Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Ηλίας Μαμαλάκης με αφορμή το βιβλίο του «Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.
Επιμέλεια: Book Press
Στην αρχή είναι ο τίτλος. Γιατί «μαγειριστής»;
Είναι ο Μάγειρας που γυρίζει και ψάχνει, είναι ο γυριστής Μάγειρας που ταξιδεύει αναζητώντας τη γεύση.
Ιστορίες καθημερινής τρέλας που έχουν στο κέντρο τους κάποιο φαγητό. Έχουν και κάτι άλλο κοινό αυτές οι ιστορίες;
Κάθε μια είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, μια ξεχωριστή στιγμή. Το μόνο κοινό που έχουν είναι η αγάπη για την μαγειρική και τη γεύση, του ανθρώπου που τις έζησε.
Τούτο τον καιρό συλλέγω στοιχεία για το επόμενο βιβλίο μου που είναι μια εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού τυριού. Δύσκολη και επίπονη δουλειά.
Τι είναι για τον καθένα μας το «γαστρονομικό προφίλ» του. Είναι αυτά που τρώμε, πώς τα τρώμε ή τι σκεφτόμαστε γι’ αυτά που τρώμε;
Είναι το γούστο στο φαγητό που διαμορφώνει ο καθένας μας από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, από τα φαγάκια που δοκιμάζει και του αρέσουν ή δεν του αρέσουν.
Για πολλούς το φαγητό έχει πλέον γίνει συνώνυμο της «διατροφής». Εξέλιξη ή έλλειψη φαντασίας;
Δεν είναι κακό να έχεις ένα μοντέλο διατροφής στην ζωή σου, πράγμα που δεν αποκλείει να είναι γευστικό και απoλαυστικό.
Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;
Όλοι οι Έλληνες είναι δυνάμει αναγνώστες του βιβλίου. Ιδιαίτερα όσοι ψάχνουν ένα βιβλίο εμπειριών ανάλαφρο που ξυπνά συναισθήματα και που σε κάνει άλλοτε να χαμογελάς άλλοτε να γελάς δυνατά άλλοτε να δακρύζεις και άλλοτε να βλέπεις τον εαυτό σου στις σελίδες του.
Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;
Τούτο τον καιρό δεν διαβάζω γιατί συλλέγω στοιχεία για το επόμενο βιβλίο μου, που είναι μια εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού τυριού. Δύσκολη και επίπονη δουλειά.
Πηγή: bookpress.gr