Ξεκλειδώνει σήμερα η δόση

124

Δύο παράλληλες διαδικασίες, εκ των οποίων η πρώτη βρίσκεται στη γραμμή τερματισμού και η δεύτερη στη γραμμή εκκίνησης, λαμβάνουν χώρα σήμερα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για τα μνημόνια και τις δόσεις που περιμένει η Ελλάδα από τους δανειστές της.

Από τη μία πλευρά σήμερα αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να εγκρίνει μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης την εκταμίευση του πρώτου πακέτου υποδόσεων αξίας 7,7 δισ. ευρώ θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει επαρκώς τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Το πακέτο περιλαμβάνει τα 6,9 δισ. ευρώ για την πληρωμή λήξεων χρέους αλλά και τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή με ιδιαίτερα σκληρούς όρους, που σήμερα θα κλειδώσουν οριστικά, των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Την βεβαιότητα εκταμίευσης της υποδόσης, μετέφερε χθες κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης λέγοντας μάλιστα ότι μετά από τις σημερινές εγκρίσεις, τα λεφτά θα μπορέσουν να φτάσουν στα κρατικά ταμεία μέσα στις επόμενες μία-δύο ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί δημοσίως –  μέσω δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου – την αποστολή έως και χθες (υπογεγραμμένου από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Κεντρικό Τραπεζίτη) του σχεδίου νέου μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες η αποστολή δεν έχει γίνει. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή σχεδιάζεται να γίνει σήμερα ή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θα έχει (ως είθισται) τη μορφή επιστολής προθέσεων (Letter of Intent) η οποία θα συνοδεύει το κείμενο του υπό έγκριση μνημονίου (MEFP)και θα είναι υπογεγραμμένη από τους κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτο και Στουρνάρα. Στόχος είναι να αποφασίσει το Ταμείο για  την επί της αρχής έγκριση του νέου 3ου μνημονίου και του δανείου αξίας έως 2 δισ. δολαρίων το αργότερο έως την 27η Ιουλίου.

Τα προαπαιτούμενα

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές η διαδικασία με το ΔΝΤ που τώρα ουσιαστικά εισέρχεται στην τελική της ευθεία ήταν και ο λόγος που ασκήθηκε τόση πίεση στην κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες ώστε να ολοκληρώσει όχι μόνο τα προαπαιτούμενα που ζητούσαν οι θεσμοί της Ε.Ε. αλλά και τα προαπαιτούμενα που απαιτούσε το ΔΝΤ.

Εξηγούν ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που έθετε επιτακτικά ως προτεραιότητα τις παρεμβάσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για το επάγγελμα του μηχανικού, αλλά και για το κυριακάτικο εμπόριο. Το ίδιο ισχύει και για  το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή όχι των περικοπών στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Για το συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης από τον ESM. Ωστόσο, μένει να φανεί αν παραμένει ως προαπαιτούμενο του ΔΝΤ, δηλαδή αν είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί πριν τη Σύνοδο  που θα λάβει χώρα έως την 27η Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.

Δεν θέλουν Ελλάδα στην “ατζέντα”

Στόχος των δανειστών είναι το θέμα της δόσης να τελειώσει σήμερα για να μην απασχολήσει την σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας που έχει στο επίκεντρό του το θέμα των τραπεζών μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία.  Για τον ίδιο λόγο θέλουν και το θέμα του MEFP να τελειώσει έως τις 27/7 για να δημιουργηθεί ένα διάστημα “ηρεμίας” έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Τα λεφτά

Όσον αφορά στο πακέτο δόσεων, από τα 7,7 δισ. ευρώ τα 6,9 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στον ειδικό λογαριασμό από τον οποίο θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις για λήξεις χρέους (οι οποίες ξεκινούν από τις 17 Ιουλίου) ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσουν σε ξεχωριστό λογαριασμό από τον οποίο θα πρέπει να πληρωθούν με εξαιρετικά αυστηρούς όρους οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους προς ιδιώτες.

Οι όροι περιλαμβάνουν την υποχρέωση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου με ποσό που φτάνει τουλάχιστο σε 400 εκατ. ευρώ (ή και σε μεγαλύτερο ποσό) με στόχο να διασφαλιστεί η καθαρή μείωση του υπολοίπου των οφειλών κατά 1,2 δισ. ευρώ (έναντι των 6,5 δισ. ευρώ που έφταναν στο τέλος Απριλίου). Ορίζεται επίσης ότι αν παραμείνουν αδιάθετα 300 εκατ ευρώ από το πακέτο των 800 εκατ. ευρώ το ποσό μπορεί να επιστραφεί στον ESM.

Οι δόσεις που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση φτάνουν συνολικά στα 8,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια ευρώ που απομένουν θα καταβληθούν σε μία ή σε δύο επιπλέον υποδόσεις και θα αφορούν επίσης οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να μην καταβληθούν πλήρως ή εν μέρει ν η Ελλάδα δεν κάνει τα συμφωνηθέντα όπως αυτά περιγράφονται όχι μόνο στα κείμενα του μνημονίου αλλά και στην απόφαση την οποία καλείται να λάβει σήμερα ο ESM.