Γιατί Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής Πούτιν

290

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αύξησε τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία ανακοινώνοντας ότι αναγνωρίζει δύο αυτοανακηρυχθείσες αυτονομιστικές “δημοκρατίες” στην ανατολική Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν έστειλε “ειρηνευτικές δυνάμεις” στις “Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ”, αυξάνοντας έτσι την ανησυχία των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι η Μόσχα κινείται για να αναλάβει τον έλεγχο εδαφών που αναγνωρίζονται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία από τη μεριά της έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο προσάρτησης της περιοχής. Παρόλα αυτά, όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, τα σχετικά διατάγματα αποτελούν την τελευταία κίνηση στην 20ετή εκστρατεία του Πούτιν να αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ρωσίας επί των πρώην σοβιετικών γειτόνων της και να τους  εμποδίσει να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με τη Δύση.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στα εδάφη και γιατί βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής:

Τι είναι οι “Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ”;

Οι περιοχές αυτές αποτελούσαν κάποτε τη “βιομηχανική καρδιά” της Ουκρανίας, μέρος επαρχιών που μιλούσαν σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική γλώσσα στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές κατέλαβαν τον έλεγχο των περιοχών μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας, μια κίνηση που συνέπεσε με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί περίπου 14.000 άνθρωποι και έχουν προκληθεί περισσότεροι από 1,4 εκατ. εκτοπισμοί εντός της Ουκρανίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι αντάρτες κατέχουν περίπου το ένα τρίτο των επαρχιών και τις αποκαλούν “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” (DNR) και “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ” (LNR). Καμία χώρα δεν τις έχει αναγνωρίσει μέχρι που το έκανε η Ρωσία. Η Μόσχα τους παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από την ίδρυσή τους και έχει χορηγήσει ρωσικά διαβατήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκεί.

Γιατί βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Η Ρωσία θέλει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ να αποκτήσουν αυτονομία που θα τους παρέχει ένα ουσιαστικό βέτο σε σημαντικές αλλαγές στον προσανατολισμό της Ουκρανίας, δηλαδή στη δυτική ενσωμάτωση που υποστηρίζεται από μια σημαντική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, που αριθμεί 41 εκατ. πολίτες. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσει τη διαφθορά. Ο Ζελένσκι είπε σε διπλωμάτες ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια “πολύ ξεκάθαρη προοπτική” σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συμμαχία συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της.

Η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή ήταν πάντα επισφαλής, με χιλιάδες παραβιάσεις κάθε χρόνο. Σε μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία, με χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, αυτή είναι η πιο πιθανή πηγή για ένα πρόσχημα με αποτέλεσμα μια ευρύτερη σύγκρουση. Η Ρωσία έχει προσφέρει υπηκοότητα στους κατοίκους των αυτονομιστικών περιοχών και μια απειλή για τη ζωή τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για περαιτέρω δράση.

Γιατί ενδιαφέρεται η Δύση;

Αν οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για εισβολή επαληθευτούν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη χειρότερη ευρωπαϊκή κρίση ασφαλείας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισκιάζοντας τις εντάσεις που προκλήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας και τις προηγούμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο οριστικοποιούν ένα πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας. Τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τη στοχοποίηση των δισεκατομμυριούχων της, πρόσθετους περιορισμούς στο δημόσιο χρέος, τη διακοπή της δυνατότητας των δανειστών να χρησιμοποιούν δολάρια ή το μπλοκάρισμα του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Η Δύση έχει επίσης επενδύσει πολλά οικονομικά στην επιτυχία της Ουκρανίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προσφέρει στήριξη στη χώρα, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν παράσχει εγγυήσεις δανείων και στρατιωτική βοήθεια.

Πηγή: www.capital.gr