Τα σύνορά του για τους ξένους τουρίστες θα ανοίξει από τον Σεπτέμβριο το Μπουτάν, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων με τη γραφική φυσική ομορφιά και την αρχαία βουδιστική κουλτούρα, θέλει να τονώσει την οικονομία του, αφότου απαγόρευσε τον τουρισμό, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων, τον Μάρτιο του 2020, με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα.
Η χώρα με τους λιγότερους από 800.000 κατοίκους, έχει καταγράψει το πολύ 60.000 κρούσματα και μόνο 21 θανάτους. Αλλά η οικονομία των 3 δισ. δολαρίων συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.
Χθες, το Συμβούλιο Τουρισμού του Μπουτάν ανακοίνωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το CNN.
Ωστόσο, θα επιβαρύνονται με ένα τέλος Βιώσιμης Ανάπτυξης ύψους 200 δολαρίων τη βραδιά έκαστος, από τα 65 δολάρια που χρεώνονταν προηγουμένως. Όπως είπαν οι αρχές, στόχος του νέου τέλους είναι να αντισταθμίσει τις εκπομπές CO2 των τουριστών.
«Ο κορωνοϊός μας επέτρεψε να κάνουμε reset – να ξανασκεφτούμε πώς μπορεί να δομηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα ο τομέας… διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα αποτυπώματα άνθρακα», δήλωσε ο Tandi Dorji, πρόεδρος του τουριστικού συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Ο τουρισμός απασχολεί 50.000 άτομα στο Μπουτάν και απέφερε έσοδα κατά μέσο όρο 84 εκατ. δολαρίων ετησίως τα τρία χρόνια πριν από την πανδημία.
Το Μπουτάν άνοιξε σε εύπορους τουρίστες το 1974 όταν δέχτηκε 300 επισκέπτες. Ο αριθμός είχε εκτιναχθεί σε 315.600 το 2019, και ήταν αυξημένος κατά 15,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο Sangay Phuntso, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Always Bhutan Travel, είπε ότι οι χρεώσεις μπορεί να αποτρέψουν ορισμένους, αλλά όχι τους πλουσιότερους επισκέπτες.
«Όσοι μπορούν να ξοδέψουν είναι ευπρόσδεκτοι», είπε ο Phuntso. «Είμαστε ενθουσιασμένοι».
Πηγή: www.moneyreview.gr