Η Τύχη – Δοκίμιο του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη… Του Κώστα Χριστίδη

472

Η ΤΥΧΗ

Δοκίμιο του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη

(Κριτική από Κώστα Χριστίδη)

Προσφάτως ο Γ.Κ.Στεφανάκης δημοσίευσε ένα ολιγοσέλιδο αλλά μεστό ενδιαφερουσών πληροφοριών, παρατηρήσεων και σκέψεων δοκίμιο περί τύχης.

Υπογραμμίζει σε αυτό ότι η τύχη αποτελεί στοιχείο ταυτότητας του ανθρώπου. Κατά την αρχαιότητα η Μοίρα ήταν μυθική προσωποποίηση που έπλεκε την τύχη των θνητών. Σήμερα η μοίρα ταυτίζεται με την τύχη που συνοδεύει τον άνθρωπο.

Ο συγγραφέας κάνει αναφορές σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά γεγονότα ή θρύλους με πρωταγωνιστές τον Σόλωνα και τον Κροίσο, τον Οιδίποδα, τον Ιούδα, τον Βοναπάρτη, τον Henri Poincaré, τον Albert Einstein και τον Niels Bohr. Μέσα από τις αναφορές αυτές φωτίζεται το γεγονός ότι η τύχη σφραγίζει την πορεία παντός έμψυχου επί γης (τύχη επί αψύχων δεν νοείται). Υπενθυμίζει την αριστοτελική ρήση ότι “άνευ αιτίου ουδέν εστίν” και πως ό,τι προχείρως καλείται τυχαίο δεν είναι παρά αγνοούμενη νομοτέλεια. Εν κατακλείδι, σημειώνει, “δύναμις υπέρτατη και αδήριτη διέπει τα πάντα. Ουδείς τη δύναμη αυτή είδε ποτέ. Αθέατος, ανέκαθεν, είναι ο των όλων, άρα και της μοίρας των ανθρώπων, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ”.

Γραμμένο σε ύφος επιγραμματικό και πνευματώδες, το δοκίμιο αυτό αποτελεί διδακτικό, βαθυστόχαστο και, ταυτοχρόνως, ευχάριστο ανάγνωσμα.