Μεγάλη έλλειψη τσιπ υπολογιστών, λιμενική συμφόρηση και έλλειψη οδηγών φορτηγών.
Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ανεβάζουν τις τιμές για τους καταναλωτές και επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η Moody’s Analytics προειδοποιεί ότι οι κραδασμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα «θα γίνουν χειρότεροι πριν βελτιωθεί η κατάσταση».
Tο ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2021 κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τη μεγαλύτερη για οποιαδήποτε οικονομία της G7, επικαλούμενο διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και αποδυνάμωση της κατανάλωσης – η οποία και οφείλεται εν μέρει σε εμπόδια που προκαλεί η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως το φρένο στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων λόγω έλλειψης τσιπ υπολογιστών.
«Έλεγχοι στα σύνορα και περιορισμοί κινητικότητας, μη διαθέσιμα παγκόσμια διαβατήρια Covid και αυξημένη ζήτηση λόγω της καραντίνας συνθέτουν την τέλεια καταιγίδα», αναφέρεται στην έκθεση της Μoody’s.
Σημειώνεται ότι ο οίκος σημείωσε πως «πιο αδύναμος κρίκος» μπορεί να αποδειχθεί η έλλειψη οδηγών φορτηγών, η οποία συνέβαλε μεταξύ άλλων στη συμφόρηση στα λιμάνια και στην εξάντληση των καυσίμων στα πρατήρια της Βρετανίας. Δυστυχώς, η Moody’s προειδοποίησε ότι υπάρχουν «σκοτεινά σύννεφα μπροστά», διότι αρκετοί παράγοντες καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την υπέρβαση των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Kλίμα ανησυχίας σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
Την ίδια ώρα, σε κλίμα ανησυχίας για την παγκόσμια ανάκαμψη πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς η οικονομία απειλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τους κραδασμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Από την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι υποβαθμίζει την πρόβλεψή του κάτω από την αρχική εκτίμησή του για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 6%.
Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη αποκλειστικά για λογαριασμό των Financial Times, η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ιστορική ανάκαμψη στις αρχές του 2021, αλλά τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Πηγή: www.kathimerini.gr