Zητά ρόλο στη διαδικασία του Κυπριακού η ΕΕ

192

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει ρόλο και λόγο στη διαδικασία του Κυπριακού και αυτό καταδεικνύει το ενδιαφέρον σε ανώτατο επίπεδο των Βρυξελλών. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ζοζέπ Μπορέλ την Τρίτη το βράδυ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, αλλά και ο εκ νέου προγραμματισμός του ταξιδίου του προς την Κύπρο στις αρχές Μαρτίου, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η Ένωση αναζητεί ρόλο. Η εδώ επίσκεψη μάλιστα του Ευρωπαίου αξιωματούχου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία κίνηση η οποία στοχεύει προς δύο άξονες.

Πρώτον: Στην προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν στέκεται θετικά απέναντι στην εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Στη μεταφορά παράλληλα προς τον κατοχικό ηγέτη την ξεκάθαρη θέση των Βρυξελλών όπως αποτυπώθηκε και στην επιστολή Μπορέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Στην ΕΕ, δεν θέλουν και δεν συζητούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο και αυτό αναμένεται ότι θα τονίσει στον Ερσίν Τατάρ ο Ζοζέπ Μπορέλ. Το έχει πει και στον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεύτερον: Στη βολιδοσκόπηση προθέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει και της Συνόδου Κορυφής Μαρτίου, η οποία θα προηγηθεί της άτυπης πενταμερούς. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η  Λευκωσία αναμένει από τον κ. Μπορέλ τον κατάλογο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που ανέλαβε να προετοιμάσει. Ένα ζήτημα για το οποίο ασφαλώς υπάρχουν δυνάμεις όπως η Γερμανία, που δεν θέλουν να προχωρήσει. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής θα επιδιώξει να μετριάσει τη στάση της ελληνικής και κυπριακής πλευράς και να μην επιμένουν στις κυρώσεις.

Όλα αυτά βέβαια δρομολογούνται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, που τορπιλίζουν την όλη προσπάθεια. Όπως είναι γνωστό έχει εκδοθεί νέα τουρκική NAVTEX για παράνομες σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο (από σήμερα μέχρι τις 2 Μαρτίου). Μια κίνηση που επιβεβαιώνει την τουρκική επιθετικότητα και την εμμονή της κατοχικής δύναμης να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της. Την ώρα που έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας και προγραμματίζεται άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό.

Ο Ερσίν Τατάρ, επανήλθε χθες με νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για απαράδεκτες απαιτήσεις που εντείνονται, σημειώνοντας πως «το μοντέλο λύσης που προνοεί τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών μπαίνει στην ατζέντα από εμάς ως μια νέα ιδέα, και θα τεθεί στο τραπέζι στην άτυπη διάσκεψη και δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό».

Είπε πως το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης «θέτει τέτοιους όρους», κατά την έκφρασή του, σημαίνει τη συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο και στοχεύει στο να δυναμιτίσει την άτυπη διάσκεψη.

Ο κατοχικός ηγέτης επεσήμανε πως οι παράμετροι των ΗΕ, που βρίσκονται στην ατζέντα για χρόνια, δεν έχουν παράξει αποτελέσματα μέχρι σήμερα, και πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με αυτές τις παραμέτρους.

Ανέφερε πως το να επιμένει κανείς στις παραμέτρους αυτές σημαίνει αδιέξοδο. Πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς για τα Βαρώσια και η υλοποίησή της συνεχίζονται, και σημείωσε πως «δεν θα υποκύψουμε στους όρους» της ελληνοκυπριακής πλευράς για αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε πως οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, και πως δεν θα αφήσουν τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα επιτρέψουν καταπάτηση των δικαιωμάτων ψευδοκράτους και Τουρκίας.

Απαντώντας σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την ομοσπονδία, ο κ. Τατάρ τάχθηκε υπέρ ενός μοντέλου λύσης που να βασίζεται στη συνεργασία δυο κυρίαρχων κρατών με ίσα δικαιώματα, τα οποία να συμβιώνουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Πρώτη συνάντηση Τατάρ με διαπραγματευτική ομάδα

ΟΤουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε χθες την πρώτη του συνάντηση με τους πρώην διαπραγματευτές για το Κυπριακό αλλά και νομικούς και άλλους ειδικούς που είχαν εμπλακεί με τις συνομιλίες στο παρελθόν, προκειμένου να προετοιμαστούν για την αναμενόμενη άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και συζητήθηκαν τρόποι «προώθησης του οράματος για συμφιλίωση και συνεργασία στη βάση κυρίαρχης ισότητας και ίσου διεθνούς στάτους».

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο πρώην «πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου»Taner Erginel, ο πρώην «γενικός εισαγγελέας» Zaim Necatigil, πρώην μέλη του συμβουλευτικού σώματος για τις διαπραγματεύσεις Dr. Ata Atun και  Dr. Murat Tuzunkan.

Στόλτενμπεργκ: Οι S-400 της Τουρκίας απειλή γιατο ΝΑΤΟ,

Το σύστημα S400 της Τουρκίας δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, επειδή ενέχει κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στη διαπίστωση πως  η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μικρή και στο εάν η διμερής διένεξη που συνεχίζει να σιγοκαίει δεν αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ εκ των έσω, ο Στόλτενμπεργκ απαντά πως «ανέκαθεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονταν για αιώνες συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση.

Τώρα ζούμε σε μιαν άνευ προηγουμένου περίοδο ειρήνης, και αυτό οφείλεται και σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ναι, υπάρχουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το ΝΑΤΟ κατάφερε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την αποφυγή στρατιωτικών επεισοδίων. Το καλοκαίρι του 2020, αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια των δύο χωρών ήρθαν επικίνδυνα κοντά το ένα στο άλλο, αλλά σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1990 ευτυχώς δεν υπήρξαν θάνατοι. Αυτός ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ βοήθησε επίσης τη Γερμανία να πείσει τους Έλληνες και τους Τούρκους να ξαναρχίσουν τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες για να τερματιστεί η διαμάχη για το φυσικό αέριο».

  Φρίξος Δαλίτης