πείσει τον Κάμερον να δει με θετικό τρόπο τον Γιούνκερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαταράξει τις σχέσεις της με το Λονδίνο.

Την ώρα που Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για την υποψηφιότητα του πρώην “κλειδοκράτορα” του Βελγίου, επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Γιούνκερ εκφράζει και η Ιταλία που θα αρνηθεί να στηρίξει έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος δεν θα αλλάξει πολιτική, όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματεο Ρέντσι.

Για την γερμανική εφημερίδα “Bild”, η εκστρατεία αντί- Γιούνκερ αποκτά “βρώμικα” στοιχεία με τους “Times” του Λονδίνου να υπενθυμίζουν την αδυναμία του Γιούνκερ στο αλκοόλ κυρίως το 2007, όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και την βρετανική “Sun” να γράφει ότι ο πατέρας του είχε υποχρεωθεί να πολεμήσει μαζί με τις δυνάμεις της Βέρμαχτ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και ότι και ο πεθερός του ήταν πρόθυμος διώκτης των Εβραίων.

Κάμερον: Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να επιλέγεται από τους αρχηγούς κρατών

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα ζητήματα που απασχόλησαν τη «μίνι σύνοδο κορυφής» παραχώρησαν οι ηγέτες της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Μεγάλης Βρετανίας Ντείβιντ Κάμερον οι οποίοι συναντήθηκαν στην στη θερινή κατοικία του πρωθυπουργού της Σουηδίας στο Χάρπζουντ, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με τους τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες, τα ζητήματα που τους απασχόλησαν αφορούσαν συνολικά το μέλλον της Ε.Ε (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ, ελεύθερη κυκλοφορία εργαζόμενων) και δεν περιορίστηκαν στο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Κάμερον επανέλαβε τη σαφή θέση του πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει εξουσία και αρμοδιότητα ως προς την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ο κ. Κάμερον, ο οποίος έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων στη χώρα του κατά του κ. Γιουνκέρ, υπογράμμισε πως η διαδικασία των «κυρίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten) είναι αντίθετη με το γράμμα της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα μεταβεί αργότερα σήμερα στην Ιρλανδία για να προσπαθήσει να μετακινήσει τον πρωθυπουργό Έντα Κένι στο στρατόπεδο όσων αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Γιουνκέρ, τόνισε επίσης πως το βασικότερο είναι να υπάρξει μια συμφωνία για το μέλλον της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, απέφυγε να αναφερθεί στον Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ μιλώντας επίσης για την ανάγκη να οριστεί καταρχάς η πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη Επιτροπή.

Η Μέρκελ στηρίζει Γιούνκερ και προειδοποιεί τους Βρετανούς να μην εκβιάζουν

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε δημοσίως πως εξακολουθεί να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, υπογραμμίζοντας όμως πως πρέπει να βρεθεί μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφήνοντας μάλιστα σαφή αιχμή για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας τόνισε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χωράνε απειλές και εκβιασμοί. Η κυρία Μέρκελ μιλώντας για τη Συνθήκη της Λισαβόνας απέφευγε να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τη θέση του  Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας πως η συνθήκη δίνει επιπλέον εξουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που είναι ξεκάθαρο.

Η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία στο ζήτημα των «κυρίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten) θα έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος καθώς ο Ντείβιντ Κάμερον έχει ήδη θέσει πολύ ψηλά τον πήχη μειώνοντας τις προσπάθειες να υπάρξει συμβιβασμός. Άλλωστε η  Μεγάλη Βρετανία έχει καταφέρει πολλές φορές στο παρελθόν να επιβάλει τη δική της θέση για τον πρόεδρο της Επιτροπής και αυτό επιθυμεί να επαναλάβει ο Ντείβιντ Κάμερον.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984 μπλόκαρε τον Γάλλο Κλοντ Σεϊσόν,  ο Τζον Μέιτζορ το 1994 τον Βέλγο Ζαν-Λικ Ντεάν, το 2004 ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε την προεδρία στον Γκι Φέρχόφσταντ, ενώ το 2009 ο Γκόρντον Μπράουν πίεσε ώστε στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην βρεθεί ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά ο Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Πηγή : protothema.gr