ΤΟ PLEDGE ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ… Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

482

Πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, σοβαρό είναι το θέμα της επίδρασης της διαφήμισης στα παιδιά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η επίδραση της διαφήμισης στα παιδιά είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα, το οποίο στον σημερινό διαδικτυακό αλληλοσυνδεδεμένο κόσμο, αποκτά νέες διαστάσεις. Ως εκ τούτου αναπτύσσονται και νέες θεωρίες για τη διαφήμιση και τον γενικότερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο της. Σαφώς δε, το όλο θέμα και οι ποικίλες πλευρές του αφορά τους διαφημιζόμενους, που κατά κανόνα είναι επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.

Κάποιες έτσι από τις εταιρείες αυτές, που είναι και ισχυροί διαφημιζόμενοι, στο πλαίσιο πολιτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανέλαβαν την πρωτοβουλία εθελοντικών δράσεων για τον περιορισμό της διαφήμισης στα παιδιά.

Και την παρουσίαση του προγράμματος αυτού, στην πρόσφατη Γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανικών Τροφίμων – Ποτών, έκανε ο αντιπρόεδρος του κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, που είναι επίσης και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (Σ.Δ.Ε.).

 

Ειδικότερα, ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, παρουσίασε την πρωτοβουλία του ελληνικού Pledge, που σκοπό έχει τον περιορισμό της διαφήμισης τροφίμων στα παιδιά. Ευθύς εξαρχής, ο ομιλητής τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό, που είναι μέρος αντίστοιχης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, αφορά την τηλεόραση, το Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers.

«…Στην ουσία», είπε ο κ. Γρ. Αντωνιάδης, «….το ελληνικό Pledge, είναι ένα πλαίσιο εθελοντικών δράσεων και δεσμεύσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν Κώδικα Αυτοδέσμευσης των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων, που στόχο έχει την προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος διαφήμισης των τροφίμων και ποτών σε παιδιά κάτω των 13 ετών, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.»

«Η απόφαση του ΣΕΒΤ και του ΣΔΕ να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του Κώδικα Αυτοδέσμευσης συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που δείχνουν ότι το θέμα της υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με τη διαφήμιση των τροφίμων και ποτών στα παιδιά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος….», είπε ο ομιλητής.

Για να προσθέσει ότι η πρωτοβουλία περιορισμού της διαφήμισης στα παιδιά έως 13 ετών, εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία θέτει μια σειρά από στόχους και προκλήσεις για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο, καθώς αγγίζει περιοχές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται ενεργά η Βιομηχανία Τροφίμων. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της είναι η προώθηση μιας υγιούς και βιώσιμης διατροφής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο «Κώδικας Δεοντολογίας για την υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική και πρακτική προώθησης των προϊόντων τροφίμων», που δημοσιεύτηκε τον Μάιο 2021 και προβλέπει την εφαρμογή από τις επιχειρήσεις τροφίμων υπευθύνων πρακτικών για την προώθηση και διαφήμιση των προϊόντων τους, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη σημασία της αυτοδέσμευσης.

Κατά τον Γρ. Αντωνιάδη, στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν 24 ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων από όλη την Ευρώπη, οι οποίες όμως αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής δαπάνης για τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την Ελλάδα η συμμετοχή ανέρχεται σε 20 επιχειρήσεις, για τις οποίες ισχύουν τα κριτήρια συμμόρφωσης του ευρωπαϊκού θεσμού. Η συμμετοχή αυτή καλύπτει 54 επώνυμα προϊόντα, των οποίων εξετάστηκαν 21.658 διαφημιστικά σποτς (από την εταιρία Media Risk), με ποσοστό συμμόρφωσης 98%. Η δε αξιολόγηση έγινε από το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας και αφορούσε:
9 εταιρικές ιστοσελίδες,
31 προϊοντικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης,
10 προφίλ influencers, οι οποίες είχαν συνεργασία με τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Τέλος τα αποτελέσματα της έρευνας αξιολογήθηκαν από το βελγικό πανεπιστήμιο της Γάνδης, που είναι και ανεξάρτητος αξιολογητής.