Έφυγε από κοντά μας ο Γεώργιος Καλακαλλάς

285

Έφυγε από κοντά μας σήμερα 17/9/2021 ο Εξαίρετος Γλύπτης και Επιτ. Μέλος της ΕΕΛ- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στο ναό των Αγ. Θεοδώρων ΓΕΡΑΚΑ την ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9/2021 και ώρα 11.30 πμ. και κηδεύεται μετά στο κοιμητήριο Γέρακα.

Ο Γεώργιος Καλακαλλάς γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938. Σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών της Αθήνας. Ήταν καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το 1965 έως το 2005. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει λάβει πάνω από 15 πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς πανελλήνιους και παγκόσμιους. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και περί τις 90 εκθέσεις στο εξωτερικό ενώ οι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέρχονται σε 38. Σημαντικός αριθμός έργων του βρίσκονται επίσης σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές ενώ έργα του βρίσκονται τοποθετημένα στον δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παραχωρήσει πολλές συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έχει κάνει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Έχει επίσης δώσει πολλές συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει το βιβλίο με έργα του, με τίτλο «Γλυπτική», στις εκδόσεις Ψύχαλος το 1998. Από το Πολυτεχνείο, έχει εκδοθεί το βιβλίο του, με τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες Ι και ΙΙ» το 1995. Έχει γίνει αφιέρωμα στο έργο του, στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ1), με τίτλο «Η Δημιουργία ενός Αγάλματος, Ένα αφιέρωμα στον γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά», το 1998, διάρκειας 1 ½ ώρας και σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη.
Είχε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ζούσε και εργάζετο στον Γέρακα Αττικής. Φιλοτέχνησε και δώρισε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογ.-σε αντίστοιχες παρουσιάσεις-τις προτομές των… Γιάννη Ρίτσου–Μενέλαου Λουντέμη–Νικηφόρου Βρεττάκου–Κων/νου Καβάφη–Μιχάλη Σταφυλά. Ως επίτιμο μέλος της ΕΕΛ, υπήρξε δεινός ομιλητής και ερευνητής, πάντα καλόκαρδος και πρόθυμος, να στηρίξει το έργο των νεότερων. Η ΕΕΛ, σε τιμητικό αφιέρωμα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, τίμησε τον γλύπτη Γεώργιο Καλακαλλά με τους…Παναγιώτη Καραφωτιά καθηγ. πανεπιστ. τέως ΔΣ του ΟΗΕ [ του γραφείου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ] -Στέλιο Λυδάκη καθηγ. Ιστορίας Τέχνης Πανεπ. Αθηνών–Παύλο Ναθαναήλ πρ. Πρόεδρο και νυν Αντ/δρο ΕΕΛ–Ελένη Μα΄ί΄στρου κοσμήτωρ Ε.Μ.Π–Γιάννη Κορίδη μέλος ΕΕΛ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ… έφυγε ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, προσηλωμένος -ολοζωής- στον Ανθρωπο–στη Ζωή–στην Τέχνη–στην Επικοινωνία…Πάντρεψε γλυπτικά το πνεύμα των αρχαίων, με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Έδωσε φως- περιεχόμενο και πνοή στο λευκό Ελληνικό Μάρμαρο. Πολυβραβευμένος γλύπτης… στην Ιταλία με δίπλωμα τιμής για την τέχνη του 1975, στη Γαλλία του απενεμήθη το Αργυρούν μετάλλιο τιμής 2000, και με την ύψιστη τιμή από το Ευρωπα΄ι΄κό Κοινοβούλιο με το βραβείο ΄΄Αργυρούν ECU΄΄. Πάντα εγκάρδιος –εργατικός–και διανθρώπινος.. Α…Θ…Α…Ν…Α…Τ…Ο…Σ…!!! ΈΔΩΣΕ ΨΥΧΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ !!!!! Τα μέλη και το ΔΣ της ΕΕΛ, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Ορισμένα από τα εκθέματά του Α΄ Υπέρ πατρίδος πεσόντες 1972 Σκάλα Ωρωπού. Β΄ ΄΄Περικλής΄΄-2004- Χολαργός–Γ΄΄΄Παγκόσμιο φιλί΄2006-Α΄ Πανελλήνιο βραβείο. Δ΄΄Πλαστικό όραμα΄΄1985- στη Ριζάρειο Σχολή, Χαλκός -700. 110. 80 εκ.

΄΄Παγκόσμιο φιλί΄2006-Α΄ Πανελλήνιο βραβείο ΄΄Πλαστικό όραμα΄΄1985- στη Ριζάρειο Σχολή Χαλκός -700. 110. 89 εκ.