Βρετανία: Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας- Μέι: Έτοιμη να αγωνιστώ

125

Πρόταση δυσπιστίας από το κόμμα της αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι, καθώς συμπληρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών από ισάριθμους Συντηρητικούς βουλευτές προς την εσωκομματική Επιτροπή 1922.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην ηγέτιδα του κόμματος θα πραγματοποιηθεί απόψε, μεταξύ 6 και 8 το βράδυ τοπική ώρα.

Απαιτούνται 159 ψήφοι για να χάσει ή να κερδίσει η κα Μέι, δηλαδή το 50% συν μία ψήφος του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας των 316.

Αν χάσει η κα Μέι ξεκινά η διαδικασία διαδοχής. Αν κερδίσει δεν μπορεί να υποβληθεί σε διαδικασία δυσπιστίας για 12 μήνες.

Έτοιμη να αγωνιστεί η Μέι

Έτοιμη να αγωνιστεί για την ψήφο εμπιστοσύνης του κόμματος «με όλα όσα έχει», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Σε δήλωσή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον του, θα μπορούσε να δώσει την ευθύνη για το Brexit στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και θα οδηγούσε σε παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

«Είμαι έτοιμη να τελειώσω τη δουλειά», είπε η κα Μέι αντιδρώντας στην πρόκληση ψηφοφορίας δυσπιστίας από 48 βουλευτές της.

Άκαρπη η συνάντηση Μέρκελ-Μέι στο Βερολίνο

Αν πράγματι ο στόχος της επίσκεψης της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν να πείσει την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για μια εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, τότε το ταξίδι της δεν θα είχε κανένα νόημα. Η θέση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη: καμία επαναδιαπραγμάτευση.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι τελεσίδικη. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η συμφωνία «δημιούργησε τη βάση για μια συντεταγμένη αποχώρηση και για την ανάπτυξη μελλοντικών σχέσεων».

Το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι δεν θα προβούν σε δηλώσεις υπογραμμίζει πόσο στενά είναι τα περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters, η κα. Μέρκελ ενημέρωσε την κοινοβουλευτική της ομάδα πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.

Οι θέσεις του Βερολίνου είναι ήδη γνωστές

Σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ευθύνεται το Λονδίνο και προπαντός η αντιευρωπαϊκή πτέρυγα των βρετανών συντηρητικών και το προτεσταντικό βορειοϊρλανδικό DUP, που απορρίπτουν το σημείο της συμφωνίας που προβλέπει ειδικό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως κανείς στο Βερολίνο δεν πιστεύει ότι η κ. Μέι θα θέσει στις σημερινές επαφές της ανά την Ευρώπη θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Εκτιμάται ότι η επίσκεψη της εντάσσεται στους τακτικούς ελιγμούς με τους οποίους επιδιώκει να αποτρέψει την άμεση παραίτησή της από το αξίωμα της πρωθυπουργού και να κερδίσει χρόνο. Η προσπάθειά της αυτή δεν αφορά το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Μ. Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Αρθρο 50 για Brexit χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Με την επιφυλακτικότητά του το Βερολίνο θέλησε να αποφύγει μια εμπλοκή στην αντιπαράθεση για το Brexit που έχει ξεσπάσει στη Μ. Βρετανία. Είναι όμως γνωστό ότι η Γερμανία εξακολουθεί να υποστηρίζει την παραμονή των Βρετανών στην ΕΕ.

Στην περίπτωση όμως διαζυγίου η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαιότητα μιας συμφωνημένης εξόδου που θα επιτρέπει την ανάπτυξη καλών και στενών σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών μετά το Brexit. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως μεταδίδει η DW, ενδέχεται η κ. Μέι να αποσπάσει τη συναίνεση της καγκελαρίου για κάποιες συμπληρωματικές δηλώσεις με επιμέρους ερμηνείες του κειμένου της συμφωνίας για το Brexit.

Βρετανία: Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις για το Brexit

Την πρόθεσή τους να υποβάλουν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν οι ηγέτες των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Οι υπογράφοντες καλούν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετέχει σε αυτή την κίνηση.

Οι Εργατικοί έχουν πει ότι θέλουν να καταθέσουν την πρόταση μομφής όταν θα έχει τις πλείστες πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της όποιας αλλαγμένης συμφωνίας του Brexit παρουσιάσει η πρωθυπουργός.

Όπως έχουν εξηγήσει στελέχη του Εργατικού Κόμματος, για να είναι επιτυχής μία πρόταση μομφής θα πρέπει να λάβει τη στήριξη και ορισμένων βουλευτών είτε των Συντηρητικών είτε του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πάντως οι σερ Βινς Κέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ίαν Μπλάκφορντ, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, ηγέτιδα του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru και Κάρολαϊν Λούκας των Πρασίνων αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον κ. Κόρμπιν: «Δεν έχουμε επιλογή ως ηγέτες κομμάτων από το να παρουσιάσουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ελπίζουμε να συνταχθείς μαζί μας».  

Ο Γιούνκερ «εκπλήσσεται» που δεν ψηφίστηκε η συμφωνία του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να δώσει στη Μεγάλη Βρετανία περαιτέρω διευκρινίσεις για τη συμφωνία του Brexit, αλλά δεν θα κάνει νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας ή του πρωτοκόλλου για τα ιρλανδικά σύνορα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «έκπληκτος» που η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δεν κατάφερε να περάσει το πακέτο που συμφώνησε με την ΕΕ τον περασμένο μήνα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, σημειώνει επίσης ότι θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι η συμφωνία του Brexit που έχουμε είναι η καλύτερη -και η μόνη- δυνατή», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά είναι πιθανές περαιτέρω διευκρινίσεις».

Jean-Claude Juncker

@JunckerEU

I will meet @theresa_may this evening in Brussels. I remain convinced that the deal we have is the best – and only – deal possible. There is no room for renegotiation, but further clarifications are possible.

4.890 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι καμία πλευρά δεν ήθελε ποτέ να χρησιμοποιήσει ένα «backstop» που θα κρατούσε τη Βρετανία σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ελλείψει καλύτερου τρόπου αποφυγής εκτεταμένων συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

«Έχουμε μία κοινή αποφασιστικότητα να κάνουμε τα πάντα για να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση μία μέρα που θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το backstop (τον εναλλακτικό μηχανισμό ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα), αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε. Είναι απαραίτητο για τη συνάφεια αυτών που έχουμε συμφωνήσει. Είναι απαραίτητο για τη Βρετανία και είναι απαραίτητο για την Ιρλανδία. Δεν θα μείνει μόνη της ποτέ η Ιρλανδία».