Του Αντώνη Βενέτη
Εσχάτως, η «Κ» αναφέρεται τακτικά στις υιοθεσίες βρεφών μετά την κατοχική περίοδο και την ανελέητη εμφύλια διαμάχη των επόμενων ετών, ότε το σύνολον των ορφανών ανηλίκων παιδιών ανήρχετο εις 350.000, εκ των οποίων 35.000 εξ αμφοτέρων των γονέων.
Κατά κανόνα διέκρινα σ’ αυτά (δημοσιεύματα) τη δύναμη των φημολογιών και την άκριτη διάδοσή τους, προερχόμενες από δεξαμενή της αριστεράς, η οποία κυριάρχησε απολύτως σχεδόν μετά τη μεταπολίτευση, και επέβαλε τους μύθους της και τις προκαταλήψεις της.
Έτσι, σ’ ένα από τα βιβλία αυτά της Γκόντα φαν Στιν, η οποία ενώ αποδέχεται ότι οι υιοθεσίες αυτών των βρεφών, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί από τις βιολογικές μητέρες τους σε διάφορα βρεφοκομεία της χώρας, ήταν αναγκαίες, παρά ταύτα ισχυρίζεται ότι τις επέβαλαν οι… επιταγές του ψυχρού πολέμου!
Αλλ’ εφ’ όσον κυβερνούσε η «επάρατη δεξιά», δεν μπορεί, είναι… όλα ύποπτα.
Κάπως έτσι.
Έτσι, χαρακτηρίζει τον αείμνηστο πρωθυπουργό, Αλ. Παπάγο, «σκληροπυρηνικό» δεξιό.
Αυτόν που επί διετία εσύρετο στα πιο σκληρά στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας.
Ακόμα, αφήνει υπόνοιες για μια αληθινή αρχόντισσα της αθηναϊκής κοινωνίας, τη Λίνα Τσαλδάρη, κόρη και γυναίκα πρωθυπουργών, την οποία ο Κων/νος Καραμανλής επέλεξε ως υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Αλλά τα πλαίσια μια επιστολής δε μου επιτρέπουν περαιτέρω επέκταση.
Γι’ αυτό θα περιορισθώ σ’ ένα περιστατικό που χαρακτηρίζει, θα έλεγα, πόσο εύκολα αλλά και άστοχα παρασύρεται κανείς από μια εδραιωμένη φήμη και την αναπαράγει χωρίς περαιτέρω έρευνα.
Στην «Κ», λοιπόν, της 24.4.2025, η συντάκτρια του σχετικού κειμένου, αναφερόμενη στις δύο παντελώς ορφανές κόρες του εκτελεσθέντος, μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, για παράνομη κομμουνιστική δράση, την 31.3.1952, Ηλία Αργυριάδη, σημειώνει επί λέξει «οι δυο κόρες του εκτελεσθέντος (Αργυριάδη) εστάλησαν άρον άρον για υιοθεσία στις ΗΠΑ».
Τούτο είναι απολύτως ανακριβές, διότι οι δύο ως άνω κόρες (ορφανές εξ αμφοτέρων των γονέων) είχαν δοθεί νομίμως εις ανάδοχες οικογένειες μέχρι ότου ευρεθεί κατάλληλος οικογένεια διά την υιοθεσίαν των.
Τούτο κατέστη εφικτό το 1955, ότε ενδιεφέρθη ελληνοαμερικανικό ζεύγος, το οποίο προσήλθε εις την Ελλάδα, εξεδόθη τον Απρίλιο του 1955 η σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, περι υιοθεσιας.… και μετά ανεχώρησαν για την Αμερική.