Η ΝΕΜΕΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

328

Εισαγωγή του Δημήτρη Δημητράκου στη “Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού”

Γνωρίζουμε ήδη ότι η γνώση γύρω από τις συνθήκες και τα αποτελέσματα του αποτυχημένου σοβιετικού συστήματος σταδιακά σβήνει, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τις νέες παγκοσμίως, ενώ η κομμουνιστική ιδεολογία φαίνεται να κερδίζει και πάλι ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή σε αυτό το κοινό. Το γεγονός αυτό ανέδειξε και η μελέτη “Γνώση και άγνοια των νέων Ελλήνων σχετικά με τον κομμουνισμό”, του καθηγητή οικονομικών Σωτήρη Γεωργανά, που δημοσίευσε πρόσφατα το ΚΕΦίΜ.

Η σημερινή μέρα, επέτειος διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης (26 Δεκεμβρίου 1991), είναι μια ιδανική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τι ήταν πραγματικά ο κομμουνισμός. Ένα σύστημα το οποίο στην εφαρμογή του, όχι μόνο καταπίεσε και συνέθλιψε κάθε μορφή ατομικότητας, ελευθερίας, πρωτοβουλίας, και ελεύθερης έκφρασης αλλά και ένα πραγματικό έγκλημα και μάλιστα γιγαντιαίων διαστάσεων.

Για να τιμήσουμε λοιπόν αυτήν την ημέρα, δημοσιεύουμε σήμερα την εισαγωγή του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Δημήτρη Δημητράκου, στην ελληνική έκδοση της Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού, ένα βιβλίο το οποίο “δείχνει με τον πιο δραματικό τρόπο, τη φρίκη που έσπειρε ο κομμουνισμός όπου και αν εγκαταστάθηκε”, όπως αναφέρει ο καθηγητής.

Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού των Στεφάν Κουρτουά, Νικολά Βερτ, Ζαν-Λουί Πανέ, Αντρέι Πατσκόφκσι, Κάρελ Μπάρτοσεκ, Ζαν-Λουί Μαργκολέν εκδόθηκε στα ελληνικά το 2001 και διατίθεται από τις εκδόσεις Εστία.

Ο Δημήτρης Δημητράκος είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. Είναι απόφοιτος του London School of Economics. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα πάνω στη σκέψη του Αντόνιο Γκράμσι. Την ίδια περίοδο δίδαξε διεθνείς σχέσεις και πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Ρεμς. Έχει εκτενή αρθρογραφία πάνω σε τρέχοντα πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά θέματα, καθώς και σε θεωρητικά θέματα που αφορούν την οικονομική θεωρία, την πολιτική επιστήμη, την πολιτική φιλοσοφία και την μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών. Είναι Πρόεδρος του Ομίλου “Ανοιχτή κοινωνία”, που σκοπό έχει την προαγωγή των αρχών του Διαφωτισμού, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, του φιλελευθερισμού, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Το κείμενο της εισαγωγής δημοσιεύεται με την άδεια του συγγραφέα.

Πηγή: kefim.org