Ζητείται επειγόντως «βότσαλο» για να ταράξει τα «λιμνάζοντα ύδατα» του Χ.Α… Του Δημήτρη Τζάνα

176

Του Δημήτρη Τζάνα*

Η ΕΚΤ μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης τα παρεμβατικά επιτόκια της αναφορικά με τις καταθέσεις και κατά 60 μ.β. εκείνα που αφορούν την αναχρηματοδότηση ή την οριακή χρηματοδότηση των αντλουμένων κεφαλαίων. Ανταποκρίθηκε έτσι στις προσδοκίες για συμβολή της στην αποτροπή μιας περαιτέρω επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που απειλείται με είσοδό της σε φάση ύφεσης αν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα καταγραφεί αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ και με τον πληθωρισμό να οδεύει προς το 2% και να μη συνιστά πλέον απειλή. Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι ζητεί επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους €800 δις. ετησίως για να ανακτήσει η Ευρώπη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, προτείνοντας έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου για τη χρηματοδότησή του, διαδικασία που είναι απίθανο να συζητηθεί από τους Γερμανούς που ήδη αλλάζουν μονομερώς τη μεταναστευτική τους πολιτική για να φρενάρουν την πολιτική ανέλιξη των ακροδεξιών του AFD.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν ψύχραιμες με το δείκτη DAX να καταγράφει φετινά κέρδη κατά 11,5% παρά τα δυστοπικά χαρακτηριστικά της γερμανικής οικονομίας με το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου να καταγράφει αρνητικές επιδόσεις. Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί ψηλότερα από το 2,3% του 2ου τριμήνου στα επόμενα τρίμηνα του 2024 και να φτάσει ενδεχομένως το 2,5% στο τέλος του έτους αν επιταχυνθεί η διαδικασία συμβασιοποίησης επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα οι εξαμηνιαίες επιδόσεις των καθαρών κερδών των εισηγμένων καταγράφουν αύξηση κατά 15% για το 1ο εξάμηνο.

Τα παραπάνω ωστόσο ελπιδοφόρα δεδομένα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των θεμελιωδών των εταιρειών, δεν έπεισαν τη Moody’s να αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία την περασμένη Παρασκευή, περιοριζόμενη σε αναβάθμιση των προοπτικών της. Τηρώντας μάλιστα συντηρητική στάση, ο οίκος ζητεί να δει περαιτέρω πρόοδο στο τραπεζικό σύστημα, υποχώρηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και αλλού και λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό, επιλέγοντας ωστόσο να αναβαθμίσει το outlook της Εθνικής και της Eurobank.

Ενόψει των ανωτέρω, το ελληνικό χρηματιστήριο που καθοδηγείται από ξένα κεφάλαια κινήθηκε απειλητικά προς τος 1400 μονάδες αλλά με περίτεχνο rotation στους δεικτοβαρείς τίτλους πέτυχε να αναρριχηθεί πάλι πάνω από τις 1400 μονάδες. Με τις συναλλαγές να συνεχίζουν να παραμένουν σε επίπεδα που αποκλείουν πιο φιλόδοξα εγχειρήματα, όπως την προσέγγιση των 1450 μονάδων. Είναι σαφές ότι αποτελεί πλέον εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η επέλευση ενός ισχυρού καταλύτη για να αλλάξει η επενδυτική ψυχολογία, όπως εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι το επιτυχές placement μέρους ή του συνόλου των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, μεταδίδοντας το μήνυμα της πλήρους αποκρατικοποίησης της τράπεζας. Στο μεταξύ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Federal που καλείται να αποφασίσει για το μέγεθος της υποχώρησης των παρεμβατικών της επιτοκίων, κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, διαχέοντας τα ανάλογα μηνύματα στις αγορές για τις δικές της απόψεις σε σχέση με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο διάστημα.

*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ