1821 – Αλήθειες πίσω από τα Ιστορικά Γεγονότα – 3η ενημερωτική παρουσίαση – 1η Απριλίου 2021

328
1821 – Αλήθειες πίσω από τα Ιστορικά Γεγονότα – 3η ενημερωτική παρουσίαση – 1η Απριλίου 2021

Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας έχει στόχο τη στήριξή του του εθνικού φρονήματος αλλά σε ανθεκτικότερες βάσεις, απαλλαγμένες από σάπια υποστυλώματα. Στόχος μας δεν είναι η ανάλυση των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821 και το ξεσκαρτάρισμά της από στοιχεία που επιβαρύνουν άδικα την προσπάθεια των αληθινών αγωνιστών.

Στην πρώτη συνάντηση (18/03/2021) εξετάσαμε την πορεία του Ελληνισμού, μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, ως στοιχείο πολιτισμού του Βυζαντίου, και την εξέλιξή του στη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Παρουσιάσαμε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Φαναριωτών ως δύο βασικών συντελεστών στη διαμόρφωση των σχέσεων των Ελλήνων Ραγιάδων με τους Τούρκους κατακτητές.

Στη δεύτερη συνάντηση (25/03/2021) μελετήσαμε τη διοίκηση των Προκρίτων/Κοτζαμπάσηδων, την Εκπαίδευση, και την Ιερή Συμμαχία.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της τρίτης μας συνάντησης, θ’ασχοληθούμε με τα παρακάτω ιστορικά κεφάλαια:

• ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ

• ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

• ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

• ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ / Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

• ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ

Η εκπομπή είναι ανοιχτή προς όλους και την εισήγηση ακολουθεί χρόνος ερωτοαπαντήσεων.

Εισηγητής: Στέργιος Βαγγλής

Γεννήθηκε στην Πορταριά Χαλκιδικής, το 1954. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, υπήρξε διευθυντής του Γυμνασίου N. Μουδανιών και άσκησε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης N. Χαλκιδικής.

Ίδρυσε και διηύθυνε τις εφημερίδες «ΓNΩMH THΣ XAΛKIΔIKHΣ» (εβδομαδιαία) και «EΠIKOINΩNIA» (ημερήσια).

Ασχολείται με τη συγγραφή στους χώρους της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της Λαογραφίας.

Από το 2017, είναι μέλος της «Δημιουργίας, ξανά!», και συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής, στις εκλογές του 2019. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος και Συντονιστής της Επιτροπής Παιδείας.