VGP: Στην Ελλάδα επενδύει ο βελγικός κολοσσός των logistics

464

Την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζει ο βελγικός όμιλος ακινήτων VGP, ένας από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς παίκτες στην κατασκευή και διαχείριση αποθηκευτικών χώρων και εμπορευματικών κέντρων. Η VGP ελέγχεται και διοικείται από τον Βέλγο δισεκατομμυριούχο Jan Van Geet και αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια μέσω και της στρατηγικής συμφωνίας που έχει συνάψει με τον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό Allianz.  Σήμερα διαχειρίζεται 192 αποθηκευτικούς χώρους και μικρά βιομηχανικά πάρκα, συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ σε 15 χώρες της Ευρώπης.

Τα σχέδια του βελγικού ομίλου για νέο γύρο επέκτασης σε Ελλάδα, Σουηδία και Δανία ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη νέα συμφωνία με την Allianz για ένα νέο fund, που θα επενδύει στα ευρωπαϊκά logistics, μέσω του οποίου η VGP εξασφαλίζει δύναμη πυρός γύρω στα 2,8 δισ. ευρώ.  Σήμερα η VGP διαχειρίζεται συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περί τα 5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) ενώ έχει υπό κατασκευή περίπου 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων (σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις αρχές του 2021). Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περίπου 652.000 τετραγωνικά μέτρα. Οι συνολικές εκτάσεις που αποκτήθηκαν πέρυσι για την ανάπτυξη αποθηκών και εμπορευματικών πάρκων φτάνουν τα 4,04 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Στους 10 μεγαλύτερους μισθωτές του βελγικού ομίλου περιλαμβάνονται η γερμανική Krauss Maffei, η αμερικανική Amazon, η BMW Group, η Media Markt Saturn κ.α.. Το 59% του χαρτοφυλακίου ακινήτων (με βάση την αξία) βρίσκεται στη Γερμανία, το 13% στην Τσεχία από όπου και ξεκίνησε ο Jan Van Geet, το 8% στην Ισπανία και το 7% στην Ολλανδία.

Το ενδιαφέρον της VGP για την ελληνική αγορά έρχεται σε μια περίοδο που τα logistics βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς τοποθετούνται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι παίκτες στο ελληνικό real estate. Μόνο στο Θριάσιο βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή περισσότερα από 60.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων, μεταξύ των οποίων το μεγάλο logistics center της Briq Properties στον Ασπρόπυργο, η επένδυση της αμερικανικής HIG Capital, μέσω της θυγατρικής Makios Logistics στις πρώην αποθήκες Κασουδάκη κ.α..

Απουσιάζουν όμως, οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι και στην αγορά αναμένουν την ολοκλήρωση των εγκρίσεων, ώστε να προχωρήσει η επένδυση για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου, επιφάνειας περί τα 200.000 τ.μ. από την ΘΕΚ ΑΕ στην οποία συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ο όμιλος Goldair. Αυτή την εβδομάδα (στις 12 Ιανουαρίου) έχει προγραμματιστεί και η συζήτηση της συμφωνίας εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος, η οποία προβλέπει την απομείωση δανεισμού μέσω της παραχώρησης στην HIG Capital της έκτασης του πρώην εργοστασίου στην παραλία Ασπροπύργου για την ανάπτυξη αποθηκευτικού συγκροτήματος με λιμάνι επιφάνειας τουλάχιστον 100.000 τ.μ..

Σήμερα, στην Ελλάδα η ζήτηση για νέες, ποιοτικές αποθήκες ξεπερνά την προσφορά με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές και να υποχωρούν οι αποδόσεις. Είναι ενδεικτικό πως το κόστος αγοράς εκτάσεων στο Θριάσιο έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία και φτάνει ακόμα και τα 120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η έκρηξη της ζήτησης συνδέεται με τις νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία όπως η μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πηγή: powergame.gr