Βάζει προαπαιτούμενα πριν τη Γενεύη ο Τατάρ

173

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών τους για τη συνάντηση της Γενεύης, αντίθετα η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ανεβάσει τον δείκτη των απαιτήσεων. Αυτό που ο Ερσίν Τατάρ ξεκαθάρισε στην Τζέιν Χολ Λουτ και το οποίο ο ίδιος μετέφερε και δημόσια είναι πως για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να επιτευχθεί μια διευθέτηση σύμφωνα με την οποία στην Κύπρο θα υπάρχουν δύο κράτη που θα ζουν δίπλα-δίπλα και θα συνεργάζονται. 

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, «μια μόνιμη, περιεκτική και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ακόμα πως «θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη, περιεκτική, δίκαιη και θα τυγχάνει σεβασμού από όλους με συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο και για να δημιουργηθούν κάποιες περιφερειακές ισορροπίες και να ωφεληθούν όλοι».

Τα προαπαιτούμενα που βάζει η τουρκική πλευρά δημοσίως δυσκολεύουν τις κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη καθώς απορρίπτει την αποδοχή λύσης η οποία να βασίζεται στη λύση δύο κρατών. Ο ίδιος διαμηνύει προς θα πάει στη Γενεύη προκειμένου να συζητήσει για την επίτευξη λύσης που να βασίζεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Τα Ηνωμένα Έθνη –και κυρίως ο διεθνής παράγοντας– ευελπιστούν πως όταν πατήσουν Γενεύη τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, θα διαφοροποιήσουν μερικώς το λεκτικό και την προσέγγισή τους κατά τρόπο ώστε να επιτρέψουν την επίτευξη συμφωνίας για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Ένα δεύτερο μήνυμα που έρχεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά και πιέζει αρνητικά την κατάσταση στο Κυπριακό είναι το θέμα της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του σημείωσε τη σημασία του Βαρωσιού στο πλαίσιο του Κυπριακού και υποστήριξε ότι η πόλη είναι η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου. Ισχυρίστηκε ότι τα εδάφη αυτά είναι με ντοκουμέντα περιουσία του ΕΒΚΑΦ και «δόθηκαν πεσκέσι» σε Ελληνοκύπριους και ξένους κατά την περίοδο των Άγγλων. Σύμφωνα με τον Τατάρ, μετά το άνοιγμά του, το Βαρώσι δέχτηκε πολλούς επισκέπτες παρά την πανδημία. Είπε ότι στόχος τους είναι να διασφαλίσουν «την επανεγκατάσταση των ανθρώπων με αίτηση των παλιών ιδιοκτητών στη διοίκηση του ΕΒΚΑΦ μέσω της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» και ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατή πλέον η επιστροφή του Βαρωσιού.

Η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς και στο θέμα της Αμμοχώστου βάζει ένα ακόμα βαρίδι στην προσπάθεια επίτευξης προόδου στο Κυπριακό.

Αντιπαράθεση και στα κατεχόμενα 

Απίστευτο για τον Τουφάν Ερχιουρμάν είναι το «πόσο σε σύγχυση τελεί» ο Ερσίν Ταταρ στο Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας στη «βουλή», ο πρόεδρος του ΡΤΚ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ο Τ. Ερχιουρμάν σημείωσε την αναφορά του Ε. Τατάρ ότι ζούμε νέες εξελίξεις στο Κυπριακό, για να διερωτηθεί πώς είναι εξελίξεις αυτό που ζούμε. «Ο άνθρωπος τελεί πραγματικά σε σύγχυση. Μιλά για κάτι νέο μετά από 50 χρόνια. Το να θεωρεί κάτι τόσο παλιό, ένα τόσο παλιό επιχείρημα για νέα, είναι πραγματικά φοβερό, σ’ αφήνει έκθαμβο. Αμέσως μετά προσπάθησε να τα μπαλώσει. Αναφέρθηκε στην εποχή του κ. Ντενκτάς, αλλά τότε συζητούσαν την ομοσπονδία, είπε. Είναι απίστευτο. Τα προβλήματα γνώσης του είναι απίστευτα. Πριν από τη Γενεύη πρέπει να επιστρέψουμε στον δρόμο της λογικής».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο το τι θα γίνει στη Γενεύη. «Θα λεχθεί ότι είμαστε εκτός των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και θα βάλουμε το γιλέκο του αδιάλλακτου. Μετά τη συνάντηση της Γενεύης δεν είναι μόνο η διαδικασία περιεκτικής λύσης, θα διαλυθεί και η συνεργασία μας με την ΕΕ και ο αγώνας μας για την απομόνωση».

Κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τη βούληση των Τ/κ για λύση, πρόσθεσε ο κ. Ερχιουρμάν, κάνοντας έκκληση «να υπάρξει επιστροφή στη λογική».

  Ανδρέας Πιμπίσιης