Βρετανία: Στο Brexit ρίχνει η Τράπεζα της Αγγλίας το φταίξιμο για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας

276

Η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη στη Βρετανία, λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ετοιμάζεται να αυξήσει τους φόρους.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έσπασε ρεκόρ 41 ετών, αλλά οι απόψεις διίστανται εδώ και καιρό για τα αίτια. Και τώρα, λίγο πριν την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού, έρχεται η Τράπεζα της Αγγλίας να ρίξει στο Brexit το φταίξιμο για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στο εμπόριο, είπε ο Σουάτι Ντίνγκρα, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων την Τετάρτη. Η κυβέρνηση Σούνακ από την άλλη πλευρά, προσπάθησε να αποδώσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην πανδημία την κύρια ευθύνη. Μολαταύτα ο Ντίνγκρα επεσήμανε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο στη Βρετανία έχει αποδυναμωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.»

Ήδη πριν την εκτόξευση του πληθωρισμού φέτος, οι τιμές στις Βρετανία είχαν αυξηθεί μετά το Brexit και οι μισθοί είχαν μειωθεί, τόνισε.

Τρύπα τουλάχιστον 40 δις. λιρών στον προϋπολογισμό

Η Τράπεζα της Αγγλίας είδε ήδη προειδοποιήσει για συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και εμμένει σε αυτή την πρόβλεψη, δήλωσε ο επικεφαλής της, Άντριου Μπέιλι.

Η χρονική συγκυρία αυτού του παιχνιδιού απόδοσης ευθυνών είναι ευαίσθητη καθώς σήμερα παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τον νέο προϋπολογισμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης, είναι πιθανό να ανακοινώσει αυξήσεις φόρων και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες έως και κατά 60 δισεκατομμύρια λίρες.

Το διακύβευμα για τον Σούνακ και τον Χαντ είναι η διάσωση της βρετανικής οικονομίας μετά τον πανικό που είχε προκαλέσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την πτώση της λίρας το πακέτο ελαφρύνσεων και φορολογικών περικοπών που συνέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την Λιζ Τρας, η οποία αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί. Ωστόσο, λόγω της καταστροφικής της οικονομικής πολιτικής, οι Σούνακ και Χαντ καλούνται να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αγορών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αναγάγει σε ύψιστη προτεραιότητά του την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Η απόλυτη προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσω ότι θα ανταπεξέλθουμε στην οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό», ανακοίνωσε. Όπως δήλωσαν οι Αρχές την Τρίτη τον περασμένο μήνα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 11,1%, σημαντικά υψηλότερα από το αναμενόμενο. Είναι ήδη βέβαιο ότι σχεδόν όλοι οι Βρετανοί θα πρέπει να υποστούν σημαντικές απώλειες στον πραγματικό μισθό τους, αφού για να αντιμετωπίσει ο Χαντ τον πληθωρισμό και τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της Τρας, θα χρειαστεί πολλά χρήματα την ώρα που η τρύπα του προϋπολογισμού αγγίζει ήδη τα 40 δισ. λίρες.

Πηγή: iefimerida.gr