Του Αντώνη Βενέτη
Η Καθημερινή 1 Apr 2025
Κύριε διευθυντά
Τα ένθετα της Τρίτης της «Κ» (ΠΡΟΣΩΠΑ + ΙΣΤΟΡΙΕΣ), αναφερόμενα σε προσωπικότητες του ελλαδικού ελληνισμού, αλλά και της διασποράς, τα χαρακτηρίζουν τεκμηρίωση και αντικειμενικότητα. Με την επιστολή μου θα ήθελα σε δύο εξ αυτών, τα αφιερωμένα στον Λάμπρο Κατσώνη και στον Ιωάννη Βαρβάκη, ν’ αναφερθώ στους απογόνους αυτών, μέσω «ειδήσεων» που αλίευσα από αθηναϊκές εφημερίδες του 19ου αιώνα.
Ετσι, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), μεταξύ Αγγλογάλλων, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και Τσαρικής Ρωσίας, ο εγγονός του Λάμπρου Κατσώνη (1752-1805), πληροφορούμεθα από την εφημερίδα ΑΘΗΝΑ της 5.11.1854 ότι στην Κωνσταντινούπολη «μεταξύ των κομισθέντων Ρώσων αιχμαλώτων εύρηται και ο εγγονός του διασήμου Λάμπρου Κατζόνη εκ Κέας, Μητροφανής Κατζόνης ονόματι, […] Αμαθής μεν, αγχίνους δε, χαρακτήρος σταθερού, δραστήριος, προβλεπτικός, ο Λάμπρος Κατζόνης προήχθη εν Ρωσία εις τον βαθμόν του ταγματάρχου – νυμφευθείς την Ρωσίδα Μαρία Πετρόβνα εγέννησεν εξ αυτής υιούς δύω, Λυκούργον και Αλέξανδρον (πατέρα του αιχμαλώτου Μητροφανούς), των οποίων ο μεν πρώτος, το στρατιωτικό στάδιον διατρέχων, διατελεί ήδη εις Κέρτζιον διευθυντής του αυτόθι υγειονομίου και έχων βαθμόν Πολκοβίνικον (Λοχαγού), ο δε Αλέξανδρος διατελεί εν Συμφερουπόλει προϊστάμενος του αυτόθι σώματος των ευγενών».
Σημειώνουμε ότι ο Λάμπρος Κατσώνης κατήγετο εκ Λεβαδείας της Ρούμελης και όχι από το νησί της Κέας, όπως λανθασμένως αναφέρεται. Εξάλλου για έναν απόγονο του Ιωάννη Βαρβάκη (1745-1825), κατά τη ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ της 17.4.1888 «[…] γράφουσιν οι εφημερίδες της Αλεξανδρείας, αφίκετο εις Αλεξάνδρειαν ο υποστράτηγος Ιβάν Βαρβάκης, υπηρετών εν τω ρωσικώ στρατώ, γόνος της γνωστής επ’ ευεργεσίαις και φιλανθρωπία οικογενείας των Ψαρών. Ο Βαρβάκης μετέβη εις Ψαρά προς αναζήτησιν των τάφων των προγόνων του, οίτινες κατά την επανάστασιν απώλεντο. Καίτοι Ελλην αγνοεί την ελληνικήν, διότι ανετράφη νηπιόθεν εν Ρωσία. Είναι ογδοηκοντούτης, αλλά θαλερός, […]».
Τέλος, πάλιν κατά την «Κ» της 26.1.2025, αναφερόμενη στη διώρυγα του Παναμά και στους Ελληνες εργάτες αυτής, στην αθηναϊκή εφημερίδα ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ της 19.9.1893, βρήκα την παρακάτω «είδηση» κατά την οποίαν «Ο ημέτερος εν Παναμά Πρόξενος δι’ εγγράφου ανακοινοί ότι πρότινος απεβίωσεν αυτόθι ο ναύτης Γεωργ. Μινάς, υπήκοος Ελλην, όστις διά διαθήκης του εγκαταλείπει εις την διεθνή εταιρίαν του Ισθμού 18 πιάστρα!».