Βαυαρία: “Xρυσό και ακίνητα να δώσει η Ελλάδα”

120

Με εγγυήσεις συνέδεσε την περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Βαυαρός υπουργός Οικονομικών. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Bild” ο Μάρκους Σέντερ είπε συγκεκριμένα ότι νέα δισ. ευρώ μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα μόνο με εγγυήσεις “υπό την μορφή χρυσού ή ακινήτων”. “Έξοδος από την ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα”. Εξάλλου σκληρή είναι και η τοποθέτηση της οικονομικής επιτροπής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), η οποία μάλιστα έκανε έκκληση να μην υπάρχει “απαγόρευση σκέψεων στο θέμα της διαμάχης για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα”.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) στη γερμανική Βουλή θεωρεί την “έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για ένα χρονικό διάστημα” ως ενδεδειγμένη. “Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα η χώρα να προωθήσει την εξυγίανση της οικονομίας της”, είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF). Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η Ελλάδα έχοντας τη δική της νομισματική πολιτική θα έχει την δυνατότητα να ανακάμψει. “Μετά μπορεί να συζητηθεί σε μια διάσκεψη δανειστών το ποσοστό αποπληρωμής των δανείων”, είπε.

Ο Κλάους-Πέτερ Βιλς απορρίπτει το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους διότι με τα μέτρα σωτηρίας έχουν στο μεταξύ συσσωρευτεί τεράστια νέα χρέη: “Το να τρέχεις πίσω από αυτήν την κατάσταση θα σήμαινε να πετάς φρέσκο χρήμα πάνω στα χαμένα λεφτά” είπε στο DLF. “Ακόμα και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να εξεταστεί τουλάχιστον κατά το μεσοδιάστημα”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στην εφημερίδα “Neue Osnabrücker Zeitung”.  Ο συντηρητικός πολιτικός απέρριψε επίσης “άλλες εκπτώσεις” προς την Αθήνα. “Η Ελλάδα αιωρείται μεταξύ του ενός και του άλλου δανείου και μέχρι τώρα δεν έχει εκπληρώσει του όρους λιτότητας της Κομισιόν, της ΕΤΚ και του ΔΝΤ”, σύμφωνα με την οικονομική επιτροπή του CDU, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Στην κατάσταση αυτή “είναι το λάθος μήνυμα” να εξασφαλιστούν ελαφρύνσεις χρέους. “Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν παραδοχή της συνεχούς χρηματοδότησης της Ελλάδας σε βάρος αξιόπιστων χωρών και των αποταμιευτών”, σύμφωνα με την επιτροπή.